用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Waldorf education
go

Waldorf education [複製鏈接]

請問有冇經驗分享邊間好/感覺如何?謝謝!
   0    0    0    0

回覆樓主:

山頂Highgate House係港島區歷史較長、較正統的Waldorf 幼稚園,有戶外沙池丶滑梯,老師有愛心,同學多外國人、ABC,缺點是地点不方便、學費貴。我試堂後,不太喜歡waldorf的說故事方式(説故事多用布公仔、語氣比較平淡安靜,故事有時有關森林中的女巫、咒語),覺得生動大動作的說故事方式比較適合我非常愛動的兒子

iphone555 發表於 19-9-1 10:39
山頂Highgate House係港島區歷史較長、較正統的Waldorf 幼稚園,有戶外沙池丶滑梯,老師有愛心,同學多外國 ...

Waldorf 幼稚園是否不會唱一般英文歌的?

chanti 發表於 19-9-1 11:06
Waldorf 幼稚園是否不會唱一般英文歌的?

應該係,waldorf嘅歌多數同大自然、小動物有關

iphone555 發表於 19-9-1 11:29
應該係,waldorf嘅歌多數同大自然、小動物有關

謝謝。我之前都對呢類幼稚園好有興趣、尤其喜歡課室佈置,清水灣都有一間、不過最終還是選了local 幼稚園及小學。

回覆 iphone555 的帖子

請問係咪雙語教學 普+英?會學中文?簡體/繁體? 另請問有冇聽過堅尼地城個間Island Waldorf school?

回覆 chanti 的帖子

可以分享一下最後決定揀返local既原因嗎?揀咗邊類local? 直資/私校/津貼?

kymito 發表於 19-9-4 15:00
回覆 iphone555 的帖子

請問係咪雙語教學 普+英?會學中文?簡體/繁體? 另請問有冇聽過堅尼地城個間Islan ...

Highgate House: 英+普。下星期六9月14号有Intro Talk,www.highgatehouse.edu.hk 有資訊

Island Waldorf: 我去過 Intro Talk,校長女兒以前在Highgate House讀幼稚園,升小學後發覺港島冇Waldorf 小學好失望,決定自己開,2年前開初小,今年9月剛開K1,感覺老師校長非常有心,不過我兒冇讀過
‹ 上一主題|下一主題