用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞氏保加症 選校一問
go

亞氏保加症 選校一問

小兒有阿氏保加症
想問問大家 幾條問題
1.荔枝角天主教嘅課程 是否好深?
2. 荔枝角天主教對比 聖紀文 課程是否好催谷?
3. 荔枝角天主教對比 聖紀文請問功課多唔多 , 測試 , 考試 多嗎 ?
4. 荔枝角天主教及聖紀文 請問邊間老師較和善?
5. 請問有沒阿氏保加症的小朋友讀過荔枝角天主教, 能應付到嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

亞氏一般IQ正常或偏高,所以唔需要擔心課程問題

老師係人,個個性格唔同,就算一個學生/家長讚好嘅老師,都可以係個別孩子嘅魔鬼

只有你最了解孩子,如果你覺得佢學習能力無問題,就唔駛問太多,反而,重要嘅係學校文化同支緩

可能因為我兒有亞氏傾向,加上我知有二線小學阿氏仔入到SPCC,又有朋友個阿氏仔由寶校插班入到地區一線,我真心唔覺得要太擔心學習問題
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

我同意,如果評估過智商/學習能力無問題,學習方面唔需要太擔心
想知學校包唔包容有咩措拖,可去學校網頁搵份報務報告出黎睇下
同意老師都係人,有人有耐性d,有人無咩heart,係肯定的,只能靠睇學校報告估計下學校overall在呢方面願唔願意擺資源

如果可以擇, 擇基愛, 對 SEN 的資源比同區的充足很多.

但最新的分類,已經沒有了亞氏保加症,全部都立入 ASD. 負責測試的人員是否不夠專業,沒有與時並進?

入了茘天等一線, 追功課也追到你冇氣透.

一線學校是賽車場, 正所謂 "競爭 開始了 追不到也是要追.... 競爭令人累".

亞氏智力有冇問題先,我仔高功能亞氏,功課快靚正,谷校完全冇問題喎⋯⋯亞氏好似同學業冇咩關係。

亞氏保加最大問題係社交,所以要睇老師有冇愛心,同埋同學有幾包容