用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀高中,你們會一次買三套來回機票嗎? ...
go

英國讀高中,你們會一次買三套來回機票嗎? [複製鏈接]

英國讀高中,知道學校年曆後,你們會一早過買定三套來回機票嗎,以免之後加價?
   5    0    0    0

KaWo 發表於 19-8-22 19:41
英國讀高中,知道學校年曆後,你們會一早過買定三套來回機票嗎,以免之後加價?
...

我沒有買學生票及不會一次過買,我在skyscanner search最平及最短轉機時間,我女只帶一件30kg行李。

KaWo 發表於 19-8-22 19:41
...

過去兩年都係一次過買3套學生機票,好處係免費改同class日期時間,中間買倒頭飛

亞仔第一張飛係換嘅,之後全部倒頭飛,除咗聖誕節,其他飛都唔貴。

中學放假日期定哂,其實都唔會點改。

回覆樓主:

按個人喜愛和需要。如果你願意付多些錢(每套多幾千),換來方便和flexiblity, 那麼出學生年票吧,簡簡單單唔洗煩。我就選擇每個學期分開買,早11至12個月前買,買倒頭票,平過學生年票好多。

TTEE1819 發表於 19-8-22 22:05
按個人喜愛和需要。如果你願意付多些錢(每套多幾千),換來方便和flexiblity, 那麼出學生年票吧,簡簡單單 ...
可否詳細講下點樣買倒頭票?第一次買乜都唔識。謝謝

醒目開學勳章

回覆樓主:

我買4套,唔想成日要望實有冇平機票

我自己只買一套學生機票開學去放暑假返,其餘買倒頭即倫敦來回香港,平好多,平既5-6千都有,一定平過套票價,又比較彈性。

學生機票會貴多啲嗎?我問旅行社價,被我自己上官網還平——-Emirates

KaWo 發表於 19-8-23 14:00
學生機票會貴多啲嗎?我問旅行社價,被我自己上官網還平——-Emirates
旅行社通常每套平幾佰,但遇著打風或辦公時間外改機票就唔方便

有用
好多時會改日子
三套英航學生飛(改冇手續費)

yuyueng 發表於 19-8-23 13:47
我自己只買一套學生機票開學去放暑假返,其餘買倒頭即倫敦來回香港,平好多,平既5-6千都有,一定平過套票 ...
請問是否幾套都在網上買?

我打電話問過Emirates CS,職員説學生機票只出到10月尾,我怕不知明年1月和4月是否有學生機票,最後在旅行社買多了2套,現在總共3套,便算了。

KaWo 發表於 19-8-27 22:32
我打電話問過Emirates CS,職員説學生機票只出到10月尾,我怕不知明年1月和4月是否有學生機票,最後在旅行 ...
即一套emirates學生票官網買,另兩套emirates學生倒頭票在旅行社買嗎?改日期要否收錢?可否講下邊間旅行社參考下?

3930 發表於 19-8-27 20:53
請問是否幾套都在網上買?

我張EK留學生機票今年2月係起網上買,book回程時間時只係可以book到明年二月,咁起8月頭上網改回程時間到7月頭,要加三千幾,不過打電話上CS唔使加錢改日期。
聖誕節果張回頭機票我上網買芬蘭航空,有16歳以下揀,直接免左英國果800幾蚊稅,6千元有找。
你可以自己上網睇下咩價錢,又打電話去CS問下咩價錢,我自己鐘意直接搵官網或官方買。

3930 發表於 19-8-28 09:50
即一套emirates學生票官網買,另兩套emirates學生倒頭票在旅行社買嗎?改日期要否收錢?可否講下邊間旅行社 ...

其實我也是第一次買Emirates 的學生票,這間旅行社也是第一次幫襯,是升學顧問幫忙介紹的,(同校的學長介紹的),因為簽證問題,怕簽到時,機票會越來越貴,也沒位,旅行社可留位7至10天,但官網只能留72小時。
三套也是同一旅行社買的。
因為第一次去,不知Emirates 幾時再出學生票,問客服也答不出幾時再出學生票,怕煩,所以便買埋餘下2套。

yuyueng 發表於 19-8-28 18:51
我張EK留學生機票今年2月係起網上買,book回程時間時只係可以book到明年二月,咁起8月頭上網改回程時間到 ...
謝謝,咁我網上和cs都check下,另想問問在倫敦機場去學校,除了的士,通常仲會有咩options?

KaWo 發表於 19-8-29 01:13
其實我也是第一次買Emirates 的學生票,這間旅行社也是第一次幫襯,是升學顧問幫忙介紹的,(同校的學長介 ...
謝謝,我仲未出到visa,都係唔知訂唔訂住

3930 發表於 19-8-29 13:15
謝謝,咁我網上和cs都check下,另想問問在倫敦機場去學校,除了的士,通常仲會有咩options? ...

你用skyscanner check,很多選擇。
還有coach。

3930 發表於 19-8-29 13:15
謝謝,咁我網上和cs都check下,另想問問在倫敦機場去學校,除了的士,通常仲會有咩options? ...

Uber/ Heathrow express
‹ 上一主題|下一主題