用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才面試 (彈床)
樓主: wongszehang
go

優才面試 (彈床)   [複製鏈接]

chungque 發表於 19-8-20 14:25
GT好重視個人品德培養。很多需要家長參與的親子義工服務。小學課程偏向傳統,但教學方法較有趣味,學生放學 ...

多謝前輩教路

回覆 Chan343 的帖子

GT英文係好淺,唔知上到高年級會唔高深好多,但G1係好淺的,比一般津校更淺。

tingtingword 發表於 19-8-20 20:04

GT英文係好淺,唔知上到高年級會唔高深好多,但G1係好淺的,比一般津校更淺。 ...

G1 都有同學仔英文考試吾合格, 要上努力小組㗎, G1 英語已是全英文教, 亦有NET 教部份課程, P3 NET 做班主任, 相信英文吾會差, 去到 F6 IELTS 平均 7 (大學生平均水都係甘上下), 最高有 8.5, 都相當好啦。
如果英語同名小, 名津比較, 當然開頭有距離啦!
但如果同一般津小比較, 相信吾會淺過吓!  
P1 課程唔算深, 令同學可以用英語表達, 鼓勵英語課外閱讀 , 令同學有興趣去學習。
如小朋友學術水平, 英語水平高, 應挑戰埋其他更好的小學, 再比較那間最合適。

chungque 發表於 19-8-20 14:25
GT好重視個人品德培養。很多需要家長參與的親子義工服務。小學課程偏向傳統,但教學方法較有趣味,學生放學 ...

補充少少, 學校家長活動, 義工服務都係家長自由參與。

assado 發表於 19-8-20 20:53

G1 都有同學仔英文考試吾合格, 要上努力小組㗎, 英語全英教, ...
唔洗名小,名津啦,比一般津校都淺。其實老師有解釋,因為唔係跟教署課程,亦選用外國教材,而外國課程又係係比香港課程淺(以一年班計),所以會有距離
作為用家,只係講出自己所見所聞,唔洗賣花讚花香,每間學校都有其好處。希望各位爸爸媽媽幫仔女選擇最適合嘅學校

tingtingword 發表於 19-8-20 21:13
唔洗名小,名津啦,比一般津校都淺。其實老師有解釋,因為唔係跟教署課程,亦選用外國教材,而外國課程又係 ...

十分感謝用家無私分享。請問學校英文用咩教材? 其實學校係咪專收資優?

書單
For G2
Pop Up Now - Student's Book

2A & 2B  -

MM Publications  
SMART Grammar and Vocabulary 2 - MM

Publications  

Oxford Reading Tree Stage 7
(Red Planet, The Lost Key, Lost in The Jungle, The Willow Pattern Plot, The Broken Roof, Submarine Adventure)

另有校本

回覆 PeterWong2012 的帖子

GT中文我夠覺得深,G1教四字成語,唔通大家又為盲撐而搬龍門咩
課程程度係一個事實,

貨應百客,有人鍾意淺有人鍾意深, 大家都無錯

大家都只係想知多D

學校資訊,

選一間適合既學校

學校英文有兩科。一科是普通英文,由淺如顏色/數字等教起,一年分不同主題教授三千多個生字。當教生果主題時會開個fruit party,叫同學帶喜愛的水果回校與同學分享。第二科是GT英文,形式與英國文化協會的類似。開發同學的creative writing. 這科沒有蜜月期,一開學就要求同學因不同題材進行創作。如我最愛的卡通角色,未來教室等等。在這課程編制下,家長要考慮孩子的學習模式是否適合。看似簡單,對於英文底子好的同學既輕鬆又愉快並能起啟發性作用。但對於底子未穩的孩子,雖然簡單但未必能從中學懂與掌握。這就是有同學英文不合格的原因。

回覆樓主:

覺得gt唔係要收小一面試學術成績最好的小朋友, 想收有潛質, 家長有共同理念的小朋友, P1 時, 讓小朋友的水平拉近。

回覆樓主:

我小朋友話要讀有彈床呢間小學

回覆樓主:

據小朋友覆述面試內容比真道深喎

醒目開學勳章

個人認為優才比較著重學術

crystalpui 發表於 19-8-21 10:04
個人認為優才比真道著重學術

兩間其實各有fans
而家優才仲開左IB 更加會多左支持者
唯一麻煩係初小要去旺角

醒目開學勳章

iheartonon 發表於 19-8-21 10:11
兩間其實各有fans
而家優才仲開左IB 更加會多左支持者
唯一麻煩係初小要去旺角
我想打比較, 但個心想住真道....

crystalpui 發表於 19-8-21 10:13
我想打比較, 但個心想住真道....

其實我都like真道多d 因為唔想出旺角
不過可惜無二面
得 waiting  

tingtingword 發表於 19-8-21 09:03

書單
我仔已經睇緊ORT Stage 7 (利申: 升K3)自問有冇專登谷 只係循序漸進 日積月慮 由細開始睇開

醒目開學勳章

anfisonbb 發表於 19-8-21 10:50
我仔已經睇緊ORT Stage 7 (利申: 升K3)自問有冇專登谷 只係循序漸進 日積月慮 由細開始睇開
...
咁好叻仔, 佢英文應該好好

tingtingword 發表於 19-8-21 09:20
回覆 PeterWong2012 的帖子

GT中文我夠覺得深,G1教四字成語,唔通大家又為盲撐而搬龍門咩
Agree你只係客觀事實 俾大家自行分析選擇 但竟然咁都觸動到某啲人神經.....有冇咁玻璃心呀
‹ 上一主題|下一主題