用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge Starters 個word list要全部串哂?
go

Cambridge Starters 個word list要全部串哂?

想請教小朋友已經考咗starters既媽咪,個word list上既字要全部串哂?

我係British council 個網到download咗佢個word list 同flash cards.

如果重點溫習flash cards既字足唔足夠?

唔需要啦,因為只有2大題需要自己串單詞的,一題只有5個小題,一共10個空,其中一個可以寫數字,還有9個,如果識自然拼讀,基本可以串到
所以,如果其他題都能全部答對,串單詞的部份用拼讀,就可以啦

Eric_Li2012 發表於 19-8-5 09:44
唔需要啦,因為只有2大題需要自己串單詞的,一題只有5個小題,一共10個空,其中一個可以寫數字,還有9個, ...

謝謝你(emoji)(emoji)

我仲驚串唔哂d字. 睇黎我應該擺多d時間同佢做pass papers仲好

回覆 Eric_Li2012 的帖子

請問一下, 如果想拎14盾, 最多可錯幾多題?

jazzcf 發表於 19-8-7 10:30

請問一下, 如果想拎14盾, 最多可錯幾多題?
聽教補習老師講,每錯5小題扣一個盾,4個以內都是15盾,5個到9個是14盾

明白, 謝謝你!

請問邊度有得買pass paper?

唔需要啦,因為只有2大題需要自己串單詞的,一題只有5個小題,一共10個空,其中一個可以寫數字,還有9個, ...

想請教,小朋友本來讀緊RWI phonics (升level 3). 想stop咗phonics, 俾佢上綜合英文班即cover read, write, listen 同grammar. 打定個底之後讀Movers.
其實phonics有需要keep住讀嗎?對考Cambridge有冇幫助?
宜家心大心細唔知好唔好stop phonics

我覺得phonics 對串字,讀書同埋升小一默書有幫助,反為movers 自己買卷自己操都得。你所講既綜合英文班課程同Cambridge 考試內容相唔相似?否則讀左英文班未必有能力考Cambridge 架喎!坊間應該有考movers 既目標為本課程,你想要張cert 呢類好d喎!

Faybmama 發表於 19-8-10 02:15
想請教,小朋友本來讀緊RWI phonics (升level 3). 想stop咗phonics, 俾佢上綜合英文班即cover read, write ...
樓上的那位講的對呀,你的綜合班和劍橋的範圍不一定一樣哦,所以,學綜合班才考mover不知道合不合適呢另外,我沒上RWI,不清楚L3什麽程度,我覺得學完雙元音,應該差不多了,後面就是熟練程度的問題了

Eric_Li2012 發表於 19-8-7 10:53
聽教補習老師講,每錯5小題扣一個盾,4個以內都是15盾,5個到9個是14盾

不是,錯1-2題已扣一個盾
96% -100% 全對先滿盾
你補習老師有啲流

如要滿盾是要識串,但唔洗全部串晒,要識揀字串,word list入面人名,形容詞都唔洗串,因唔會考,主要串verb+ing 同 nouns 仲有顏色,數字可唔串,因為可寫1-20

Faybmama 發表於 19-8-10 02:15
想請教,小朋友本來讀緊RWI phonics (升level 3). 想stop咗phonics, 俾佢上綜合英文班即cover read, write ...

Movers 會考埋starters 啲字,如果你starters 都未準備好,你考唔到movers 的

testher 發表於 19-8-16 19:29
如要滿盾是要識串,但唔洗全部串晒,要識揀字串,word list入面人名,形容詞都唔洗串,因唔會考,主要串ve ...

Thank you! 依個tips好有用

testher 發表於 19-8-16 19:31
Movers 會考埋starters 啲字,如果你starters 都未準備好,你考唔到movers 的

宜家凖備緊考starters, 攪掂先開始Movers. 但學英文嗰度叫我上埋English ladder打定個底,因為movers開始考sentence structure同grammar.

Faybmama 發表於 19-8-19 09:32
宜家凖備緊考starters, 攪掂先開始Movers. 但學英文嗰度叫我上埋English ladder打定個底,因為movers開始 ...

Eng ladder 我只是K1 時上過幾個月,等升K2 一夠4歲就轉RWI , 我唔覺Eng ladder 會對考Cambridge 有幫助。
RWI 本身讀上去都有寫句子,反而Eng ladder 教啲野好散, 我自己唔太鍾意!

Movers 我係屋企得閒自己買past paper 同佢做,其實平時有睇開書,movers 都唔難教,我覺得學phonics 已夠用! 而且我唔覺考小要睇cert , 我今年準備考,而家報咗10多間,但唔多覺間間睇!
面試表現最實際。 starters 就之前已考了,我有15盾都無用,識大把人有。

testher 發表於 19-8-19 09:45
Eng ladder 我只是K1 時上過幾個月,等升K2 一夠4歲就轉RWI , 我唔覺Eng ladder 會對考Cambridge 有幫助。 ...

我覺得keep住學Cambridge 過程是有得著,考唔考cert 係其次,加油

testher 發表於 19-8-19 09:45
Eng ladder 我只是K1 時上過幾個月,等升K2 一夠4歲就轉RWI , 我唔覺Eng ladder 會對考Cambridge 有幫助。 ...

我都聽人講考咗中英文certs學校唔睇,但唔考又怕乜都冇(emoji)
亦或擺多d時間凖備/train佢面試

Faybmama 發表於 19-8-19 09:59
我都聽人講考咗中英文certs學校唔睇,但唔考又怕乜都冇(emoji)
亦或擺多d時間凖備/train佢面試
...

我會train 啲比較弱的方面同教佢面試技巧,考小面試應該中英數都要平均同達標

testher 發表於 19-8-16 19:28
不是,錯1-2題已扣一個盾
96% -100% 全對先滿盾
你補習老師有啲流

是。只能錯一題
錯2題扣一盾