用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs APS
樓主: Meiling828
go

天神 vs APS   [複製鏈接]

QFOC1234 發表於 19-8-15 14:15
仲有一個重點, 即使你問左用家. 佢覺得好, 唔等於你都會讀得好.
佢覺得谷, 唔代表你小朋友覺得谷. 每個小朋 ...

APS插天神就聽得多,又真係無乜聽過天神插APS

如果喜愛音樂,APS音樂方面的栽培好好。中學是否一心讀St mary? 如果係,天神喇。
學費?返學路程?
如果覺得兩間50/50,就揀宗教。
還有就是男女校/女校,有冇細妹等等。學術方面,我覺得兩間都重視,都不會差。
不過讀書的辛苦程度應該也相近。
至於升中,各有各好,小朋友將來成績如何也好難依家就估到。

其實兩間無論揀邊間,都唔會錯。

想問下,除谷學術外,多5多校隊,樂團,一定要參加?

只是想回應一下, 天神雖是津校, 大部分小朋友也來自中產家庭, 朋友network 也不錯的

阿里媽媽 發表於 19-8-15 20:30
APS插天神就聽得多,又真係無乜聽過天神插APS
Exactly! 有天神当然拣天神啦,贪小5小6升中好好玩0羊?

回覆樓主:

Delete

話是話宣道校服好靚

樓主應該會揀天神,APS個位好多人等緊,祝福個幸運兒,APS升中前途都

回覆 猴子爸 的帖子

不如又問下, 天神有幾多人, 頂唔順咁谷, 轉走左?

叩門入到天神唔存在讀唔掂問題 升中煩少D, 又或有信心咪唔要直龍再考DG, SPCC ...

樓主,其實仲有兩個星期就開學,你都未揀定?究竟你有冇考慮過將要面對新環境又要讀書果個的感受,即你個女?
做插班生唔係容易的事,由comfortable pool跳到新挑戰,要時間做心理準備。
當年小女,一心考插班,當心儀學校收(老實說,唔想讀亦都唔會考,所以零考慮因素)我足足用左2個月時間同小女做心理準備。
入讀後,小女要用差不多一年時間先可以做返級頭,兩年時間俾其他同學接受,所以插班唔係好玩既事,快快決定。

PTL_L 發表於 19-8-16 17:40
樓主,其實仲有兩個星期就開學,你都未揀定?究竟你有冇考慮過將要面對新環境又要讀書果個的感受,即你個女 ...

講得好

回覆樓主:

梗係揀天神啦, 一條龍想St. Mary, 升中零壓力。 天神揀得的插班生, 必定係超班馬, 入咗天神後, 通常長時間都可以考級頭。可以cut曬所有補習班, 可以輕鬆發展女兒個人興趣, 或者乜都唔玩, 在無壓力的情況下培養閱讀和學習興趣。
相反在APS, 除咗要谷學術和校內排名外, 同時也要諗下發展一技之長, 壓力應該不少。

揀天神主要一個原因:直升St Mary.
唔揀亦主要一個原因:驚自己小朋友讀唔掂。
但樓主小朋友如果之前唔係狂谷,都考得入插班,相信唔會辛苦,辛苦係資質一般被派入去個班。
資質高,專心,手腳快的小朋友,除非你比壓力佢要級頭,否則在天神keep著中上升中,相信也可以一樣輕鬆。我識人女兒正是這種,唔知仲以為佢讀緊happy School. 否則你在APS有升中壓力,也不會太輕鬆。

annie133 發表於 19-8-17 10:10
但樓主小朋友如果之前唔係 ...
不過有時資質好,又會心思思更上一層樓,升中時龍校反而變成一個束縛。剪不斷,理還亂。不如APS破釜沉舟的決心來的大。

b3410 發表於 19-8-17 10:31
不過有時資質好,又會心思思更上一層樓,升中時龍校反而變成一個束縛。剪不斷,理還亂。不如APS破釜沉舟的 ...

真係咁恨入,早點插班吧。
不過如果勁成咁,留在St Mary都可以做狀元,St Mary也不是太失禮,又有一班自少一起成長的朋友,不走也不是太大損失吧。

annie133 發表於 19-8-17 10:10
但樓主小朋友如果之前唔係 ...

我家女孩情況大致相似, 資質ok吧, 快手快腳完成功課, 成績中游, 屋企沒俾太大壓力, 愈讀愈開心

天神

天神同aps 兩間都咁chur, APS音樂同運動多野玩,同時又貴好多,睇屋企資源啦。升中就一間安全但st Mary's成績下滑變1B,一間要力搏又有機會去神校。正常牌面都係揀天神。

我係aps用家, 都會叫樓主去天神, 少升中壓力, 又免費, 已經win晒
‹ 上一主題|下一主題