用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼 VS 天神
go

瑪利曼 VS 天神   [複製鏈接]

小女考插班試,宜家瑪利曼小學和天神嘉諾撒都收佐,屋企係將軍澳,唔知選邊間,請各位指教。
   18    0    0    2

回覆 celiaxue 的帖子

兩間教學方法好晤同喎最緊要睇下小朋友咩style

回覆 christy2011 的帖子

囡囡偏文靜,都算自律,其實我都爬文爬佐好耐,我傾向天神一條龍,爸爸傾向瑪記英文語境,囡囡傾向瑪記功課少😅

我會選瑪⋯⋯

Vote for Marymount

課程應該天神急過、深過 MPS,呢排 St Mary's 成績唔夠理想,相信學校會想再搞搞課程。MSS 成績保持水平升中保障天神冇得輸。你女女有能力考到天神同 MSS,相信就算入 MPS,入返中學部嘅機會都非常大。
兩間都係好學校,好多家長是但入一間都開心過中六合彩。
天神英文都唔差嘅,有兩科英文教。考慮下返學放學時間,應該天神需要早啲起身返學?

1998Ruby1998 發表於 19-8-2 21:45
課程應該天神急過、深過 MPS,呢排 St Mary's 成績唔夠理想,相信學校會想再搞搞課程。MSS 成績保持水平升 ...
多謝你的分享同鼓勵,去兩間學校都要早早起身嘅,沒辦法,我都聽講瑪記近年來水準略有下降,應該是指DSE成績,追唔到BPS,唔知真定假

celiaxue 發表於 19-8-2 20:45
小女考插班試,宜家瑪利曼小學和天神嘉諾撒都收佐,屋企係將軍澳,唔知選邊間,請各位指教。
...

如果你小朋友係讀書型,記性好,手腳快,就選天神,St Mary英文不會差過瑪利曼,中文更有保障,又真一條龍,況且住九龍。
St Mary如果整體成績差了,都是被一條龍收左band 3生拉低了,但小學中學課程不會有變,之前一直行之有效,爛船有三分釘。

回覆 annie133 的帖子

Quote for s1 page

Julybabe 發表於 19-7-27 16:10
wont be 50% going overseas for mss.. anyways I think it's too early to tell the impact/ aftermath o ...

As a MSS parent, I can tell you that it is true - more than 50% going overseas study in MSS. And Rome wasn't built in a day. It is like a tradition for MSS ever since HKDSE started. Most of the students, who were from MPS, find it very difficult to handle the Chinese subjects in DSE. And this is one of the major reasons why they left, nothing to do with the recent social unrest.

Marymount 又大又靚

Awyleung 發表於 19-8-2 23:06
回覆 annie133 的帖子

Quote for s1 page本帖最後由 SingMom 於 19-7-27 17:26 編輯

朋友瑪記高小用家,都有提過這個情況,其實佢不太滿意,可能佢女不適合。

朋友兩年前都有這兩間選擇。最後㨂左MPS。佢話女返學開心無揀錯。MPS 既 value education 做得好好。現任校長好有心,肯創新。朋友滿意。

celiaxue 發表於 19-8-2 22:26
多謝你的分享同鼓勵,去兩間學校都要早早起身嘅,沒辦法,我都聽講瑪記近年來水準略有下降,應該是指DSE成 ...
妳去中學果邊睇睇,MSS成績唔比BPS差

Chan343 發表於 19-8-2 23:29
Marymount 又大又靚

完全同意,無記錯M係英小,

回覆樓主:

dellll

十分鐘 發表於 19-8-3 09:53
完全同意,無記錯M係英小,

Yes英小,但有朋友話偏淺

兩間小學風格完全唔同,唔難選擇喎~~~

Chan343 發表於 19-8-3 12:11
Yes英小,但有朋友話偏淺

夠用咪得囉~~~

Marymount教學有點像IS. 英語水平高,有些學生更是native English speaker. 每年都有一部份出色的學生升中轉去DGS,SPCC...天神比較傳統。如果家庭資源較好,我覺得Marymount可以給少朋友多點發展空間。

LLLT 發表於 19-8-3 12:44
Marymount教學有點像IS. 英語水平高,有些學生更是native English speaker. 每年都有一部份出色的學生升中 ...
請教點解家庭資源要較好? 同埋每年有幾多人去DGS & SPCC?
‹ 上一主題|下一主題