用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定小一
樓主: pearlpea
go

重讀K3定小一   [複製鏈接]

樓主有興趣可睇下我的經歷。

BHA 發表於 20-8-24 11:26
CAC口頭”advised”細佬重讀K3,但又話CAC跟教局開過會唔會幫小朋友寫醫生紙⋯⋯

另一方面家姐升讀津小小 ...
cac 的姑娘?當年(k3 尾)我花九牛二虎之力cac 才肯幫我小朋友做讀障test, 最後cp 話是delayed 然後就即時比封信話unfit for小一。
的確,repeat k3 比到時間小朋友catch up, 身邊亦有例子照上也catch up 到,但辛苦很多,同埋要知做什麼訓練,升了小一cac 未必會再提供服務,經濟許可可考慮自費找職業治療師,不過傳統小學時間很緊迫

MrBeast 發表於 20-8-25 06:29
cac 的姑娘?當年(k3 尾)我花九牛二虎之力cac 才肯幫我小朋友做讀障test, 最後cp 話是delayed 然後就即時 ...

之前見私人CP,無建議重讀,但轉介CAC跟進。

去年中去CAC排期,兩個月前見了PT,PT 口頭advised重讀K3,但報告無寫。

最近詢問何時可見CP或兒科醫生,回覆等10月填問卷。

不知是否疫情關係,過去一年只能見PT⋯⋯

BHA 發表於 20-8-25 11:59
之前見私人CP,無建議重讀,但轉介CAC跟進。

去年中去CAC排期,兩個月前見了PT,PT 口頭advised重讀K3, ...
正苦service 門lam 很高,當年我間唔中就會打電話甚至寄信去cac, point out小朋友的問題,或許你可以試下。
其實10個專業人士,10個都會話有大做大,可能pt 唔quality 寫信(雖然有經驗),不過你情況又好難取捨,但如果只是大小肌問題,我非専業意見估唔難catch up, note 訓練是要每天做,持之以恆才有效

MrBeast 發表於 20-8-26 07:13
正苦service 門lam 很高,當年我間唔中就會打電話甚至寄信去cac, point out小朋友的問題,或許你可以試下。 ...

多謝建議 (emoji),會試試

回覆 BHA 的帖子

補充一下:update cac 原意當然是仍然有問題,希望可以盡早安排見cp

pearlpea 發表於 19-9-3 21:21
我仔係細B,大家有經驗重讀K3或小一經驗嗎?重讀後對考直私小一有幫助嗎?
...

重讀係因跟唔上定係因為細B?
如果係前者當然有啲幫助

K3已經有思想
無故重讀,小朋友會以為自己有咩問題

fwstides 發表於 20-9-13 01:14
K3已經有思想
無故重讀,小朋友會以為自己有咩問題

做細都會,當年我有位好友叫我比小朋友做大,因為佢自己個做細B,在傳統名校讀得好辛苦,C補pt/op 樣樣齊(最後成績都不能升直中),有日佢仔仲問佢係咪自己有乜問題。
你講的都是事實,but managable, 曾經有位心理醫生同我講,最好在小朋友懵盛盛時決定,ie k1 或之前

pearlpea 發表於 19-9-4 10:58
回覆 mayyylai 的帖子

因為我仔專注力同認字比較差,但智商同認知冇問題,算係反應快,所以有所考慮 ...

我女都係12月細b,認字差,但理解能力唔錯,打算下年升小一,抽獎aim二線津小,升讀小一時可以有時間俾佢catch up中文認字,同時會考比較少功課嘅私小。

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 02:10
我女都係12月細b,認字差,但理解能力唔錯,打算下年升小一,抽獎aim二線津小,升讀小一時可以有時間俾佢c ...

我囡也是12月細b,但我會先試考/抽一線學校,如果真係吾得再轉校,我囡中英文均已在睇branch book的程度,例如鬥嘴一班及ort 10-11,吾識既字會問下人,但性格較懶惰,而數學只識100以內筆寫,心算就20以內(用口問),應該不至於要重讀吧,不過考直私真的不容易,除了學術,可能還有很多因素,只可以說是配對,我已有叩門的準備

pearlpea 發表於 19-9-3 21:21
我仔係細B,大家有經驗重讀K3或小一經驗嗎?重讀後對考直私小一有幫助嗎?
...

對抽獎無利。下年抽,無左適齡5分

菩提子 發表於 20-9-23 11:36
對抽獎無利。下年抽,無左適齡5分

11、12月細b好似下年都仲有適齡5分(如有錯請指出),不過好似要今年冇參加抽獎下年先可以抽。

sandra1004 發表於 20-9-23 08:03
我囡也是12月細b,但我會先試考/抽一線學校,如果真係吾得再轉校,我囡中英文均已在睇branch book的程度, ...

你囡囡嘅能力似乎已高於普通k3,ORT10-11係我暫時聽過5歲小朋友讀到最高嘅level,樓上有媽媽提到讀5、6、7我已經覺得好勁!鬥嘴一班好似係小學嘅書!你囡囡絕對唔比大b差,仲好過好多大b,肯定唔需要重讀。

回覆樓主:

如冇必要真係不需要重讀。我小朋友也是超細b,考小時3私有2間收咗,p1入讀其中一間,之後再插班p2直資。尤其學術良好的小朋友,成功插班機會都大的。加油!

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 16:20
你囡囡嘅能力似乎已高於普通k3,ORT10-11係我暫時聽過5歲小朋友讀到最高嘅level,樓上有媽媽提到讀5、6、7 ...

我囡囡只係鍾意睇書,不過學習好懶,吾似係會自覺讀書既款,好多直私不喜歡細b,若直私捧蛋,派位不理想,我也只能扣門,希望不要玩到最後拉,我仲有個細仔今年k1,升小真係好得人驚

回覆 pearlpea 的帖子

重讀K3一定有幫助

EudyptulaMinor 發表於 20-9-23 16:15
11、12月細b好似下年都仲有適齡5分(如有錯請指出),不過好似要今年冇參加抽獎下年先可以抽。
...

甘重讀p1會吾會好D?
我囡升k2時,問過老師,佢話囡ok,只係吾專心及上堂會同隔離傾計,所以決定繼續升班
p1 reapeat吾知會吾會影響自信,因囡囡自尊心強,玩左大半年飛行棋,蛇棋,但輸左仍哭鬧,聽到我讚其他小朋友也會吾開心,要情緒疏導

fadgare 發表於 20-9-23 16:58
如冇必要真係不需要重讀。我小朋友也是超細b,考小時3私有2間收咗,p1入讀其中一間,之後再插班p2直資。尤 ...

你小朋友好叻
我都想快D有offer
我報左四間,已有一間二線無2nd interview,其餘熱門更不敢妄想,
希望幸運之神眷顧我

sandra1004 發表於 20-9-23 17:14
我囡囡只係鍾意睇書,不過學習好懶,吾似係會自覺讀書既款,好多直私不喜歡細b,若直私捧蛋,派位不理想, ...

我一個考小一、一個考k1!煩到爆!我囡就冇你囡囡咁叻,抽獎抽二線津小,因為間二線都熱門,只係happy school比較淺所以我揀佢,111叩門有得加分,都怕抽唔到又叩門唔成功,所以報埋競爭冇咁大嘅私校。經歷過大女考小一,開始煩惱係唔係應該俾細仔讀谷少少嘅幼稚園,正當我意識到呢個問題時,我已經miss咗好多幼稚園嘅報名時間,唯有未來幾年自己跟緊d!
‹ 上一主題|下一主題