用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行新安排 - 直資做後備?
go

自行新安排 - 直資做後備? [複製鏈接]

根據現在的新安排,是否可以先拿直資offer, 等到知道自行結果,再去取消直資offer?

“新學年起中一派位實施新安排。明年9月升中的學生,凡獲心儀中學於「自行分配學位」階段正式錄取,將提早於明年3月收到通知。“  (蘋果日報)
   10    0    0    0

DD仔 發表於 19-8-26 17:26
根據現在的新安排,是否可以先拿直資offer, 等到知道自行結果,再去取消直資offer?

“新學年起中一派位實 ...

應該大把人咁做, 包括我
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

睇定d,我唔信直資坐以待斃唔拆招

hueyman    發表於 19-8-27 12:22

回覆樓主:

DD仔 發表於 19-8-26 17:26

“新學年起中一派位實 ...

暫時係、不過對我來說是多一個選擇而非後備、我target 直資中學。

回覆樓主:

band 1 直資應該無乜影響,而 band2 ,band3 直資則比較大影響。

Charlotte_mom 發表於 19-8-26 19:19
睇定d,我唔信直資坐以待斃唔拆招

舉例:我心儀喇沙,但當然絕不抗拒有DBSoffer, 如果可以先拿下DBS
註冊了又還可以有自行的機會,等到三月喇沙自行結果出來,若成功了,就可以放棄DBS,如此真的可以安心很多。DBS就會很煩,又要繼續call waiting list.

DD仔 發表於 19-8-27 09:34
舉例:我心儀喇沙,但當然絕不抗拒有DBS的offer, 如果可以先拿下DBS,
註冊了又還可以有自行的機會,等到三 ...

直資中學嘅書記姐姐做多左野啫, 有人抽飛, 就要call waiting list.

同埋高峰期提早左, 以前7月叩門後, 宜家係3月尾, 不過多左人抽飛就一定係嘅!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-8-27 10:54
直資中學嘅書記姐姐做多左野啫, 有人抽飛, 就要call waiting list.

同埋高峰期提早左, 以前7月叩門後, 宜 ...

之前估計,即使自行結果提早知道了,但可能要學生註冊了直資後,就要放棄自行,唯一分別只是拿到自行學位的同學們,就可以開開心心等9月開學而已。

回覆樓主:

最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offer, 可能中學最後收到既正取生得2/3。另外個1/3備取生都要心驚驚到7月,亦可能以為沒被取錄轉投直資懷抱。

kirstyau 發表於 19-8-27 12:31
最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offe ...

如你所講,都起碼有2/3自行學生可以happyd,以前是一個都無,只是甘心拿到心儀直資那些才早一點happy d.

kirstyau 發表於 19-8-27 12:31

最慘係遞補機制下本來會收的備取生,因為中學只寄信比正取生,但唔會知個學生放自一,定自二,有冇直資offe ...

推演情景:學生甲,心儀津B、直A、津C三校。(以其喜愛情度排列)

一月直A面試,二月出offer。

二月津校面試,三月出結果:

津B無信(原來係備取)。

津C收信。基於佢心儀直A多於津C,而津B又無信,決定不放棄直A的學位。

咁就出事鳥!

原來津B係備取,點知最後仲收埋,但因已要直資,慘變離場份子!

幸好佢永遠唔會知道原來係會派到津B。

結論:備取也可能要玩暗示?

arman118    發表於 19-8-29 01:40
IYY    發表於 19-8-28 23:32
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-8-27 17:13
推演情景:學生甲,心儀津B、直A、津C三校。(以其喜愛情度排列)

。我估阿妹第日都係備取生多

醒目開學勳章

所以我覺得個遊戲會更難玩
備取好難玩暗示,因為學校都唔知正取入面可以實收幾多個。

DD仔 發表於 19-8-27 11:37
之前估計,即使自行結果提早知道了,但可能要學生註冊了直資後,就要放棄自行,唯一分別只是拿到自行學位的 ...

唔係,局長講明係俾家長多一個選擇,唔俾直資壟斷優勢。

kirstyau 發表於 19-8-27 17:16
。我估阿妹第日都係備取生多

依家阿妹兩間心儀,如果佢考到直資果間,我可能辛苦D俾佢讀。

little_yolky 發表於 19-8-27 20:45
依家阿妹兩間心儀,如果佢考到直資果間,我可能辛苦D俾佢讀。

阿妹暫時觀望港島女校,睇下佢P5咩成績先算。直資太難了,但都會試下,最少可以知阿女咩位置

出年正取生一早知道收咗,直資抽飛應該多咗(假設 deadline 變),相對備取生自行入的機會應該較今年低。

kirstyau 發表於 19-8-27 20:59
阿妹暫時觀望港島女校,睇下佢P5咩成績先算。直資太難了,但都會試下,最少可以知阿女咩位置
...

阿細target果間細二線直資咋,不過校風好好,返學都算方便。

‹ 上一主題|下一主題