用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 坑真
go

KV vs 坑真

超大b男仔 家住九龍區
本身有坑真pm offer
最近收到kv call waiting PM offer
大家會點揀??
大家覺得讀kv,
第時考番同坑真差不多級數ge小學難唔難????
我target一線小學
首選直私 其次津校

我本身好中意kv 學術深紀律好 九龍區
但琴日c6又話驚第時升小唔夠人爭
話坑真 好大機會升番自己小學  好吸引

kv 好處:
中數強 紀律自理好 極少親子功課
相比坑真 較近屋企  塞車都行到番學
男女人數平均  可以大抽獎
kv壞處: 冇小學backup

坑真好處:
九十幾%升番自己小學  買個保證
坑真壞處:
幼稚園至小學全級得極少男仔
要過海跨區番學
冇得大抽獎
升中冇backup
校風傳統

你有信心一定升得好過坑真小學嘅小學,就KV。好多經歷過考小的人就知,有龍讀龍的好處。

我係KV用家,我會支持你揀KV的,我剛出了個post講我大女細女考小的不同經歷,你可參考一下的,說真的,坑真可能對你來說會有小學backup,但如果安排得好,讀KV也可以有好多好學校收,選擇類型亦更多。除非你十分喜歡坑真小,否則我覺得你可以俾大家一個機會去揀間合適的小學,你揀坑真,一讀讀9年的機會也大,所以要慎重考慮啊!

yancb 發表於 19-8-7 16:30
超大b男仔 家住九龍區
本身有坑真pm offer
最近收到kv call waiting PM offer

男仔我會選kv

男仔選kv較好吧

回覆樓主:

謝謝大家意見

Kv for sure. 坑真學術好淺,而坑真小不會是你首選。

不過讀邊間都是要靠家長發力。kv 讀am pm 無所謂,因為k2都是pm, k3都是am

Chan343 發表於 19-8-30 16:20
Kv for sure. 坑真學術好淺,而坑真小不會是你首選。

不過讀邊間都是要靠家長發力。kv 讀am pm 無所謂,因 ...

thx

你好呀!search 到你呢個幾個月前的留言,我而家都有坑真vs KV 的問題(2間都係pm)!不過我嗰個係囡!而我住九龍西,冇校車去坑真,只能搵保姆車!所以想請教你最後揀咗邊間!謝謝!

fongclai 發表於 19-12-21 07:49
你好呀!search 到你呢個幾個月前的留言,我而家都有坑真vs KV 的問題(2間都係pm)!不過我嗰個係囡!而我 ...

我果個係仔,又住九龍區,所以最後揀左kv。依家番左學幾個月,學校o係各方面ge表現,o係我心目中簡直完美。

相反,我對坑真印象就有d扣分!當時我連續3日打電話去想通知學校我小朋友退學,足足打到第3日想搵到相關員工==可能真係太出名,佢地話從未試過有人咁遲先退學。

不過整體黎講,我仍然坑真會比高分,負面新聞唔係多,中學band1,其實你果個係囡,只要讀得唔太差,可以直升band1中學,小學近乎必收(97%升小入面傳聞果3%其實係自己唔揀坑真),升中好似都有8至9成,所以可以講係好好ge保障黎嫁。

其實我覺得你揀kv定坑真都係好學校。

yancb 發表於 19-12-21 12:20
我果個係仔,又住九龍區,所以最後揀左kv。依家番左學幾個月,學校o係各方面ge表現,o係我心目中簡直完美 ...
謝謝你的意見!想請問KV 點好法?同埋係咪真係英文唔夠要外補?我其實都唔想放棄KV! 但一諗起要玩考小學呢個殘酷遊戲,我就好怕!

yancb 發表於 19-12-21 12:20
我果個係仔,又住九龍區,所以最後揀左kv。依家番左學幾個月,學校o係各方面ge表現,o係我心目中簡直完美 ...

2019年升中收小學部74人約2/3

fongclai 發表於 19-12-21 16:08
謝謝你的意見!想請問KV 點好法?同埋係咪真係英文唔夠要外補?我其實都唔想放棄KV! 但一諗起要玩考小學呢 ...

好怕就坑真吧,而且是囡。男仔就真的要想想,據說也有女仔蝦男仔,因為女仔是大多數,很多男仔會中途跳船。

(利申:我的小朋友是女仔,也是KV舊生。讀得很開心。)

有龍揀龍但坑真男仔通常少揀

男仔建議揀kv
女校男生會影響其性格

littlechen 發表於 19-12-27 07:07
有龍揀龍但坑真男仔通常少揀

男仔建議揀kv

2019年坑真小六畢業得8位男生