用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有讀完中四過英國讀 Y12經驗分享?
go

有沒有讀完中四過英國讀 Y12經驗分享? [複製鏈接]

囡囡9月升中四, 原先想讀完中五過英國讀 Y12。

暑假去冰島停英國, 就visit了一間心儀的boarding school. 好鍾意, 好快D俾個囡囡過去, 而囡囡又唔想讀中文, 於是想讀完中四過英國讀 Y12。

上星期回來就約見Agent, apply 了4間。
一間回覆接受application, 等考學校安排的入學試。
一間要兩日內考UKISET, 我地完全沒有心理準備。
最心儀果間回覆囡囡2020年9月未夠16歲, 只接2021年9月讀 Y12。即讀完中五先過去。今日收到消息,囡囡好唔開心...

其實而家報2020年9月入Y12,係唔係太遲?
有沒有成功個案可分享?

我好後悔上年決定唔報Y10, 咁囡囡的學習生活應該好好多....
   8    0    0    0

Smilesun 發表於 19-8-21 00:15

暑假去冰島停英國, 就visit了一間心儀的boarding school.  ...

小女兩年前都是中四後去英國讀中六,你有沒有找AA?名校週可以認識多些學校。現在找都不算太遲,要算是明年四月,亦可找到不錯的學校。
你沒有說要找甚麼程度的學校,我當年是找一百內的學校。通常都在10月內考入學試,以只讀了中四一個月去考,數學卷可能好一些,小女大部分其他卷都是交白卷。較top的兩間是rejected, 但也有間在第四輪收了小女,最後有三間的offer,成績約是A*A 50%以上的學校。小女都有考UKISET,主要是考英文,相信相差不會太遠,最終都要看學校的校內成績吧。
也不知道你女大學想讀甚麼學科?想在那邊讀大學。以醫科為例,我覺得GCE 4A* 比 DSE Best6 36 分難。GCE 新制比以前難,但香港的大學,未相應地調整收生分數,讀香港的大學可能蝕抵一點。

兩年過去了,整體來說是滿意的,也入到想入的大學,也讀到想讀的學科。

一的唔遲,就如上面嗰位講,先試AA,九月尾top school week好多好學校,加上你自己揾到嘅,一定可以揾到好學校。

回覆樓主:

你心儀邊間咁快reject你囡?係已經冇位定其他原因?可唔可以分享?

回覆 etoile 的帖子

唔係reject, 只是要求囡囡2020年9月夠16歲,就好似當年培正只收大仔大女。間學校accept囡囡application的!

Smilesun 發表於 19-8-21 22:06
回覆 etoile 的帖子

唔係reject, 只是要求囡囡2020年9月夠16歲,就好似當年培正只收大仔大女。間學校accep ...

sorry,睇错咗。可以pm學校名嗎?

回覆 kls12 的帖子

我都是找一百內的學校。而家有兩間接受申請, 等緊安排考試. 未有報考UKISET, 想考了一間, 等囡囡知道sixth form的要求先.
我女大學想讀心理學, 都想讀臨床.

你介唔介意PM我, 你囡囡考過邊間呀?

Smilesun 發表於 19-8-28 10:00

我都是找一百內的學校。而家有兩間接受申請, 等緊安排考試. 未有報考UKISET, 想考了一 ...

心理學就中了,若將來想在香港發展,據說在香港升學較容易吧!
若你有留意先前的post, 有説到香港讀完degree 再讀master的競爭是非常大,在外國回來更難。好似不像物理治療在外國讀完可在港執業。
我有不少朋友想讀心理學,在港及英國都有,但都是拿個degree吧,不是想讀臨床,所以影響不大。

如果囡囡想, 會俾佢係英國讀埋master,回來應要考專業試.兩年後應該都會申請non-Jupus係香港讀.
而家每間中小學都有教育及臨床心理學註校,相信讀得到, 又喜歡做, 相信有出路的.
俾佢追夢, 在我能力範圍內的, 我一定支持!

我都有大學同學讀完, 做緊完全唔關事的. 事實讀其他科, 都係有好多做緊完全唔關事的...

kls12 發表於 19-8-21 07:31
小女兩年前都是中四後去英國讀中六,你有沒有找AA?名校週可以認識多些學校。現在找都不算太遲,要算是明 ...

請問最後有offer是那幾間?

Smilesun 發表於 19-8-21 00:15

暑假去冰島停英國, 就visit了一間心儀的boarding school.  ...

你好,我女兒也是中四,又是細女,即2020年9月未夠16歲,我想問其實係咪無人讀完中四插Y11的呢?

可否分享妳apply了那4間學校呢?妳最心儀的那間要足16歲才可讀Y12, 又是那間呢?可PM我嗎?

其實我打算比女女讀完F5先走,不過亦不排除完成中四就走,不過就不知是否可從Y11讀起!

其實英國sixth form一定開學要夠16歲先可以讀,上年我朋友亞仔都係八月底夠16歲先可以由香港中四跳去英國sixth form 。如果同學數理強,直接升sixth form都比讀gcse 優勝,因為Alevel可以選擇全理科,避開文科。

jj100c 發表於 19-9-24 17:54
其實英國sixth form一定開學要夠16歲先可以讀,上年我朋友亞仔都係八月底夠16歲先可以由香港中四跳去英國si ...
我試過差幾天才16也可以

elysemama 發表於 19-9-24 17:27
你好,我女兒也是中四,又是細女,即2020年9月未夠16歲,我想問其實係咪無人讀完中四插Y11的呢?

可否分 ...

有不少學校會收細仔、女,11月的都有。但英國有些大學是不會收開學不夠18歲的學生,換句話說,選大學時選擇較小。有朋友當年便有這煩惱,好在香港的神科有offer。
中四完讀 Y11/ Y12, 定中五完讀Y12,也有人選,要看你的目標吧!

kls12 發表於 19-9-25 21:40
有不少學校會收細仔、女,11月的都有。但英國有些大學是不會收開學不夠18歲的學生,換句話說,選大學時選 ...

High school, sixth form 個別學校有收生年齡下限,但個人所知大學(全世界都差不多)普遍唔會在年齡設限尤其係只爭1-2年,主要是擇優而收;而且Genius 未夠13-4歲入大學都時有所聞。身邊有朋友仔女未足17歲一樣直入本地及英國大學。
簡單講香港9月後出世的細仔細女,考完DSE轉去外地升學時全部未夠18歲但不成問題。
小兒今年也在英國升大學,他也未夠18(學生證會印住under 18),有部分活動或者要足歲才可參加。

hongkeikei 發表於 19-9-25 21:56
High school, sixth form 個別學校有收生年齡下限,但個人所知大學(全世界都差不多)普遍唔會在年齡設限 ...

香港每年都有收幾個十六歲的國內尖子,但又不可説全部都沒有問題,還要看甚麼學科。

英國政府對少於18歳有不少規限,有些要寫多幾封信,有些是不接受申請。

kls12 發表於 19-9-25 21:40
有不少學校會收細仔、女,11月的都有。但英國有些大學是不會收開學不夠18歲的學生,換句話說,選大學時選 ...

謝謝解說!因我女是12月細女,咁我都係正路啲完成中四入Y11 ,或完成中五入Y12 !

認識幾個英國學生(細差不多半年),他們被要求take one year (gap year). 這個情況特別多在讀醫科.

kls12 發表於 19-9-25 22:11
香港每年都有收幾個十六歲的國內尖子,但又不可説全部都沒有問題,還要看甚麼學科。

英國政府對少於18歳 ...

朋友仔女是土生土長香港人,爭2個月17歲同我大女一樣DSE經Jupas 入本地3大。另一個也是爭小小才17歲,A level 經UCAS 入Oxbridge。

我兒子ucas申請時無因年歲要提供額外資料,一樣照揀5間大學有offers。
只在收到Offer letter 見到一封under 18 parent consent要簽名確認。
以我仔的大學為例,under 18 學生情況也不複雜,18歲前需由監護人安排住所(無規定要和誰例如guardians 同住)或可選擇住在學校宿舍。平日每24小時要在校園或宿舍有1次拍卡紀錄。若超過無記錄會有人用email/電話確認學生是安全。
聽我仔講大學網上有個under18 group互相交流意見,學生來自世界各地人數仲唔少。
講返轉頭,香港情況自從由會考高考改革變了考DSE,所有細仔細女入大學時都未夠18歲。

LLLT 發表於 19-9-25 22:23
認識幾個英國學生(細差不多半年),他們被要求take one year (gap year). 這個情況特別多在讀醫科.  ...

如果細差不多半年,已不是同年的細仔細女。以學年計是細一個學年,被要求gap year都唔奇,尤其是搶手的醫科,有大把叻學生可選。
但諗深一層唔計醫科,大學叫申請人take gap year,好像有點趕客意味。這些已準備入大學的細路(under 18), 唔會想浪費一年時間,多數會轉向其他大學讀書,因為仲有好多出名、好的大學會收。

‹ 上一主題|下一主題