用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解羅氏基金中學用簡體字版本的詞典? ...
樓主: WahCheuk
go

點解羅氏基金中學用簡體字版本的詞典?   [複製鏈接]

好多野,不需要一定吵到面紅面綠, 分出高下.   
我都識用簡體字, 不過有需要先用, 好似睇大陸書.  正如普教中, 我一直讚成我自己的小朋友學,  當學多一樣野冇壞.  如果令到成績唔好, 不用便是, 不用逼人認同.

另外, 用不用簡體字, 同羅氏用不用"簡體字的字典"冇咩大關係.  

我出post只係想搞清楚學校點解棄用繁體字典而改用簡體字典嘅意圖,答案暫時唔知。但我作為準家長,一定唔會為了方便考試而放棄使用繁體字,而且亦冇證據証明使用繁體字會令學生在學習或考試產生困難。呢一刻如果可以連沿用幾百年或過千年的文字都放棄,咁將來還剩下甚麼!

原來使用繁體字係下等、愚蠢、折磨自己同井底嘅表現

martindu 發表於 19-8-7 13:32
我女寫了9年繁體字、地道香港出世的香港人、非常期待升中學後可以寫簡體字、她經常問我:為什麼有簡單的不 ...

希望六年後聽到你報喜,狀元家長。
作為給同學們多一種學習語文的選擇,不是一件壞事。但去繁從間我認為有點不妥。
你見我啲文章錯漏百出便知,作為我呢種下愚人,知識少,中華民族比較念祖,但是繁體字不是正統的文字嗎?唉,自問真是愚不可教。

南無阿彌陀佛,咁深奧佛偈我真係不懂。

martindu 發表於 19-8-7 14:40
不要誤會,好明顯我是貶低自己,抬高別人,因為我女寫了9年繁體字,是一種折磨及愚蠢和無奈、如果由幼稚園 ...
"另外、其實鄙視台灣人是好正常的,台灣除了經濟情況差,亂,同性結婚,一塌糊塗,台灣一無是處,雖然我沒鄙視台灣人,不過我不反對其他人鄙視台灣人。"

以上到底是精神分裂还是甚么的?

hkpapa852 發表於 19-8-7 15:29
DSE中文可以用簡體字或繁體字作答, 但好似全文必須統一用一種字體

如果繁簡並用可能會被扣分
放心~唔扣分

簡體字太深奧,一字多義,多個繁體字都可以用同一個簡體字,例如:干 =幹、乾、干
                 复=復、複
根本都唔同義、唔同音。我呢d膽小如鼠,如果篇文半繁半簡,老師睇錯改錯,扣分咪死
我呢d愚蠢既人,寧願繼續析磨自己,繼續寫正體字好過,廢事俾老師扣錯分就唔好喇。
建議EDB為各位老師着想,廢除簡體字,只準寫繁體字,減少老師俾家長鬧、投訴既風險。

martindu 發表於 19-8-7 19:43
天生就懂得的人最聰明;通過學習而懂得的人次一等;遇到困難才去學習的人又次一等;遇到困難還不學習、就是 ...
点解要重複上边-大段野但我仍然唔知你到底係唔係歧視台湾人既?係咪即係話紧我蠢呀?

martindu 發表於 19-8-7 19:43
天生就懂得的人最聰明;通過學習而懂得的人次一等;遇到困難才去學習的人又次一等;遇到困難還不學習、就是 ...
人必自侮而後人侮之

IloveJJ 發表於 19-8-7 19:54
其實唔駛咁複雜吧?字典用簡體繁體,都不會影響到以後只用其中一種吧?70後,當年都已响中學時期用簡體, ...
而家有繁體字學和寫,要好好珍惜,28年後,日日都係寫簡體啦!

cecibellemama 發表於 19-8-7 19:50
簡體字太深奧,一字多義,多個繁體字都可以用同一個簡體字,例如:干 =幹、乾、干
                 复=復、 ...

真真實實的一個 --- 愚民

martindu    發表於 19-8-7 20:26

martindu 發表於 19-8-7 20:06
開始有點文采、好、我喜歡、罵人不用骯髒字眼才是高手、腹有詩書、胸有點墨、我不想與匹夫講太多、不過可 ...
但可惜話不投機半句多

小時了了    發表於 19-8-7 21:24

DSE黎講,簡體字點樣有幫助?有何優勢?
去到高小、初中已經係結構同舖排決定高低分。過萬字垃圾內容單憑寫得快可以高分嗎?哪變成罸炒科了,斗快寫字了。
人家作則絕詩多少字?就差哪一分鐘不到?
擴大到現實,Sales說的快便可以Sale到客?世界太美好了,個個都係Top Sales。Sale你保險的是憑說的快嗎?Sale你護膚用品的是憑說的快嗎?Sale你層壓推銷是憑說的快嗎。杯具呀!太郁悶啦。

WahCheuk 發表於 19-8-7 17:39
我出post只係想搞清楚學校點解棄用繁體字典而改用簡體字典嘅意圖,答案暫時唔知。但我作為準家長,一定唔會 ...
你是羅氏新家長? Hello
好似學校書單一直用呢本冇改過 (不是由繁轉到簡), 有問家長前輩都有提字典訂不訂隨意, 甚至訂"繁"都得, 我上年跟左大隊訂呢本"簡"的, 不過本野一直放係locker, 冇聽阿仔有用過, 不過唔知高班D有冇用, 所以尤得佢佔地方啦.  

至於用簡體字定繁體字, 同多數中學一樣, 我不見學校有任何指引, 如果仔女識簡體又好想寫先算啦.

Yanamami 發表於 19-8-7 12:48
嚇死人……我都好衰格地由会考寫半繁简至今,唔觉有提高到咩兴趣……禁鬼差既marketing tactic第-次見~拜 ...

我⋯好老實咁買咗⋯

Yanamami    發表於 19-8-8 13:07
‹ 上一主題|下一主題