用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 陪開學
go

陪開學 [複製鏈接]

呀女plan下年九月去英國讀yr 10, 我公司要開始抽下年大假,想問如果陪開學究竟一般預邊幾日最好呢?(因為大假唔多,希望善用)
   1    0    0    0

有offer未?間間學校開學日子都略有不同,新生通常早兩三日orientation.

fafapoodle 發表於 19-8-31 10:19
呀女plan下年九月去英國讀yr 10, 我公司要開始抽下年大假,想問如果陪開學究竟一般預邊幾日最好呢?(因為大 ...
開學前一星期到先玩幾日,開學前一兩日買齊校服,日用品等,開學後兩日至走,有嘢買漏都可以補飛

回覆 lmhcoffee 的帖子

就係依家先開始報名,開學日子未知,但公司已經開始抽下年大假,所以有d麻煩!

回覆 yiphalook 的帖子

即係其實要自己响呀女入左宿舍後再留多幾日standby?一黎大假唔多,二黎仲有兩個細嘅响香港開學都要打點下!還是我可以等佢入宿後就返港?

fafapoodle 發表於 19-8-31 11:16

即係其實要自己响呀女入左宿舍後再留多幾日standby?一黎大假唔多,二黎仲有兩個細 ...

我女入左學校之後我就返香港,但之前我地玩左十幾日,因為佢地入左學校係出唔番黎,如果補給都要等到星期六,我個人覺得冇乜必要

fafapoodle 發表於 19-8-31 11:16

即係其實要自己响呀女入左宿舍後再留多幾日standby?一黎大假唔多,二黎仲有兩個細 ...

大假唔多開學前唔好玩,早兩日到買開學用品,開學日晚返港

fafapoodle 發表於 19-8-31 11:06

就係依家先開始報名,開學日子未知,但公司已經開始抽下年大假,所以有d麻煩! ...

開學日子好多學校網站已經有下年term dates睇得到,新生通常早一兩日到參加orientation。再唔係直接email問學校又得!

如果已知道邊間學校,其實已經知道幾時開學,我大假唔多又唔可以離開公司太長,我自己早一個星期前陪仔去倫敦玩幾日,請一星期5日大假就有9日都夠,撘夜機去我自己上機果日收工直接去機場,慳返一日。
我係送到仔去學校,參加埋迎新日果日就直接去機場返香港。

fafapoodle 發表於 19-8-31 11:06

就係依家先開始報名,開學日子未知,但公司已經開始抽下年大假,所以有d麻煩! ...

咁你只能假設2020年9月1號星期二開學,之前個weekend到英國

回覆 yuyueng 的帖子

好清楚,明白晒了!

想問埋迎新日家長可以參與?要家長一同出席嗎?

fafapoodle 發表於 19-8-31 20:00

我兩個細路兩間學校,開學日都要家長參與。

fafapoodle 發表於 19-8-31 20:00

學校一定會邀請家長參與,會有參觀學校及宿舍,亦會見到老師校長和舎監,覺得要去一次,順便約左監護人公司代表。
我自己假期唔多亦想放晒手比阿仔,不過趁著今次開學順便同阿仔去倫敦遊,好正,漫歩倫敦橋旁,應該最後一次同仔咁親近。

yuyueng 發表於 19-9-1 21:44
學校一定會邀請家長參與,會有參觀學校及宿舍,亦會見到老師校長和舎監,覺得要去一次,順便約左監護人公 ...

我都好有同感,覺得自此個仔就是一個完全獨立個體!

Twomonkeys 發表於 19-9-12 01:36
我都好有同感,覺得自此個仔就是一個完全獨立個體!

去完返黎都覺得系人生難得一次美好回憶,由機場出黎開始買蠔仔卡,搭地鐵,搭火車,起倫敦街頭漫步,排隊去食龍蝦,排隊食牛扒,悠閒歎下午茶食cake ,中間好多野開始由仔去做,值得陪仔女去一躺。

題外話,我今次同仔一齊搭飛機,我系book 前後窗口位,唔系一齊坐,挨住窗口系最正。

想請教,係咪12月confirm 左學校,知道迎新開學等日子便立即book定機票呢?

fafapoodle 發表於 19-9-12 16:43

想請教,係咪12月confirm 左學校,知道迎新開學等日子便立即book定機票呢? ...

其實迎新開學日有機會前後一天有變動,我舊年二月至訂機票,因為好多airline既學生機票未出。CX最早出,但因不是我考慮之列所以我2月至買。
‹ 上一主題|下一主題