用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校考慮因素
樓主: 201808
go

升中選校考慮因素   [複製鏈接]

gracelam 發表於 19-8-13 10:45
政治取向睇返之前各大中學聯名登報政治訴求

當中99%係傳統名校, 1,2年甚至幾個月後, 好多家長已經唔理咁 ...
幾時有聯名登報政治訴求 ? 被聯名登報就聽過

gracelam 發表於 19-8-13 10:45
政治取向睇返之前各大中學聯名登報政治訴求

當中99%係傳統名校, 1,2年甚至幾個月後, 好多家長已經唔理咁 ...

Thanks, 好彩名單上沒有我心儀的那中學 : )

pccw2017 發表於 19-8-13 13:50
幾時有聯名登報政治訴求 ? 被聯名登報就聽過
其實, 有d想知,究竟係現任校長/ 教職員?

或畢業校友代表間中學去登報參加罷課呢.......

Summer622 發表於 19-8-13 16:05
其實, 有d想知,究竟係現任校長/ 教職員? 或畢業校友代表間中學去登報參加罷課呢.......

Who knows

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 19-8-11 09:08
我都覺得經濟好有趣,尤其係宏觀經濟。

啋!果時讀書差d死在macro手上
果然每人興趣唔同

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 19-8-11 12:41

你兩個女,係唔會明白,D男仔既詞不達意係咩意思。唔好 ...

好彩而家大學鬆左手
今年識人中文2左,但數理強(2科5、一科5*、一科5**),jupas入到中大
以前真係勁料都要讀HD,好嘥

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 19-8-11 13:49
如果DSE 3322 去唔到又真係好頭痕及擔心嘅!
只係我見你提及你細仔英數理强(我以為成績好)而只係中文差,如 ...

其實從來仲讀理科都有著數
理科人可揀理科,亦可揀工程、醫護,亦可揀文科(中文啦起碼)、商科
文科人出路較窄,水漲船高,要求分數都高
但我女擺明數理白癡,只能揀文科囉
我仔就倒轉,數理人,揀文科死硬 (中文都都勁驚)

醒目開學勳章 王國長老

nicolemummy 發表於 19-8-11 18:47
其實JUPAS有無conditional offer? 我想請教下。

有,但好少數,xx推薦計劃、運動員計劃果d(即我呢d平民無份果d)
醫科就聽過有co。港大醫仲俾人嘈,話面試「表現一般」co係dse 40,(表現好係37)咪即係趕客!到時有咁高分,為啖氣都去中大啦

醒目開學勳章 王國長老

小時了了 發表於 19-8-10 11:19
係? 我見阿女學校呢科 DSE 5 above 有33%,我以為唔難!

咁要睇下幾多人考
如果其實得3個人考,1個5左,參考價值就大大減少

睇全港啦,5以上9.2%,中間難啦

小時了了    發表於 19-8-14 08:25

Charlotte_mom 發表於 19-8-14 07:44
啋!果時讀書差d死在macro手上
果然每人興趣唔同
我估係男仔對政治興趣大啲,個人認為macro中最重要既係就業同勞工問題,而就業同勞工問題,其實既係經濟問題,又係政治問題。出入口問題,其實亦都類似,既係經濟問題,又係政治問題。

Charlotte_mom 發表於 19-8-14 07:47
好彩而家大學鬆左手
今年識人中文2左,但數理強(2科5、一科5*、一科5**),jupas入到中大
以前真係勁料都 ...

今年咁荀?

不過,我唔搏啦。

Charlotte_mom 發表於 19-8-14 08:16
有,但好少數,xx推薦計劃、運動員計劃果d(即我呢d平民無份果d)
醫科就聽過有co。港大醫仲俾人嘈,話面試 ...

你既孩子大過我既孩子少許,都係行緊呢D路。為香港的孩子努力。

IloveJJ 發表於 19-8-12 10:58
謝謝,就係問題係而家先中一,都唔會咁快知讀咩系呢?不過又諗究竟讀埋日文會唔會有用?
...

中文大學如選日文系,要有N2程度。讀日文點會無用呢?起碼呢個系,少好多人同你爭

考日文是自修嗎?

nicolemummy 發表於 19-8-11 19:15
唔係咁講,應該話IAL1年分幾次考,AL一年只考1次。
SpCs考IAL, 如果1月個次考得唔夠好,仲可以5月補考多次,同班AL一齊出成績。
Congratulations!

依家疲情嚴重下,世界各地IAL及英國GCEAL 5、6月公開試取消,3月嘅DSE 又延後什或有機會消,

係呢度 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3786617&fromuid=1539350 ,
你仔仔今個月出咗IAL成績而呢兩星期UST同HKU出Firm Offers 俾你仔仔,祝願係仔仔大學生活愉快!
1月考IAL,
3月4日出左IAL最後成績,
3月18 日同3月27日(昨日)分別收到UST同HKU既Firm Offers.

P.S. 如果我女最後決定留港考DSE,我會學妳咁鋪排小女同時考DSE及考1月嘅IAL。感激妳寶貴成功經驗分享。

‹ 上一主題|下一主題