用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重讀K3定小一
樓主: pearlpea
go

重讀K3定小一   [複製鏈接]

pearlpea 發表於 19-9-3 21:21
我仔係細B,大家有經驗重讀K3或小一經驗嗎?重讀後對考直私小一有幫助嗎?
...

人地話要重讀係K1時就要,因為知道有重讀過,某d直私唔會考慮.....我都係聽無fact check過架,但見樓上留言,重讀都有直私,咁重讀K3啦!

cocoto313 發表於 19-9-8 01:04

人地話要重讀係K1時就要,因為知道有重讀過,某d直私唔會 ...
若能決定,k1 是最好,不過主要不是你說的原因,99%小學都唔會其視大B,that said, interview我亦遇過某些老師會,但講真interview 沙塵滾滾,你唔講老師唔會察覺到。
至於重讀會否一定有直C,這又未必一定wor, 一切depends on 家長的培養

回覆 章太郎 的帖子

參加大抽獎的/自行的條件是"尚未入讀小學", 所以如果已讀小一, 便不能參加。如果只重讀K3, 自行不獲派學校/ 不take offer, 及即使參加大抽獎但5月寫信通知教育局放棄, 就下一年可以重新參與小一派位過程。
利申: 小朋友今年重讀K3

chingkeikei 發表於 19-9-10 10:52
回覆 章太郎 的帖子

參加大抽獎的/自行的條件是"尚未入讀小學", 所以如果已讀小一, 便不能參加。如果只重 ...

chingkeikei 發表於 19-9-10 10:52
回覆 章太郎 的帖子

參加大抽獎的/自行的條件是"尚未入讀小學", 所以如果已讀小一, 便不能參加。如果只重 ...
第二個condition 是從未被派位,很多人misread as 未參加過派位,單張寫得很清楚,只是大部分家長細無看細節(事實亦無需要)

回覆 pearlpea 的帖子

朋友的經驗,但都係選擇N班、K1repeat或直接遲一年入學,無repeat K3考直私。

1/ 心儀維多利亞,適齡考K1唔收,第二年再考收咗,轉校repeat K1,依家讀緊維多利亞小學。
2/ 心儀銅鑼灣聖保祿,喺新界區讀有連系幼稚園N班,老師話小朋友表現未如理想,建議repeat N班,朋友選擇重讀一年,依家讀緊st paul con。
3/ 足月12月出世BB,父母選擇適齡入學,有私校back up,最後叩入新油天。
4/ 早產BB(7個月出世),父母選擇遲一年讀書,自行階段加宗教分抽入區內熱門津小。
5/ 早產BB(7個月出世),父母覺得個仔發展好似比較慢,但選擇今年報小學,原因係唔想嘥錢重讀 (學卷只可用三年,重讀學費無津貼)。父母無準備報考直私,目標係自行或大抽獎讀官津小。

pearlpea 發表於 19-9-4 11:52
回覆 tmko 的帖子

"要注意學校是否接受重讀入學申請"

學校申請須知可能有提及
例如民生注明不收重讀生

Admissions
https://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1466&mode=published&nocache1597461291

Notes for Online Application for Primary One to Four School Places 2020-2021

2.Age requirement

Application for entry to Primary One: born on or before 31st December 2014

Application for entry to Primary Two: born on or before 31st December 2013

Application for entry to Primary Three: born on or before 31st December 2012

Application for entry to Primary Four: born on or before 31st December 2011

*Repeaters will not be admitted.

2020-2021年度小一新生及小二至小四插班生網上報名須知

2.報考年齡:

報考小一:2014年12月31日或前出生

報考小二:2013年12月31日或前出生

報考小三:2012年12月31日或前出生

報考小四:2011年12月31日或前出生

*不收重讀生

gokinjo 發表於 19-9-11 16:26
回覆 pearlpea 的帖子

朋友的經驗,但都係選擇N班、K1repeat或直接遲一年入學,無repeat K3考直私。
5) 有朋友因為adhd, 批多一年學卷repeat

MrBeast 發表於 20-8-16 09:06
5) 有朋友因為adhd, 批多一年學卷repeat

要有醫生信,再交教育局批?

MrBeast 發表於 19-9-10 12:09
第二個condition 是從未被派位,很多人misread as 未參加過派位,單張寫得很清楚,只是大部分家長細無看細 ...

EDB單張寫清楚
曾獲派小一學位 或 在本港小學就讀
不得參加小一入學統籌辦法

《申請二○二○年九月小一入學》資料單張
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-POALeaflet2020_TC.pdf

其他注意事項

2. 所有曾獲派小一學位,或在本港各官立、資助、直資或私立小學就讀的兒童,不得參加小一入學統籌辦法。

我仔係細B,大家有經驗重讀K3或小一經驗嗎?重讀後對考直私小一有幫助嗎?
...

K3

BHA 發表於 20-8-16 22:01
要有醫生信,再交教育局批?

係啊,我小朋友發展遲緩,有醫生紙交俾教育局批多一年學券
今年repeat K2, 亦係12月細b轉超大

...

重讀p1,我囡12月細B,九月升k3,我打算小一入吾到心儀會重考,不過你要注意任何人只可大抽獎一次

幾多月出世為之細b?

回覆 Kaman119 的帖子

9-12月。

我仔16年10月細b,都有考慮會唔會repeat 多一年做大b,為左考小。

回覆 Kaman119 的帖子

我們會讀多一次k3。第一因為上一年四歲多還是很bb的感覺,現在看到明顯的分別。第二因為疫情的關係,k3根本沒有怎麼上過課。這也是我小朋友自己的決定。

Justmichelle 發表於 20-8-17 18:20
係啊,我小朋友發展遲緩,有醫生紙交俾教育局批多一年學券
今年repeat K2, 亦係12月細b轉超大
...
我fd 好似只有校長信,不過佢小朋友本身已有看cp, 要e生紙亦不難。若只是delayed, 其實可考慮轉去課程較深的C幼

MrBeast 發表於 20-8-24 07:28
我fd 好似只有校長信,不過佢小朋友本身已有看cp, 要e生紙亦不難。若只是delayed, 其實可考慮轉去課程較深 ...

我係ftm, 諗住券幼+自教咋。係ek爬咗文咁耐,有咁多你地呢班大前輩嘅tips,對各階段程度都略知一二。
雖然我都知名幼/私幼牌頭叩門時有著數......

MrBeast 發表於 20-8-24 07:28
我fd 好似只有校長信,不過佢小朋友本身已有看cp, 要e生紙亦不難。若只是delayed, 其實可考慮轉去課程較深 ...

CAC口頭”advised”細佬重讀K3,但又話CAC跟教局開過會唔會幫小朋友寫醫生紙⋯⋯

另一方面家姐升讀津小小六,如果細佬重讀就不能成為必收生,好苦惱!
‹ 上一主題|下一主題