用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問大家上門補習過程
go

想問大家上門補習過程 [複製鏈接]

我女女1至3年級無乜補習,我自己跟功課,成績係班頭10名內。4年級我諗應該要補習,我驚書本練習深左,我唔識教,教錯曬。同埋,我女唔肯去補習社,只可以搵補習上門。好啦,但上門補點補先會進步呢?
補習老師上門應該輔助女女功課上唔識既野,先搞清楚書本上功課上既難題先還是只做練習呢?我無經驗,有無有經驗既家長可以分享,thx!
   0    0    0    0

回覆樓主:

有兩種。一種係跟實你學校,學校教到邊就跟到邊,接近 FTM 嘅代替品。咁如果嗰個課題有乜唔識,可以第一時間清,學習量唔會超過學校。

另一種係有自己步伐,唔跟學校,同出面英文堂 course 近似。佢可以容易嘅課題教得快,難嘅課題分幾堂教。教得快過學校就預習,慢過就補底。

ch-cheung 發表於 19-8-14 14:07
放晒手俾老師,等佢諗,我俾錢揾人教就係唔想自己諗(emoji)(emoji)(emoji)

經驗話我知放晒手比人教,結果都唔多理想!

簽名被屏蔽

請問如果小一,想搵人跟功課、默書、測考的話。一星期上門補多少天?每天幾長時間才夠呢?

回覆樓主:

我會先給補習老師看書本、試卷、功課,再提出我的具體要求(分數、名次),聽補習老師的方案,雙方滿意才開始補習。

完全放手俾補習老師未必可行,好多都好hea,似乎個補習老師有無責任心。
‹ 上一主題|下一主題