用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Target 什麼小學就報邊間幼稚園~
go

Target 什麼小學就報邊間幼稚園~ [複製鏈接]

大家好, 在Forum 上有時會見到家長說: 你想入邊間小學, 就報邊間幼稚園好d
請問有無個list 或者邊d 幼稚園會入到邊d 小學多?

thanks
   4    0    0    0

mingm114 發表於 19-8-12 14:56
大家好, 在Forum 上有時會見到家長說: 你想入邊間小學, 就報邊間幼稚園好d
請問有無個list 或者邊d 幼稚園 ...
自己去各幼稚園網頁升小資料果頁就有架啦

我大仔讀LH,他以N無身份自己實力入了SPCC,的而且確,為了增加妹妹入讀SPCC的機會(雖然妹妹已成為有關係人士),但我並沒有安排她繼續讀LH,K1我替她選了聖公會幼稚園,因為很多人都說聖公會幼稚園的畢業生能入讀SPCC的機會是很高的。妹妹可能承蒙哥哥的關係,最後真的有SPCC offer。此外,妹妹也成功取得DGJS的青睞,雙喜臨門。我十分推介聖公會幼稚園!

ceresves 發表於 19-8-13 15:44
我大仔讀LH,他以N無身份自己實力入了SPCC,的而且確,為了增加妹妹入讀SPCC的機會(雖然妹妹已成為有關係 ...
恭喜! 請問有無外補啊?

supersjcandy 發表於 19-8-13 16:09
恭喜! 請問有無外補啊?
有的,不過不在這裡太詳細談這些了,始終不是人人需要外補,我們教得不夠好所以也有送小朋友外出學習,但幼稚園的功勞也不能沒殺。

家長有心安排可以去各幼稚園網頁睇,好多都有公佈
hoho

mingm114 發表於 19-8-12 14:56
請問有無個list 或者邊d 幼稚園 ...
我相信呢個講法係, 例如你想小朋友可能會考慮international sch 但幼稚園階段又入到, 好似 victoria 呢類就會比較適合..... 如果想小朋友日後去學術強的傳統學校, kv 又會係好選擇, 考直資既就LH, SC .....
仲有民生, 培正, 宣道呢D 龍校......但應該就無話有個LIST...... 或者你可以講下你想入邊類型小學大家容易幫到你....

ceresves 發表於 19-8-13 15:44
我大仔讀LH,他以N無身份自己實力入了SPCC,的而且確,為了增加妹妹入讀SPCC的機會(雖然妹妹已成為有關係 ...
恭喜妹妹可以順利入哥哥的學校, 兩個可以同一間真係非常好
我仔仔都係LH, 都係N無身份, 都係全靠學校的功勞係佢學術同埋面試技巧上既訓練, 都係有非常好既直資offer.....

我地無外補 (淨係k2插班既時候上左半年phonics, 之後完全無上過學術), 係我仔仔case, 的確係幼稚園幫助最大, 但考小都感覺本身性格好大關係, 亦係一個緣份遊戲, 運氣亦非常重要......

所以各位盡力而為 然後順其自然吧....

Vana 發表於 19-8-16 14:00
我仔仔都係LH, 都係N無身份, 都係全靠學 ...

如果你是K2插班,又入到spcc, 咁係你地自己嘅能力大於學校!

Vana 發表於 19-8-16 14:00
我仔仔都係LH, 都係N無身份, 都係全靠學 ...

原來你揀左St Paul’s College Primary School! 我仲以為你揀co edu添!有spcc offer唔要要SPB, 非常欣賞你之餘亦想聽下你見解。不過我大仔早年同學也有人take YW放spcc, 人各有志,不過你們所選擇的原因絕對值得給後人參考!

十分多謝大家的回覆, 其實想嘗試考直資和私校, 知道LH 好似機會好D, 但LH 唔易入.. 想請問有什麼幼稚園對考直資有幫助呢?
另外, 讀ST CAT 通常是target 邊d 小學呢?

thanks ~~~

回覆 Vana 的帖子

十分多謝大家的回覆, 其實想嘗試考直資和私校, 知道LH 好似機會好D, 但LH 唔易入.. 想請問有什麼幼稚園對考直資有幫助呢?
另外, 讀ST CAT 通常是target 邊d 小學呢?

thanks ~~~
‹ 上一主題|下一主題