用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校學生是否一般較少被鼓勵參與群眾活動? ...
go

國際學校學生是否一般較少被鼓勵參與群眾活動?   [複製鏈接]

本地學校學生相對國際學校學生好像一般較大機會被灌輸違法達義信息, 如果想避免孩子將來上街示威遊行, 讀國際學校是否較明智選擇?
   15    0    0    0

nov21 發表於 19-8-4 11:12
本地學校學生相對國際學校學生好像一般較大機會被灌輸違法達義信息, 如果想避免孩子將來上街示威遊行, 讀國 ...
要用英文動之以情,應該本土人士唔多得

nov21 發表於 19-8-4 11:12
本地學校學生相對國際學校學生好像一般較大機會被灌輸違法達義信息, 如果想避免孩子將來上街示威遊行, 讀國 ...

唔一定,現在已有好多英文資訊俾少數族裔睇,要知嘅話一定有辦法。
反而我覺得讀國際學校嘅一係就已有外國護照、一係就屋企有條件出國,所以才無本地青年咁熱血。

samsam123321 發表於 19-8-4 12:27
要用英文動之以情,應該本土人士唔多得

國際的學生應該唔上連登,又睇唔明,應該冇咁易受到影響

唔少香港家長都會選擇自己跟孩子分享/討論香港新聞時事;佔中和今次的修例好多都知。
有玩開Debate team或model of United Nations 的同學一般對新聞議題好有觸覺。
也有學生主要睇CNN news, 所以覌點有不同。

感覺國際學校學生比較international , 多元化,對各種文化的包容性高好多。

IS d 老師應該唔會以毒果新聞為教材去左右學生思想

Ocean419 發表於 19-8-5 22:49
IS d 老師應該唔會以毒果新聞為教材去左右學生思想

你覺得用大公文匯較適合?

Saboc 發表於 19-8-6 07:39
你覺得用大公文匯較適合?
點解啲人一講唔睇毒報,就一定睇共慘黨大公文匯?一係極左派 一係極右派。
全港唔係得尼幾份報紙,更何況網上好多傳媒,做人唔好太偏。得罪你主人就標籤成五毛。

applebot 發表於 19-8-6 08:48
點解啲人一講唔睇毒報,就一定睇共慘黨大公文匯?一係極左派 一係極右派。
全港唔係得尼幾份報紙,更何況網 ...

讀國際學校就係希望有更廣闊視野同更强思考分析能力,有思考能力就算有人用乜果或者大公做教材都唔會被洗腦。

Btw 我同意應多接觸不同媒體資訊再自己思考,所以唔駛咁大反應乜都“主人”“五毛”上身

不談政治,只談經濟學行為。

國際學校學生大多生於比較富裕的家庭,本身處於社會上比較高的階層。好多學生更加可能準備繼續家業,對他們來說,放棄利益,要作「違法達義」是一個不理性的行為,機會成本太大。

-

----

Saboc 發表於 19-8-6 11:26
讀國際學校就係希望有更廣闊視野同更强思考分析能力,有思考能力就算有人用乜果或者大公做教材都唔會被洗 ...

Totally agree!

回覆樓主:

係會好d,無乜黄師洗腦。

EconFather 發表於 19-8-6 13:44
不談政治,只談經濟學行為。

國際學校學生大多生於比較富裕的家庭,本身處於社會上比較高的階層。好多學生 ...

我覺得係咁:冇人冇物,自覺冇前途(呢樣社會對年輕人好差,大人的問題),冇份交稅,阿媽啱啱養大,冇份建設社會。在他們眼中,任何的建制,包括政府,警察,法院,企業,有生意,有樓,有車,有事業,有家庭的人,也是既得利益者,做人做事行為就容易變得極端,豁出去。 當然要視乎一個人的思考能力,教育,教養如何。

年輕人係由社會孕育出來的,我們的責任在那裡?孩子要我們教養的時候我們在掙錢?

以前大學生有幾多?以家個個都話大學畢業,心頭點會唔高,覺得社會欠佢地;實質而家向上游又比以前難,競爭大左

我覺得連登比較偏激,我唔太鼓勵年輕人,甚至成年人看。我估計國際學校老師沒有太多意見給學生,而學生都會受自己家庭或父母影響。
但體我覺得國際學校學生參與相對少

shadeslayer 發表於 19-8-7 07:33

我覺得係咁:冇人冇物,自覺冇前途(呢樣社會對年輕人好 ...

原來年輕人係咁諗⋯⋯是否社會變了,人權大過天?記得我年少時也會妒忌某些同學得到老師優待,但絕不敢因此攻擊同學,而且任何攻擊同學的行為(包括冷嘲熱諷、針對等)老師都會積極處理,絕不姑息。在家如果對兄弟姊妹有因嫉妒而產生的欺負行為,父母也必教導,不會縱容。我不知道國際學校是怎樣教的,但基本如尊重別人、客觀思考、理性討論等等是學生應該在學校和家庭裏學到的。

shadeslayer 發表於 19-8-7 07:33

我覺得係咁:冇人冇物,自覺冇前途(呢樣社會對年輕人好 ...
壓得太緊,一次過爆晒出來

mandy_ng207 發表於 19-8-7 09:18
原來年輕人係咁諗⋯⋯是否社會變了,人權大過天?記得我年少時也會妒忌某些同學得到老師優待,但絕不敢因 ...

愛顧自己,尊重別人,這些東西是要由心裏發出來的。傳統教育中的以懲罰為手段的方法,我有所保留。

有些行為已去到無所不用其極,近乎恐怖活動。

‹ 上一主題|下一主題