用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 太子超X(補數)老師態度好差
go

太子超X(補數)老師態度好差

上堂唔明落堂問個老師,唔答不特止仲要鬧學生,之後仲掟學生份筆記,係咪有病?

無心教就唔好做老師啦!

係HY LAU?
呢間預咗唔係補底,專補附近嘅保一
我女幾年前最多一班7人時上過,學校未教佢唔識就大大聲問你邊間學校,咁都唔識,然後叫助教同佢出去門口教,sir就繼續上堂,速度快,聽唔切閣下嘅事
補咗半個學期完全冇改善,我女完全唔明,冇再補

^曾小姐^ 發表於 19-8-17 16:44
係HY LAU?
呢間預咗唔係補底,專補附近嘅保一
我女幾年前最多一班7人時上過,學校未教佢唔識就大大聲問你邊 ...

係,我仔平時數都唔差,學校數算係深,亦都係拔尖班。但佢咁既態度想點,為人師表者甚差。

女皇駕到 發表於 19-8-17 16:48
係,我仔平時數都唔差,學校數算係深,亦都係拔尖班。但佢咁既態度想點,為人師表者甚差。
...

我嘅補底意思係指唔係補唔識,佢預你識再教深

咁都仲去補真虐兒呀⋯⋯

王家爸爸    發表於 19-9-3 08:34

回覆樓主:

咪係,我咁多年教仔都係教佢唔明要發問,要存有好奇心,咁先可以進步。

佢見我仔有寫低筆記,佢問做咩,我仔話返屋企再唔明就問爸爸,佢就話同我仔溝通唔到,然後掟左本筆試埋一邊走左去。

呢個態度好有問題!如果我仔俾多2個教畜咁教,變到鵪鶉咁唔明唔敢問,又點會有進步?

女皇駕到 發表於 19-8-17 20:56
咪係,我咁多年教仔都係教佢唔明要發問,要存有好奇心,咁先可以進步。

佢見我仔有寫低筆記,佢問做咩,我 ...
咁真係離譜咗啲, 其實我女都有係度補過, 都係有問問題比老師話, 本來我都唔知既, 因補了半年有多都無咩進步, 問下亞女, 佢先講, 咁我覺得唔合適我女, 所以就轉了
佢都係補拔尖既, 跟唔到就無咩用
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

回覆樓主:

謝告知。咁唔使諗

我仔以前都有係果度上過暑期班, HY LAU教, 佢話佢教得好好喎, 好搞笑.
上堂進度快, 數底本身唔差先好諗呢間. 同埋要跟足佢做功課先有用.  
果時佢太子仲未有分校, 可能有分校之後較忙, 變左啦

佢地教得比較快 數底好就好D,我仔數底弱 就補完番黎有d都吾明 我仲比左9月錢
10月應該會轉
但未決定轉邊

真係去到咁惡?。。。

回覆 littlehomedad 的帖子

我地經驗不一樣。阿囝升中一,暑假在太子上H.Y.Lau班。每次落堂都好開心同我分享Lau sir 上堂時教既一D做數心得,聽得出系巳入左腦。話功課量唔多,有提有D人上堂打機傾計比阿sir話,9月會繼續補。

ChuChuMaMa388 發表於 19-8-31 18:29
回覆 littlehomedad 的帖子

我地經驗不一樣。阿囝升中一,暑假在太子上H.Y.Lau班。每次落堂都好開心同我分 ...
我小朋友都上緊H.Y.Lau暑期班,都話佢教得好好,有唔明白的可以留低問,佢都會同你解釋清楚。

我仔一向數學唔太叻, 去補咗幾個月, 佢只會當你識教深D, 有些學校還未教的佢會教即教即要你做, 每一期會有考試,  我個小朋友每期都要交費上補底班, 唔上唔得, 所以補底的真係唔好去

唔....其實好唔好都好個人,視乎好多因素。 不過...,我諗我唔會因為某一些言論,就去判人死刑。

迷你人 發表於 19-9-2 23:16
唔....其實好唔好都好個人,視乎好多因素。 不過...,我諗我唔會因為某一些言論,就去判人死刑。

...
其實最大誤區係:家長分唔到補習社老師同埋學校老師。

maymay233 發表於 19-8-31 21:56
我小朋友都上緊H.Y.Lau暑期班,都話佢教得好好,有唔明白的可以留低問,佢都會同你解釋清楚。 ...
其實係誤會,因為學校老師係服務你整學年,而大部分補習社老師只係服務你俾咗錢既嗰幾個鐘,所以落堂之後個師生關係就結束,個學生有唔明落堂之後去問補習社老師,佢答唔答個學生,好睇佢有無時間,同埋個學生既態度。如果個學生係用老俸答你既態度去問,佢無可能會回答;如果個學生客客氣氣,佢當然無辦法拒絕回答。另外,亦都好睇個補習社老師有無時間,個學生阻住個補習社老師上第二堂(或者去第二間)揾食,佢係唔會(亦都無可能)答個學生既。
其實補習社老師同埋學校老師既情況,有啲似你去學校泳池游水同埋去公眾泳池游水:你去學校泳池游水,你可以同老師講水運會嚟緊,你想操多兩個鐘水,老師唔會唔俾你繼續;你去公眾泳池游水,夠鐘你就要走,你同個公眾泳池經理講,水運會嚟緊,你想操多兩個鐘水,佢會唔會俾你繼續玩?唔俾係道理,俾係人情。

大把數學老師我就不會受氣

回覆 王家爸爸 的帖子

我仔一向都係有禮貌既小朋友,問老師如果佢唔得閒,其實講聲趕時間我地唔會介意,但掟人地份筆記既老師真係正常?

回覆 alex8301 的帖子

好在我依家搵左個讀完DBS去英國讀再精算,仲要1ST HON攞獎學金既畢業生幫手。