用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如果你的自閉兒被人鬧
go

如果你的自閉兒被人鬧 [複製鏈接]

如果自閉兒在街上做左一啲「奇怪」而滋擾到人地的事,人地話你唔識教仔呀唔帶佢出街等等,你呢個時候會點做?

我今日遇到一單,但個刻心情真係唔好,已經俾個仔搞到無咩耐性,突然俾人咁話,我個刻真無忍唔住話返人地做咩咁話我個小朋友,如果小朋友教一次就識個個就係天才啦。

其實我講完個刻都知自己過左火,但真係忍唔住,下次見到面都面左左。

純粹打帖宣泄下。
   0    0    0    0

加油,適當的渲洩也正常~過左就算啦~

我同仔都試過兩次一次係石門某商場仔仔拿住玩具小巴,
有個同高大嘅小朋友行近仔仔,
仔仔緊張手中車仔, 又唔講野就咁推開個小朋友,
個小朋友講野明顯好叻,
向佢爸爸投訴話: 佢(我仔仔)推人, 佢唔啱
佢爸爸當住我面答:人地(我仔仔)冇家教唔好理佢

第2次我同仔仔去CITY SUPER排隊比錢,
點知係COUNTER就快比錢果陣仔仔心急想飲果汁瘋狂尖叫
排後面果個日本人用嘲笑口吻用日文話"大陸人"
佢唔知我聽得明

理解旁人唔明白小朋友情況, 做父母有時要忍受或向受影響的人陪罪。
唯有自己再耐心D教小朋友, 或下次出門做多些準備(e.g.帶定糖果安撫)避免重複發生。

別人見到咁都話我唔識教仔

有時候真係要自己避免,儘量避免,或者觀察多d啊仔,會發出動作前的一d動作,只要啊仔同我出街精神就好緊張

啊仔細個的時候會忍,宜家好似免疫了,但回想起就會傷心

通常我仔大叫或做出大家意想不到嘅行為時,要即刻畀提示佢,例如:注意聲量,留意用詞,動作勿過大,盡量反應要快過其他人,咁其他人就好少會出聲話。
同埋如果小朋友整到人,就真係要即刻替小朋友同人道歉,講唔好意思,跟住就會教番阿仔,通常人哋都唔會再怪佢。
另外,我都真係習慣咗旁人異樣嘅眼光,然後我就會畀壓力我個仔,注意聲量,周圍啲人望緊你,咁阿仔就會好少少。

親子童讀樂

會講唔好意思及不出聲

Jackie_fck 發表於 19-8-4 23:09
如果自閉兒在街上做左一啲「奇怪」而滋擾到人地的事,人地話你唔識教仔呀唔帶佢出街等等,你呢個時候會點做 ...

有時的確好難受,有人選擇解釋/有人會將要講嘅說話吞左佢,因為講佢地都未必理解、明白

‹ 上一主題|下一主題