用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH K1 供外校生考既位係咪得好少?
go

LH K1 供外校生考既位係咪得好少? [複製鏈接]

PN interview 時因爲生病而錯過左
已申請左將PN application transferred to K1 (2020/21 cohort), 但又听聞K1開到出來既位係甚少.....

唉,咁咪吾駛旨意考入去

請問有沒有往年成功考到入去K1的朋友,分享一下過程/經驗?

0    0    0    0

邊間分校?

supersjcandy 發表於 19-8-17 00:26
邊間分校?

HL

ayu026 發表於 19-8-17 00:09
PN interview 時因爲生病而錯過左
已申請左將PN application transferred to K1 (2020/21 cohort ...

我小朋友因 LH PN 1st Interview 時撞左另一間PN 2nd In, 所以冇去LH,學校將個application 自動轉去K1.

K1 1st interview 時有出席,但有不愉快經歷,而我小朋友只係 waiting, 冇2nd In我冇寫求位信,亦冇 sibling,結果6月時學校打來話收我小朋友。

我不是凱帆分校,是紅磡分校。

joeytp 發表於 19-8-17 18:38
我小朋友因 LH PN 1st Interview 時撞左另一間PN 2nd In, 所以冇去LH,學校將個application 自動轉去K1.
...

明白。其實我也有考慮過報紅磡,想提升取錄機會...但因為我小朋友一路也返開little habs,對凱帆也熟悉,于是,即使明知凱帆係繼青衣總校后另一競爭激烈的分校,也㨂返去....

都好感謝你的分享!那麼小朋友在紅磡讀得開心嗎?以你所知,K1佢地係咪都多位放比外校生?

joeytp 發表於 19-8-17 18:38
...
請問有什麼不愉快經歷??

ayu026 發表於 19-8-17 21:28
明白。其實我也有考慮過報紅磡,想提升取錄機會...但因為我小朋友一路也返開little habs,對凱帆也熟悉, ...

我放棄了offer, 因LH不是最心儀的學校,1st Interview 的不愉快經歷後,我已決定一定不會讀這間學校。

小朋友今年先開始K1。

之前有聽說過紅磡校每年只有幾個位給校外生,但以我的經歷(冇second in, 冇求位都有 offer), 我覺得位應該不少。

joeytp 發表於 19-8-18 08:17

明白哂!謝謝你的分享!祝小朋友來年有愉快的校園生活

shunwing0823 發表於 19-8-18 02:35
請問有什麼不愉快經歷??

Interview 其中一部份是一位老師面試家長和小朋友,首先那位老師的面好黑,木無表情,呢點都算,可能係我主觀。

最令我反感嘅係佢喺 interview 中途突然走左去,冇交帶任何原因,只拋低一句叫我同小朋友自己睇書先。到佢返來時佢宣布「呢部分嘅面試完結。」

我覺得呢位老師連對家長同小朋友嘅基本尊重都唔識,令我完全冇信心將我小朋友交俾佢哋教。

joeytp 發表於 19-8-18 08:28
Interview 其中一部份是一位老師面試家長和小朋友,首先那位老師的面好黑,木無表情,呢點都算,可能係我 ...
謝謝回覆! 在這裡看到的關於LH的comments絕多也是正面的
謝謝你能分享經歷!

請問有冇人知今年青衣校的學額係咪比凱帆多?

回覆 ayu026 的帖子

Am 好少位pm 都ok gei

回覆 joeytp 的帖子

Pn LH 係興木口木面in , 但k1 係in 家長,小朋友在一旁有老師開心陪玩

回覆樓主:

基本上年年都有人反映LH面試時老師無表情/無笑容/木口木面/黑面/流水作業,我作為用家相信真有此事,但都唔理解點解係咁,唔知係想趕客定真係太攰。

maryhll 發表於 19-8-19 16:23
回覆 joeytp 的帖子

Pn LH 係興木口木面in , 但k1 係in 家長,小朋友在一旁有老師開心陪玩 ...

我In 的是K1, 我沒有In PN。 過程中也沒有純 In 家長,老師陪玩的環節。

回覆 凍奶茶少奶 的帖子

青衣分校一向K1 學位比外校生比較多的,今年2N 升4K (每三年一次),之後兩年會2N升3K , 相對地PN 學位比其他分校少2班

回覆 wg_ann 的帖子

作為用家, 對於老師們面試時木口木面, 我都百思不得其解... 記得當年IN過10間8間幼稚園, LH令我感覺最冷冰冰最緊張, 最後我都選擇左LH因為好評多,身邊用家朋友都讚口不絕, 結果小朋友入讀後發現老師的感覺又好唔同, 好FRIENDLY又好多協助, 小朋友好喜歡上學, 由慢熱內斂性格變得開始外向有自信,學校教學模式的功勞不少。
關於面試感想,希望有機會都同校長反映一下。

咁想請教一下各用家,考官木口木面、神情冷淡,係講緊紅磡校定邊樹?因為我返學LIttle Habs見凱帆的老師同葉校長也很親切

ayu026 發表於 19-8-20 14:42
咁想請教一下各用家,考官木口木面、神情冷淡,係講緊紅磡校定邊樹?因為我返學LIttle Habs見凱帆的老師同 ...
我覺得係學校要求所有老師interview 時要木口木面,扮嚴的,我考青衣校都係咁,但其實d 老師全部都好笑容,返學放學接送都好nice

回覆 CXW 的帖子

我仔考的時候, 廣東話老師比我仔玩到O緊咀所以無目口目面, 英文老師好好笑容喎,係校長記得要目口目面, 不過入左學之後我見校長又好好人咁架喎
‹ 上一主題|下一主題