用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中生用什麼型號計算機
go

高中生用什麼型號計算機 [複製鏈接]

如題。
請大家推薦一下升上高中用什麼型号计算機?
   0    0    0    0

其實來來去去,也就是那一兩個型號。但還是等老師介紹吧。用一款和老師上課時教導的不同型號,可不是很有趣的。

Unclejt 發表於 19-8-18 03:22
其實來來去去,也就是那一兩個型號。但還是等老師介紹吧。用一款和老師上課時教導的不同型號,可不是很有趣 ...
絕對同意,夠用已OK,無須嘥錢

明白。谢谢提供意見。

TVSO 發表於 19-8-17 23:57
如題。

多數用 Casio FX50FH II 或 FX3650P II , 通常學校會一次過幫有需要購買的同學買。

FX50FH II

回覆 laiheiyau 的帖子

我女都係依款, S2開學會有通告, 學校集體買, 好似$17X

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 19-8-21 14:10
回覆 laiheiyau 的帖子

我女都係依款, S2開學會有通告, 學校集體買, 好似$17X

我自己讀書年代就中二才用caltor
但大細少都係中一要買
大少當年中一下學期買
細少今年中一,上星期已問攞錢返去集體訂  

laiheiyau 發表於 19-8-21 12:44
FX50FH II
其實考DSE 比得你帶呢種功能計算機,係咪任你係入面set 任何program?因為阿仔中三依家教 factorization of quadratic polynomials, 阿仔set 咗個 program
, 一㩒機就出答案,將來考DSE 用呢種計算機一㩒出答案⋯咁呢個topic 有乜得好教? 做呢d 功課咪好無聊?

小鹿揀學校 發表於 19-9-15 09:20
其實考DSE 比得你帶呢種功能計算機,係咪任你係入面set 任何program?因為阿仔中三依家教 factorization of  ...

好似話要抽樣 check 過先至俾入考場。
講真一㩒就知答案只係做 MC 有用,長答要寫步驟,答案只佔1分。

TVSO 發表於 19-8-17 23:57
如題。

要買就買寫明可參加公開試嘅計算機,方便日後考試前輸入公式。
考DSE時部份選修科要入非常多公式,我仔要買2部計算機先夠用,所以初中買一部高中再買多部。

YolandaTam 發表於 19-9-15 10:14
好似話要抽樣 check 過先至俾入考場。
講真一㩒就知答案只係做 MC 有用,長答要寫步驟,答案只佔1分。
...

其實㩒個答案出來,可以“作”番d步驟出來......我仔是這樣做功課的⋯⋯
㩒機出答案 X=1 , -2
..
“作”番d steps...
(X-1)(X+2)=0   

小鹿揀學校 發表於 19-9-15 12:34
其實㩒個答案出來,可以“作”番d步驟出來......我仔是這樣做功課的⋯⋯
㩒機出答案 X=1 , -2
..

(我知你係打個比喻)高中...唔會咁簡單啦 , polynomial 去到4,5次方,要用 factor theorem, remainder theorem etc... 答案一行, step 半版  

YolandaTam 發表於 19-9-15 13:58
(我知你係打個比喻)高中...唔會咁簡單啦  , polynomial 去到4,5次方,要用 factor theorem, rema ...

Btw, 終於買咗套 Radian , 愛不釋手, 多謝你女推介
‹ 上一主題|下一主題