用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校
go

國際學校 [複製鏈接]

讀國際學校喺唔喺一定要去外國讀大學?是否同香港D大學銜接唔到?
   2    0    0    0

不是,留在香港讀大學的也不少。

回覆樓主:

銜接無問題。

讀得國際學校,他的教育制度和朋輩也是國際化,你一定要預備他去外面留學的打算,當然最後有機會留在本地大學升學。

yaijing 發表於 19-8-16 22:12
但其實會否唔習慣讀開國際學校跟住讀本地大學? 例如我朋友個仔一直讀國際學校,之後去美國讀 high school, ...

適應問題當然因人而異,但親友中無論唸醫科定法律的都會選擇留港唸大學。

yaijing 發表於 19-8-16 22:12
但其實會否唔習慣讀開國際學校跟住讀本地大學? 例如我朋友個仔一直讀國際學校,之後去美國讀 high school, ...

佢指好辛苦係咩?課程係大學定,唔似係銜接問題,可能唔鍾意個環境和學習氣氛。

Jane1983 發表於 19-8-17 09:16
佢指好辛苦係咩?課程係大學定,唔似係銜接問題,可能唔鍾意個環境和學習氣氛。
...

認同。美國嘅大學嘅學術程度唔會比香港低,功課唔會比香港輕鬆,工程科及科學都好多功課、實驗、測考,文科/社會科學寫好多文睇好多書,要求亦高。

Radiomama 發表於 19-8-16 23:02
適應問題當然因人而異,但親友中無論唸醫科定法律的都會選擇留港唸大學。
...

我女嗰間學校又唔係咁喎,絶大部份都出國讀書,包括醫學及法律。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-8-17 11:08
我女嗰間學校又唔係咁喎,絶大部份都出國讀書,包括醫學及法律。

每人的路都不同吧!有一位今年醫科畢業,進入醫院做House man, 他説這才是難關的開始。

我識一個女仔,佢係初中去英國讀boarding,係英國名U讀咗一年。後來因為屋企問題,轉返來又係讀科大。讀咗一年,都係返英國。佢講係唔鍾意同學間的關係、學習氣氛和學習生活。佢話令人窒息。

yaijing 發表於 19-8-17 11:43
我就係擔心呢樣,將來我想個仔喺香港讀大學。 當然其實都係因人而異,  而家咁早諗都係冇用。 ...

我看讀乜科也有關係。

正如其他網友話齋,香港的大學中,醫科及法律每年有大把國際學生就讀。

醫/法/GB 以外,班上國際生少,自然難D。

yaijing 發表於 19-8-17 10:09
可能就係習慣讀國際學校同喺美國讀書, 入到科大功課多覺得辛苦。 亦可能係佢本身其實讀書唔係咁叻,追唔到 ...

Hkust is famous for university of stress and tension

yaijing 發表於 19-8-17 10:31
所以我朋友見佢個仔讀唔掂科大, 同我講都話我唔使諗㗎喇,我個仔都唔會讀得到。 即係讀慣國際學校唔會適應 ...

你朋友個仔讀什麼學科?我聽聞科大engineering school的確很多tests.但business school 則不算太大壓力,而且很多去overseas exchange 的機會,其實不錯

yaijing 發表於 19-8-17 11:43
我就係擔心呢樣,將來我想個仔喺香港讀大學。 當然其實都係因人而異,  而家咁早諗都係冇用。 ...

如果小朋友好細個,就唔好為太遥遠的未來而煩惱。

yaijing 發表於 19-8-17 10:31
所以我朋友見佢個仔讀唔掂科大, 同我講都話我唔使諗㗎喇,我個仔都唔會讀得到。 即係讀慣國際學校唔會適應 ...

科大花名叫UST

University of Stress and Tension. 不過講真,UST係香港係一家國際大學,不像HKU和CU本地人較多,這不是在看低HKU和CU,而是科大是沒有「本地化」課程如人文,社工,醫生,律師。

學生都來自不同國家,特別是中國及印度,都很用功的。

‹ 上一主題|下一主題