用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 .......
go

.......   [複製鏈接]

...........
   3    0    0    0

1 而家有家政堂的男女校都係男女都要上cookery和needlework的

王家爸爸    發表於 19-8-16 08:26

回覆樓主:

點解女生要幫男生修補校服?
點解家政堂啲食物畀男生吃?煮壞咗嘅食物,男生又點解要食?
食唔哂午餐?兩個女孩平分一盒飯(emoji)咪得!慳錢又唔浪費
點解女生唔打得籃球?
點解女生要免費借筆記畀男生,但男生就收女生補習錢?
女生是用來陪襯男生嗎?什麼扮演情侶,陽氣盛的聚餐 ⋯⋯

kiwi2007 發表於 19-8-16 06:22
男女校的好處:
1)女生上完家政堂d即煮食物,不論好壞皆可以比男生免費試食
2)上堂抄5切筆記可以問番女同學借 ...
3)男生校服爆左呔,可以揾女生帮手忙縫合:呢個只係FF中出現。
7)男生在校內容易d揾數學補習賺$,因為好多女生怕 Maths:亦都唔多可能。
9)相對比較少出現 happy corner:已經唔流行。

醒目開學勳章

問下個仔已經揀到

男女校的好處:

我女讀男女校:

1.間中交換試食
2.間中有借比人抄(男女同學都有)
3.從來唔會, 亦冇女仔會咁做, 比人笑到面黄
4.從來唔會, 好少同男仔一齊食飯, 一係就一大班男男女女都有, 一年只有一兩次咁
5.男女生一齊打波都有, 的確少D女仔打
6.從來都冇。 唔會扮情侶,比人笑足全年
7.叻嘅男仔有D係會教人, 男女都教, 唔會收錢, 亦有D唔睬人, 玩自閉唔肯教
8.應該係
9.阿女未見過男仔玩happy corner

如果我有仔,我希望他讀男女校,女我希望他讀女校~但最主要會尊重小朋友自己的選擇~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-8-16 11:23
奇怪為什麼因為提及那幾點就會是好處?
我都沒刻意要求孩子,孩子自己選擇就可以~~~
問了女兒提及那9點回覆 ...
講得啱,想像同現實落差好大。

我覺得男女校好D,始終上到大學或出黎社會工作都要與異性接觸
有男有女開心D

王家爸爸 發表於 19-8-16 08:31
3)男生校服爆左呔,可以揾女生帮手忙縫合:呢個只係FF中出現。
7)男生在校內容易d揾數學補習賺$,因為好多 ...
我估依家女仔都未必識縫合,不過幫手打呔就有而且理科文科比較互補,關係不差的話,可以互相促進。當然關係太好又

piyohk 發表於 19-8-16 08:29
點解女生要幫男生修補校服?
點解家政堂啲食物畀男生吃?煮壞咗嘅食物,男生又點解要食?
食唔哂午餐?兩個 ...
我哋依家同事一起食午餐,好多時女仔都會撥D飯俾男同事,環保吖。因為唔係間間食肆可以“多飯”

男校的好處:
1)多d男丁幫校方手,例如去年十號波後好多DB仔帮忙清理校園
2)城市論壇,高談闊論,天南地北,冇乜禁忌
3)5怕入錯女生廁所
4)有乜集會/集體活動時多d男生一齊嗌口號,慳番用小露寶
5)男生活潑D,可以更準確地測試到校內每件傢具/設施的耐用性及安全性
6)更易傳承 brotherhood
7)校園內植物生長或是更茂盛,因為男生嘅 metabolic rate 勁好多,當中釋放的carbon dioxide 有助光合作用

揀左學校先, 兩間差不多就揀男女校

男女校的好處:

咁阿仔點諗?都升中,如果小學唔係讀開男校,係咪唔抗拒入男校先?

主要係睇小朋友性格。我兩個囝,一個讀男女校,一個讀男校。最大分別是男校活潑啲,無咁嚴,多些攬頭攬頸咁囉。我大囝比較內向,鍾意有規有矩,男女校比較適合佢。唔

kiwi2007 發表於 19-8-16 13:42
男校的好處:
1)多d男丁幫校方手,例如去年十號波後好多DB仔帮忙清理校園
2)城市論壇,高談闊論,天南地北, ...

睇囝囝鐘意啦!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我由day one開始都堅持,仔讀仔校,女讀女校。我認我思想老土,但我真心想孩子讀書時期讀書行先。到大學先再比仔女找對象。

Astra00 發表於 19-8-16 15:30
我由day one開始都堅持,仔讀仔校,女讀女校。我認我思想老土,但我真心想孩子讀書時期讀書行先。到大學先 ...
支持你

醒目開學勳章 貢獻勳章

我支持男女校,自己當年亦無揀女校

預科時同大學時,真係好易就睇得出邊d女生之前係讀女校
女校嗰d好得人驚!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題