用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定小一
樓主: pearlpea
go

重讀K3定小一   [複製鏈接]

EudyptulaMinor 發表於 20-9-24 13:03
我都揀d學習壓力冇咁大,阿女幼稚園畢業 ...

恕直言,你這想法太完美,現實是大部分人都是成功需苦幹,玩完小一遊戲你就會明。苦幹包括父母,培養閲讀興趣、etc,簡介都是報喜不報憂ga la 信一半好la, 佢講家校合作,means 父母唔好只指意哂學校

MrBeast 發表於 20-9-24 12:50
不好意思,依你的苖述我做了些假切,當然最清楚是父母自己。考小一可就小朋友強項去選擇/配對,策略上有C校 ...

我也不清楚囡的強弱項,只希望有一線學校收

MrBeast 發表於 20-9-24 13:40
恕直言,你這想法太完美,現實是大部分人都是成功需苦幹,玩完小一遊戲你就會明。苦幹包括父母,培養閲讀 ...

我都明白學習一定有痛苦,有句說話「現在不吃讀書的苦,將來吃生活的苦」,只係相對嚟講搵一間開心d嘅學校,我冇俾小朋友外補,我自己學自己教,進度慢,但我可以按小朋友喜好去選教嘅方法,按佢嘅進度調整教嘅速度,我都係希望俾佢開心嘅童年佢,我都明白快樂童年可能都只可以去到低小,高小始終都要谷架啦~

sandra1004 發表於 20-9-24 14:35
我也不清楚囡的強弱項,只希望有一線學校收
閱讀能力不錯呀

EudyptulaMinor 發表於 20-9-24 14:41
我都明白學習一定有痛苦,有句說話「現在不吃讀書的苦,將來吃生活的苦」,只係相對嚟講搵一間開心d嘅學校 ...
龍校會比到你更多空間,ironically 要有offer 都要下不少功夫

MrBeast 發表於 20-9-24 20:10
龍校會比到你更多空間,ironically 要有offer 都要下不少功夫

龍校唔易入,我都照報,希望有offer
‹ 上一主題|下一主題