用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 Police Registration
go

英國 Police Registration [複製鏈接]

囝囝用特區護照申請學生簽證,簽證上寫了 Police Registration,

但張BRP 又無寫喎,同時在申請簽證時已申報持有 BNO 護照,

究竟要唔要去做呢個 Police Registration ??

3    0    0    0

mickpa 發表於 19-8-21 16:33
囝囝用特區護照申請學生簽證,簽證上寫了 Police Registration,
但張BRP 又無寫喎,同時在申請簽證時已申 ...

要!

回覆 etoile 的帖子

謝謝回覆

回覆 mickpa 的帖子

一定要去, 否則觸犯法例.但要留意做呢個 registration 要早一日去 police 排隊取籌,
取了籌後再根據籌上的時間才正式去做 registration,
過程時間不長約1.5至2個鐘

ninmum 發表於 19-8-22 10:41
回覆 mickpa 的帖子

一定要去, 否則觸犯法例.但要留意做呢個 registration 要早一日去 police 排隊取籌,
有啲可以網上預約

回覆 cow 的帖子

thanks update

cow 發表於 19-8-22 10:55
有啲可以網上預約

想問系唔系全部特區護照既都要?點解我仔個簽證上無寫Police Registration?同簽證一齊發果封信都無寫要,淨系話去學校取BRP ?

yuyueng 發表於 19-8-22 12:51
想問系唔系全部特區護照既都要?點解我仔個簽證上無寫Police Registration?同簽證一齊發果封信都無寫要,淨 ...
留意係一段列出可否工作及時數的细字內, 如不是樓主發問我都無留意
想問各位Visa上是否都無寫限期? 係咪要自己記住?

97+01 發表於 19-8-22 13:01
留意係一段列出可否工作及時數的细字內, 如不是樓主發問我都無留意
想問各位Visa上是否都無寫限期? 係咪要 ...

無寫呀!Obsrv.度只系寫 >T4 C Student SPXxxxxxxxx Work Limit 10hrs p/w term  Age16+No Public Funds.

Police registration 要求通常寫在 附上 Passport visa sticker 上;有明示就一定要做,但並非人人需要,按地區/年紀,通常16歲以上/比較人口密集地區有此要求。 有部份boarding school 會由老師帶領一齊去,甚或安排警察跓場登記

yuyueng    發表於 19-8-23 13:32

回覆 ninmum 的帖子

仔仔昨日己registration,可能無咩人辮理,即時做半個鐘搞好。不過遲些轉住宿地址又要做多次

yuyueng 發表於 19-8-22 12:51
想問系唔系全部特區護照既都要?點解我仔個簽證上無寫Police Registration?同簽證一齊發果封信都無寫要,淨 ...
兩年前阿仔申請VISA都係用特區護照,同你一樣唔使police registration, 今次讀大學申請VISA, 幾日後收到VISA就知使唔使
‹ 上一主題|下一主題