用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 溝通問題
go

溝通問題

本身香港土生土長, 英文有限公司, 計劃女兒入國際學校, 眼見親戚朋女的國際學校子女只肯說英語, 溝通是子女英父母廣東話, 只有這點我覺得有點難受, 怕將來跟最愛的女兒難以交心, 如果只有這個考慮, 大家覺得可以不理還是放棄國際學校?

個人覺得可以由小教你的女兒跟你要說中文, 我有一個朋友, 女兒由細到大都讀國際學校直到出國留學之後在外國定居, 她跟我談話也是說中文, 跟爸媽都是說中文

建議考慮bilingual schools 多些,起碼和學校溝通也冇太大問題,也可能你太謙虛。我女係長老照顧的,日常係普通話及廣東話溝通的,平常都用中文溝通,可能仲細,唔覺得有問題。其實很多屋企只有菲律賓姐姐照顧的小朋友,也是英文好過中文。所以,如果可以的話,放左學,用返多中文。

我囝仔從幼稚園已讀國際學校,在家我和工人和他說英文,老公和三大長老(間中過來)説中文,中文對答完全和一般小朋友無異!

多謝大家意見, 希望將來定左學校後自己同老公都堅持到在家講只中文, 兒家因為要準備面試, 盡量講英文等佢明白指示, 但好多時又中又英, 好怪獸.

Cchongs 發表於 19-8-14 13:26
多謝大家意見, 希望將來定左學校後自己同老公都堅持到在家講只中文, 兒家因為要準備面試, 盡量講英文等佢明 ...

如果真係不能用英文表達, 建議找net 外補,上全英n 班

N年前 DBS DGS 都係講英文,而當時大部分香港父母都是英文有限公司。

重點係你要培養小朋友多說中文,和你溝通時你不要中英夾離。

一般家長只擔心中文讀寫,聼和講我從來冇擔心過

Cchongs 發表於 19-8-14 13:26
多謝大家意見, 希望將來定左學校後自己同老公都堅持到在家講只中文, 兒家因為要準備面試, 盡量講英文等佢明 ...

我自己經驗:考完學校自然想講番中文,但小朋友不斷引誘你講英文,因為佢英文詞匯遠比中文豐富。但代價就係英文差嗰位家長有時會跟唔到我同仔的對話。其實小朋友好叻的,佢會自己轉台,同埋大人傾計時佢會學到中文(不過始終不夠英文流利)

回覆 Cchongs 的帖子

我家中小孩家裡及日常生活广東話,学校英文

关键係家長有無心

Saboc 發表於 19-8-14 21:35
关键係家長有無心
非常同意。

其實都係睇自己.... 我係外國生活過, 眼先好多在當地出生的移民二代, 在家都是和父母講中文

但兄弟姐妹自己果陣就轉台

回覆 mandy_ng207 的帖子

小朋友鍾意講野, 佢地可以non-stop 咁講, 我哥個仔的情況就係一叫佢講廣東話佢表達得唔好就唔講, 久而久之就會變左接受佢只講英文, 聽廣東話佢地完全明, 而小朋友ge英文大家暫時都明到90%, 但長遠再大d咁落去我認為個溝通係有問題的, 因父母英文始終唔係native.....
但你叫佢地講中文佢又會講小左.....

回覆 Cchongs 的帖子

一樣呀,我仔講廣東話(對住我)又係兩句就停,等我轉台,佢就bi li ba la係咁講。我仔只得5歲咋。不過由於家中其他三個大人嘅英文係小學程度至零認識,我仔都逼住同佢地講廣東話。不過又由於爺爺嫲嫲的母語不是廣東話,我仔係跟佢地講一d有口音嘅廣東話,搞到我老公(香港出世)聽唔明。真係好混亂...希望我仔大d可以揾到同daddy溝通嘅有效方式

咁真係要多講中文。由家長做起。以前有d家長proud of 小孩唔識中文,而家新一代識諗嘅家長應明白唔識中文就

回覆樓主:

仔女肯唔肯講中文,係睇家長點做。小朋友細個時係好愛父母,家長堅持講中文,佢唔會有異議。

但係,如果學校的中文教得淺,隨着佢成長,佢的詞匯可能唔足以表達佢的感受,咁會加好多英文。如果介意,重中文的IS會好d。

孩子和同學朋友講英文,在家和父母親戚講中文,完全無問題。

Cchongs 發表於 19-8-14 12:32
本身香港土生土長, 英文有限公司, 計劃女兒入國際學校, 眼見親戚朋女的國際學校子女只肯說英語, 溝通是子女 ...
我女兒是班中唯一香港本土學生,其餘全部外籍人士,課程全英文,讀咗幾年幼稚園都可以中英兼備,成日用用廣東話駁咀! 家中工人同佢選講中,英文,我地都係中國英文。

見過,聽過好多CASE,父母英文好,反而子女唔願意講,因為知道父母一定明佢地講乜,久而久之,對中文更加抗拒。

Radiomama 發表於 19-8-15 19:18
孩子和同學朋友講英文,在家和父母親戚講中文,完全無問題。

想請問這樣會否令到講英文時帶有較重廣東話口音?