用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3報國際學校,local學生,邊間較易
go

K3報國際學校,local學生,邊間較易 [複製鏈接]

大家好,我小朋友K3,開始in直私,但表現比較失望,打算報埋國際學校,知道我們只是插班,而且只有local passport, 還有每間報名費都一二千元,想請問大家邊間比較易考,我們機會大d呢:
Target:
一條龍有中學
家住將軍澳(屯門,南區不能考慮)
學費:可接受20000
Debenture or levy:
可退回:2百萬
不退:20萬左右

Background:
普通中產,家說廣東話,小朋友讀英普,小朋友英語會話中上,父母英語一般

想請問大家邊間比較易考,我們機會大d呢?
十分感謝
   4    0    0    0

CAIS

回覆樓主:

RC or CAIS

[size=1.25em]我都正在準備為小朋友考慮轉校,9月開學是K3.11月做K3插班生的打算...現階段至10月先完成所有面試,11月退校及轉校,,,但私校轉資助,是否重新在9月申請學劵的?因為當初私校不用學卷的啊...謝謝各位解答

sleepinggal 發表於 19-8-30 10:48
大家好,我小朋友K3,開始in直私,但表現比較失望,打算報埋國際學校,知道我們只是插班,而且只有local pa ...

其實你可以去國際版問。
Local passport 想入一條龍國際學校插班嘅機會甚微
建議你試埋無中學果d新校,如HKCA PLK, Shrewsbury, 甚至全新的Invinctus School, 讀住先。
我仔同你小朋友同年,佢同學上年考Anfield year 1 (無中學,無foreign passport requirement), pass左interview, 到宜家開曬學都未wait到位。一條龍果d如RC, 連interview都無。
如你小朋友是細B(9-12月出生),可試CAIS preparatory, 比較多學位,但學校係要有7成foreign passport students, local passport一點也不易入。
如你可以負擔200萬debenture, 也可考慮大埔Malvern或ASHK, 兩間都是一條龍,學費約$16000-17000一個月,但插班也未必有位,建議打去問左先報。
真心分享,可能有點直話直說,希望不要介意

回覆樓主:

deleted

回覆樓主:

直私有無報赤提 買200萬債券優先

Poyau 發表於 19-8-30 15:34
直私有無報赤提 買200萬債券優先

地點太遠,只報了普通申請

回覆樓主:

考慮下Stamford
2019-20開到G9 按計劃會繼續上

https://www.sais.edu.hk/fast-track-admissions-process-overview/

回覆樓主:

thx a lot

sleepinggal 發表於 19-8-30 16:23
thx a lot

welcome

韓國國際學校,凱莉山,貝斯禮,美國斯坦福,朗思,保良局建造商會都屬於比較容易考中的,可以選個喜歡的做為後備,
然後申請ESF插班排隊

回覆樓主:

想請問樓主點解本身讀緊本地想轉國際?

hcken 發表於 19-9-2 21:41
想請問樓主點解本身讀緊本地想轉國際?

對考直私無信心
‹ 上一主題|下一主題