用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區中學banding
go

沙田區中學banding [複製鏈接]

上網睇又好似每個網都有小小出入
想問邊幾間屬於band 1C 或 2A
大家可以分享下 比d意見嗎
   15    0    0    0

好似越睇越亂咁

WiNniE_726 發表於 19-9-3 17:18
好似越睇越亂咁

要搵hkpapa

kirstyau 發表於 19-9-3 17:22
要搵hkpapa
希望你見倒呢個post

WiNniE_726 發表於 19-9-3 17:25
希望你見倒呢個post

仲有幾位資深會員 ,好熟沙田。

講返多少少背景先 阿囡喺校內成績全級20內
剛呈一的分數我也是滿意的(係佢咁多次考試最好既一次)
但問題是她現在的小學程度較低 功課又小
我唔敢其他小學比...
依家都仲未知應該幫佢揀乜學校

kirstyau 發表於 19-9-3 17:28
仲有幾位資深會員 ,好熟沙田。
好慚愧住左沙田10年 都唔熟D學校
最慘係阿囡同學既家長一個都唔識
所以無人比我問或者互相交流下

WiNniE_726 發表於 19-9-3 17:41
所以無人比我問或者互相交流下 ...

我覺得妳可以先參考下學校派位的往績,有幾多師兄/姊入到band 1校,有哪幾間中學;另外,小學老師(班主任)會比意見嗎?估計下亞女屬於那個banding, 留意各心儀中學的開放日,記得去參觀及聽講座。

WiNniE_726 發表於 19-9-3 17:17
上網睇又好似每個網都有小小出入
想問邊幾間屬於band 1C 或 2A
大家可以分享下 比d意見嗎 ...
正確黎講中學係冇分 banding .學生先會有,所謂band1中學只是該中學收band1生多,band 2中學就收 b2生較多,所以坊間定為1C/2A 都會有些少出入。
樓主必須清楚知道貴子弟在校呈分試排名,究竟是band 1生還是 b2生(並非學校考第幾名)?呢點非常重要,你提及小朋友學校程度偏淺,就更加要了解清楚貴校往年大約名次嘅同學派咩學校多?屬 Band 幾?不同學校band1生數目可以有好大分別,估錯banding 會好危險隨時派入band 3.

沙田中學1C至2A來來去去都係果幾間,最大分別是全英中定還是有開英文班嘅中中。選校除了看 banding外 .亦要留意學校理念是否與家長相符,有部份較谷重成績,有部份活動多,亦有不同宗教,樓主有否帶同小朋友參觀過學校?如果未睇過今年中學開放日,就揀幾間帶小朋友去睇下,看看小朋友喜歡邊間先,升中選校最重要係適合小朋友。

今年升中學童會比去年多,競爭相對較大,自行派位亦會於明年3月公佈先,來年選校不宜太進取。

個人覺得沙田區介乎band1C/邊緣至band2 .可考慮  
(排名不分先後)
林漢光/郭得勝/鄭榮之/聖心/胡中/馬崇/基督/青年會/陳震夏/聖若瑟

WiNniE_726 發表於 19-9-3 17:30
講返多少少背景先 阿囡喺校內成績全級20內
剛呈一的分數我也是滿意的(係佢咁多次考試最好既一次)
但問題是 ...

今年小幾呀?往年貴校有多少人升上B1中學呀?
看見你目標係B1c-B2a中學,好似對孩子的實力十分清楚。對嗎?

WiNniE_726 發表於 19-9-3 17:41
所以無人比我問或者互相交流下 ...

我唔敢講我住左幾耐沙田啊,太尷尬(老)了。

唔同小學既頭20都有好大分別。小朋友英文能力好唔好會影響佢在英中適應的能力。所以好多樣野睇。

elysemama 發表於 19-9-3 19:21
我覺得妳可以先參考下學校派位的往績,有幾多師兄/姊入到band 1校,有哪幾間中學;另外,小學老師(班主任 ...

呢個係前年既派位分佈
上年既我要搵一搵

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-3 19:34
正確黎講中學係冇分 banding .學生先會有,所謂band1中學只是該中學收band1生多,band 2中學就收 b2生較多 ...

林漢光同郭得勝
都有去過校舍睇過聽過講座

嚟緊都會盡量去多幾間聽下同睇下

nicolemummy 發表於 19-9-3 23:13
我唔敢講我住左幾耐沙田啊,太尷尬(老)了。

唔同小學既頭20都有好大分別。小朋友英文能力好唔好 ...

多謝妳意見

WiNniE_726 發表於 19-9-3 23:33
呢個係前年既派位分佈
上年既我要搵一搵

你這份
23B1
36B2
(我心算,可能有錯)

如果你20左右要小心。呢幾年出生率高左,今年中一都派得差了。

自行宜保守一點。因大抽獎上B1落B2的差距超大。

nicolemummy 發表於 19-9-3 23:42
你這份
23B1
36B2

可能要級17或以上成績才穩入B1中學。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-3 19:34
正確黎講中學係冇分 banding .學生先會有,所謂band1中學只是該中學收band1生多,band 2中學就收 b2生較多 ...

我有少少估樓主係B2a學生機會大DD!怕佢策略錯誤揀B1c中學會無機會面試,大抽獎更加,好睇孩子呈2結果如何。

WiNniE_726 發表於 19-9-3 23:33
呢個係前年既派位分佈
上年既我要搵一搵

樓主你試下報培基/基崇/王錦輝/李國寶/顏寶玲試下直資水温先。

其實我估應該係band 2a生, 如果自行可試一間band 1c一間band 2a, 不過考埋呈二可能有機會上到band 1c!! 加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 19-9-4 07:53
我有少少估樓主係B2a學生機會大DD!怕佢策略錯誤揀B1c中學會無機會面試,大抽獎更加,好睇孩子呈 ...
我都認同似b2生機會大,不過仍有呈二可以追,問題係樓主心態是否一心想小朋友要入b1學校。

YmOra    發表於 19-9-4 16:13

gracelam 發表於 19-9-4 08:06
樓主你試下報培基/基崇/王錦輝/李國寶/顏寶玲試下直資水温先。

其實我估應該係band 2a生, 如果自行可試一 ...

基督書院可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題