用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄   [複製鏈接]

從你要求兒子和小學同學斷聯呢一點, 我又覺得你並不是說得咁開明, 中一和我小朋友一樣咁大, 佢地升中會好希望keep到小學份友誼, 因為呢個係佢人生暫時最長的回憶。老實說, 我們明白當人大了, 就好容易和舊同學斷聯, 所以你根本唔需要係佢最熱的時候淋桶凍水俾佢。

幼稚園就寄宿? 呢個時候最需要父母嘅愛, 要獨立嚟做咩呢? 我覺得你真係需要"聆聽"一下呢個經歷俾咗咩記憶佢, 大力攬返佢安撫返佢, 俾返安全感佢......

呢個年代, 你封閉所有資訊, 佢仲有咩話題同同學傾呢? 你一方面又關心佢人際關係, 你俾佢練習嘅機會都無, 咁真係好難喎.........

little_yolky 發表於 19-8-6 10:59
正常青春期小朋友都有呢D麻煩嘢,何況你個係SEN。頂硬上啦老友,我個無SEN都好惡頂。
...
家長自己其實都要改變一下.............

gigayan 發表於 19-8-6 12:54
從你要求兒子和小學同學斷聯呢一點, 我又覺得你並不是說得咁開明, 中一和我小朋友一樣咁大, 佢地升中會好希 ...
其實我都覺著,我兒子可能只屬於邊緣性的case,是我過於苛刻的要求,加上進入青春期,才會有嚴重的情況,這也是為什麼我們遲遲沒發現。
由於他始終做不到,始終丟三落四,我的處理方式越來越粗暴,我現在也非常後悔。

至於和某個同學斷交。我希望他活得有尊嚴,不要靠跪低獲得友誼。人家罵你是狗,你怎麼能無視?我也是出於擔心,有時他言行很無尊嚴可言。銜接課被胖子打,居然跪下求饒。男兒膝下有黃金,他卻記不住。

對電視的態度,我的觀點是現代文明的鴉片。
其次是遊戲,算是毒品,但週末會開放他玩2-3小時,因為遊戲涉及人工智能,科技發展,也有些心理,社會因素,甚至社交因素,可以了解,但不能沉迷。

第三大毒品,就是網絡。無用信息太多到浪費生命。
但是非常好的工具和知識庫。也許有社交屬性,這也是我有點矛盾,擔心兒子太脫節的地方。

其實我自己本身就帶有很強偏執特徵。

Danielhk 發表於 19-8-6 13:35
其實我都覺著,我兒子可能只屬於邊緣性的case,是我過於苛刻的要求,加上進入青春期,才會有嚴重的情況,這 ...
你有無問過佢點解會覺得「跪」人是有用? 呢個會唔會係佢自己的經歷? e.g. 曾經試過「跪」人就獲得原諒, 甚至得到佢想要的東西? 又或者是見過其他人咁樣做有樣學樣? 先找出原因再解決, 總比你唔俾佢同個位同學交往好。

其實我都覺著,我兒子可能只屬於邊緣性的case,是我過於苛刻的要求,加上進入青春期,才會有嚴重的情況,這 ...

網絡問題, 有沒有想過點解好多高學歷人士, 讀完書都困住自己在家打機? 有時我會諗到佢大個先放返個手機主權俾佢, 佢就會唔識控制, 所以我趁小朋友仲可以控制時, 俾佢試下自己控制, 但要講明用手機的時間, 和必須做好自己的事情, 當我發現你未學識自己控制, 咁唯有我要出手幫你了。暑假過了一大半, 我發現我小朋友會玩手機玩得厭咗, 自己放低手機要求爸爸同佢去跑步游水, 或去做佢嘅「藝術作品」。

不如,搵有咩course啱你阿仔既同時,順手搵下啱你自己上既parenting course。學下無壞既,當聽多樣嘢。

MrBeast    發表於 19-8-7 06:33

gigayan 發表於 19-8-6 12:54
從你要求兒子和小學同學斷聯呢一點, 我又覺得你並不是說得咁開明, 中一和我小朋友一樣咁大, 佢地升中會好希 ...

講到睇電視,我屋企都差唔多。之前咪好紅套延禧既,阿女緊無睇啦,同學個個響度講。阿女居然叫C6買咗套書,一個weekend刨晒⋯我心諗,阿女,無用㗎,人哋講講套戲,唔係書呀!當然我無潑佢冷水,等佢自己處理。

little_yolky 發表於 19-8-6 15:16
講到睇電視,我屋企都差唔多。之前咪好紅套延禧既,阿女緊無睇啦,同學個個響度講。阿女居然叫C6買咗套書 ...
我女返完2星期bridging course, 發現好多同學都有追韓星、咩男團女團, 當我女表示佢小學唔會有人追韓星, 最多都係有一、兩個鐘意聽k-pop, 大家都好愕然及表示難以至信........
電視..... 係屋企基本無人追..... 頂多睇新聞...... 陸劇上網睇多....... 暑假我女就會睇愛回家, 跟住就熄電視了。

gigayan 發表於 19-8-6 15:26
我女返完2星期bridging course, 發現好多同學都有追韓星、咩男團女團, 當我女表示佢小學唔會有人追韓星, 最 ...

佢兩隻嘢尋日俾我發現對眼達響電視三個鐘頭,俾我罰呢個暑假再無電視睇。

我哋電視除咗新聞,就係睇恐怖醫學,好好睇

gigayan 發表於 19-8-6 15:26
我女返完2星期bridging course, 發現好多同學都有追韓星、咩男團女團, 當我女表示佢小學唔會有人追韓星, 最 ...

我哋小學都係好少人追韓星。

little_yolky 發表於 19-8-6 15:37
我哋小學都係好少人追韓星。
身邊都是升中後bo / 追

little_yolky 發表於 19-8-6 15:36
佢兩隻嘢尋日俾我發現對眼達響電視三個鐘頭,俾我罰呢個暑假再無電視睇。

我哋電視除咗新聞,就係睇恐怖 ...

youtub search到恐怖醫學,看的是抗衰老這集。不是針對您。我只想說我自己的真實感覺:

46分鐘,我的感覺是浪費生命,忍耐著看完。
因為這一集只有一個知識點:不要吃零食,等到肚子咕咕叫時才吃。可以抗衰老。

為了這個知識點,我要強忍46分鐘。我希望每集最後都有個總結,我更樂意看這個知識總結。

真的好久沒有看劇集了,邊看,邊無法忍受人物對話。
我估計要邊做其他事情,邊看劇集才有可能減輕這樣的感覺。

比如邊健身邊看劇集,或者邊看書邊看劇集。或吃飯空隙看。否則完全無法忍受劇集的冗長和緩慢。

little_yolky 發表於 19-8-6 15:16
講到睇電視,我屋企都差唔多。之前咪好紅套延禧既,阿女緊無睇啦,同學個個響度講。阿女居然叫C6買咗套書 ...
,身邊成人朋友話好睇(因為好奸),原本都想睇但探子話d同學話悶,e加都未看,完全out 哂。不過其實我更想看那套楚趙國的劇,至少多些中史related 故事

Danielhk 發表於 19-8-6 20:25
youtub search到恐怖醫學,看的是抗衰老這集。不是針對您。我只想說我自己的真實感覺:

46分鐘,我的感覺 ...

我都看過幾集,資料是ok,不過通常我都是上網時看。之前我分享過我評劇是這樣:
唔洗$都唔睇
睇睇下息機fast forward 悶的部分
一路上ek一路睇
睇到個pat pat 痴住sofa

當然呢d野好個人,唔中意亦無需免強自己
ps 電視可以唔睇但新聞一定要知

Danielhk 發表於 19-8-6 20:25

46分鐘,我的感覺 ...

我沒有看過這一集啊。不過我都覺得他們的節奏太慢,可能係文化差異吧,不過,每一集都可以學到新知識,我感嘆,難怪日本這麼多健康長壽,讓人佩服。

恕我直言,從你的留言看得出你都是一個相當固執和想法很「另類」的人,你可有想過你兒子似你?你自己成長有類似的經歷嗎?

無意冒犯,但你說你兒子被胖子連打下體15下,我假設胖子摩打手,加上令郎可能一是反應不來,但正常人當被打到兩至三下,都會擋丶避,或喝止對方,如果不是被禁錮丶威嚇,為什麼令郎會企定定被打15下之後跪低求饒呢?

還有,你話你教兒子,只要胖子再接近他,就要大喊「他打了我下體15次」,老實說,這只會成為他在同學間被嘲笑的點子和催毀他的自我形象,我想如果你希望兒子能夠融入同學圈子,首先要教他面對不同的情況,怎樣的反應才合乎「大眾」的期望。

其實很多社交訓練,都會透過不同的情境教你怎樣的回應會另其他人看來比較「正常」。

popochiny 發表於 19-8-6 23:55
恕我直言,從你的留言看得出你都是一個相當固執和想法很「另類」的人,你可有想過你兒子似你?你自己成長有 ...

應該說我太太都相當固執。在照顧家人和工作中,她選擇工作。所以平時我一人供作之餘照顧兩個兒子。(有工人)。太太週末兩日才拋開工作。
我的確也是非常固執。我認為:每個人本身都有一些異常特徵,只是在可控範圍。一旦超過範圍就稱為“異於常人”。異常特徵也有多有少。

就像男女具有雄性荷爾蒙和雌性荷爾蒙一樣。就看是哪一種占主導。

我的固執主要在於:只認道理本身,其他的都必須退後。比如我和太太結婚,父母如何阻止,我內心其實都是不會接受。兒子幼稚園住宿,完全沒有料到兒子潛在特質。當時以為是最好的方案。現在當然後悔。
我另一固執在於:不會輕易從眾。比如,有人認為band1尾的學生讀band1頭,許多人稱為錯配。我內心是暗暗覺著好笑。這麼早就認命。band3的學生讀band1學校,都完全可以,當然是要努力拉。早早認命,這麼早就階級固化,才是笑話。許多孩子小學還懵懵懂懂,開竅後,卻發現身處band3泥潭。
比如升中叩門,我準備了十多學校,如果第二志願扣哪些,如果第三志願扣哪些,如果跌到十幾志願扣哪些?
如果叩門失敗,我們肯定還會有插班。
如果插班失敗,我們也會考慮是否國外讀。
如果國外無法讀,我也在考慮....
堅持的一點就是:不會輕易認命。

兒子12歲,我們搬屋約十次左右。兒子其實一直沒有固定玩伴。我想這也給兒子很大不安全感。

popochiny 發表於 19-8-7 00:27
無意冒犯,但你說你兒子被胖子連打下體15下,我假設胖子摩打手,加上令郎可能一是反應不來,但正常人當被打 ...

我最擔心的是兒子無法正常處理被人欺凌。教會兒子正常處理,難度超乎想像。我模擬各種場景,扮演各種角色,希望他正常處理。最簡單,報告老師,這一點都不到。有時你花兩個小時講解,最後還是告訴你沒聽明白。我有時要吐血。

於是我選擇最簡單做法,遠離這個胖子。
但如果胖子,只是走過來輕輕拍你肩膀,只是友好打招呼怎麼辦?
遠離他,避免別人誤解,必須大喊出理由。
最簡單方法就是不原諒,不接觸,遠離,大喊原因。

因為以上場景,會千變萬化,如果他僅和你說話,說挑釁的話,說侮辱的話呢?如果是拍肩膀,輕拍還是重拍?如果是拍腦袋?拍隱私部位呢?
所有處理方法只有一個,遠離,給出理由即可。

他被胖子拖著走,跪下,兒子說老師可能看見,也可能裝看不見。老師是臨時外聘。放學後,胖子公開說,打了我兒子隱私部位15次。兒子也說是朋友的朋友人高馬大,才避免繼續被欺負。

為什麼不報告老師,我完全聽不懂兒子的解釋。他說自己發言太多,然後陷入課堂描述細節。再問,就開始不耐煩。我找機會可以再問一下。

你可能無法想像為什麼這麼難教他正確處理方法。我说個例子:班主任看他書包亂,連續兩周派同學監督。至今無改善。

其實收拾書包非常簡單:長的放一起,短的放一起。我教他分類,也買了許多分類袋,有的放功課,有的放回條。可始終做不到。每月訂餐總不及時繳回,總是吃A餐。弟弟的书包都不用教,自己就可整理。
我也觉着奇怪,他的智商很高,理解能力尤其高。我看智力評估的初稿,中文理解超過99.7%的人。
為什麼進門敲門,書整理整齊,有任何事情舉手向老師報告,他偏偏重複一萬次也做不到。

Danielhk 發表於 19-8-7 01:06
我最擔心的是兒子無法正常處理被人欺凌。教會兒子正常處理,難度超乎想像。我模擬各種場景,扮演各種角色 ...
有沒有想過你兒子唔係唔識做, 而係唔想做?
我女有個學霸同學亦係一樣, 佢覺得太花時間去執拾, 寧願用呢d時間去看書; 正如你覺得看電視是浪費生命, 我們覺得值得看一樣........

你想你兒子變成理想=你想? 的人, 你有沒有聽過佢心底話? 佢同你講佢想做政治家你又ban, 佢想同小學同學keep住聯絡你又ban, 真心講如果我係你兒子都會覺得生活幾辛苦下~ 樣樣都唔做得
‹ 上一主題|下一主題