用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 疑問
樓主: princesscupcake
go

疑問 [複製鏈接]

ceresves 發表於 19-9-4 09:47
雖然冇幸入Paul Con,而general comments都係DG佔優,我都唔係太明點解有人會選擇take Paul Con 小一放DG小 ...
樓主住港島,返paul con 可能方便好多。小學來講,近屋企都是好事。不過,以DG的質素,的確可以超越路程方面的考慮。

cafeva 發表於 19-9-4 08:51
咁多幻想中的神話
女拔向來都被認為係神校

ceresves 發表於 19-9-4 09:43
我唔敢活於神話中,希望小朋友生生性性啦!
唔鍾意咪放個位出來

pccw2017 發表於 19-9-4 14:30
唔鍾意咪放個位出來
我諗你誤會咗我意思,我覺得係冇不用付出就可以孭住所謂神校的光環,有時唔係必須要外補,而係我自己個小朋友需要外補,可能佢唔係你所說的叻到痹可以唔外補都OK的DG女,但我地從來冇話唔鍾意呢間學校,我唔太明你為何要如斯挑釁。如果我地唔鍾意DG,大可以一早跟哥哥讀SPCC,不過我地好清楚自己的仔女適合邊間學校多D,而且唔會盲目孭上光環而不去尋找方法去令小朋友讀得越來越好!

Yanamami    發表於 19-9-5 08:29

ceresves 發表於 19-9-4 15:13
我諗你誤會咗我意思,我覺得係冇不用付出就可以孭住所謂神校的光環,有時唔係必須要外補,而係我自己個小朋 ...
Spcc放X'mas後先考試?两个仔女唔同学校咪“考試期”好長?我朋友話從來無試过X'mas去旅行,直至仔女中学畢業……

Yanamami 發表於 19-9-5 08:32
Spcc放X'mas後先考試?两个仔女唔同学校咪“考試期”好長?我朋友話從來無試过X'mas去旅行,直至仔女中学畢 ...

我朋友SPCC話,咁多年從來未試過「非暑假」時段去旅行,因為全部假期都要用來準備考試/測驗

Spcc放X'mas後先考試?两个仔女唔同学校咪“考試期”好長?我朋友話從來無試过X'mas去旅行,直至仔女中学畢 ...
唔好提,近呢幾年我用埋網上補習添了。不過希望大家唔好PM我用邊間和用成點,我唔想講太多。

一年兩次考試,第一學期正正就係1月頭不過復活節假期出去玩都okay, 因為第二學期6月考,4月玩影響不大。

回覆 b3410 的帖子

今年上學期聖誕假前考試!

ochan650 發表於 19-9-5 11:57

今年上學期聖誕假前考試!
你話邊間?DGJS 還是SPCC?

SPCC

ochan650 發表於 19-9-5 12:21

SPCC
sorry, 可能你講SPCCPS? 小學?再睇多次中學calendar, 第一學期考試的確係一月。
嚇到一頭汗

Yanamami    發表於 19-9-5 12:52

b3410 發表於 19-9-5 12:41
sorry, 可能你講SPCCPS? 小學?再睇多次中學calendar, 第一學期考試的確係一月。
嚇到一頭汗
...
呢度係“小-選校”区嘛……係我地搞乱人就真~

Yanamami 發表於 19-9-5 12:54
呢度係“小-選校”区嘛……係我地搞乱人就真~
sorry  sorry

阿女今日同我講話Paul Con D校服好靚,其實我都覺得係。

princesscupcake 發表於 19-9-2 18:31
- 打算出國升大學
- 住港島
- 無宗教

DG 同 SPC 都有GCE考,SPC我唔肯定,但DG如果上到去GCE成績都唔錯的,而IELTS 100% 8分或以上;SPC一樣係去到中學知你成績嘛嘛都會建議你向外發展,因學校同外國不同的boarding school 都有一定network,同樣情況我估DG都有;不過小學的話,其實DG P1 到6都不排名次的,除非你係全班no1,否則你只會知道自己是中位數的上或下。在這情況下,其實學業壓力不算很大,除非你真係好想好想要做到best of the best; 甚麼補習也不上的也大有人在,反而同學很多時間放在興趣班;功課不算多,著重自由閱讀

eeie 發表於 19-9-10 00:26
DG 同 SPC 都有GCE考,SPC我唔肯定,但DG如果上到去GCE成績都唔錯的,而IELTS 100% 8分或以上;SPC一樣係 ...
ielts 8分或以上DSE英文係咪已經可以攞5**?

cafeva 發表於 19-9-10 07:53
ielts 8分或以上DSE英文係咪已經可以攞5**?
应該係,我大女唔係讀呢两间,但係呢个成績。

咁ielts 100% 8分或以上係指DGS 去考GCE A-Level 既學生?
‹ 上一主題|下一主題