用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求回覆
go

求回覆   [複製鏈接]

我想問下香港邊啲中學係籃球又好(女),成績都唔錯?[求回覆]
   6    0    0    0

回覆 Cathy1132 的帖子

HY ..

Cathy1132 發表於 19-8-28 23:54
我想問下香港邊啲中學係籃球又好(女),成績都唔錯?[求回覆]

估計你女係小五升小六,如果籃球有返咁上下,應該已經有教練搵咗你小朋友了.....

gigayan 發表於 19-8-29 01:32

估計你女係小五升小六,如果籃球有返咁上下,應該已經有教 ...
岩岩調轉。我認爲樓主阿女係成績幾好,籃球僅僅係可以代表一般校隊而唔係以個人力挽狂瀾個隻噶實力,而有打算凴特異功能(籃球)自行入到DSE成績比較好的學校。如果係

成績一般

僅僅籃球好到有教練主動揾,甘都唔需要上來問啦

中西區的英華女校

Arabellahk    發表於 19-8-30 11:24
王家爸爸    發表於 19-8-29 10:48

HY
YW girls
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

學界籃球分九龍區, 港島區, 大埔/北區, 沙田/西貢區, 元朗區, 屯門區, 荃灣/離島區, 葵青區 共8個區, 學界係各區分開打, 各區div 1 頭兩三名(唔記得幾多名) 可以去打 "籃球馬拉松" "nike精英" "panasonic" 三個大賽, 女子組基本上協恩掃晒全部獎, 跟住係寶覺, 英華, 漢華, 拔萃, 你可以去睇下 http://www.hkssf.org.hk/

Arabellahk    發表於 19-8-30 11:22

回覆 gigayan 的帖子

你所講嘅教練係…

醒目開學勳章 王國長老

Cathy1132 發表於 19-8-29 10:24

你所講嘅教練係…
若果有打小學學界賽, 球技好既, 已經會有中學校隊教練問有無興趣去讀囉

pccw2017    發表於 19-8-29 11:16
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Cathy1132 發表於 19-8-29 10:24

你所講嘅教練係…

你參加球隊既教練。如果係勁旅,一般會同中學有聯繫推薦。甚至出賽時,名校校隊教練睇到小朋友勁,都會探路。其實教練既圈子好細。咁其實你小朋友係咪只係一般校隊?

medicine 發表於 19-8-29 01:43
岩岩調轉。我認爲樓主阿女係成績幾好,籃球僅僅係可以代表一般校隊而唔係以個人力挽狂瀾個隻噶實力,而有打 ...

我嘅意思就係,如果宜家都未有教練問,想用籃球突圍就會難D,協恩應該已經收咗一d籃球有返咁上下,一齊集訓了。

miriam 發表於 19-8-29 10:46
若果有打小學學界賽, 球技好既, 已經會有中學校隊教練問有無興趣去讀囉

就係咁嘅意思,運動個班一般小5已經俾人問咗了。

但協恩嘅籃球隊都幾辛苦,晨操晚練,所以霸主地位真係非浪得虛名。

gigayan 發表於 19-8-29 11:24
我嘅意思就係,如果宜家都未有教練問,想用籃球突圍就會難D,協恩應該已經收咗一d籃球有返咁上下,一齊集 ...

可能樓主同我哋同學仔差唔多,佢踢足球,入咗DBS。不過佢係英文好好,成績男仔嚟講係頭一兩名,外加醒目仔。阿女話佢D英文非常流利。

因為我聽講面試個陣會抽d學生出來測試[籃球]所以我諗應該都有入圍嘅機會[當然要睇埋面試表現]

醒目開學勳章 王國長老

gigayan 發表於 19-8-29 11:26
就係咁嘅意思,運動個班一般小5已經俾人問咗了。
仲要係學界打到入 "全港小學區際籃球比賽" 個班更大機會畀中學校隊教練睇中
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

而且我囡囡都係學校嘅風紀隊長,加上佢都參加過一d比賽,咁有冇幫助

回覆 miriam 的帖子

啫係話就算係xx區學界嘅頭三,都未必被教練睇中?

Cathy1132 發表於 19-8-29 11:39

而且我囡囡都係學校嘅風紀隊長,加上佢都參加過一d比賽,咁有冇幫助 ...

報名試下啦,無人答到你一定得或者一定唔得

醒目開學勳章 王國長老

gigayan 發表於 19-8-29 11:28
但協恩嘅籃球隊都幾辛苦,晨操晚練,所以霸主地位真係非浪得虛名。
協恩女排都唔弱, 教練係葵青女排 (甲一) 教練 林 SIR

‹ 上一主題|下一主題