用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學特殊生活記錄
樓主: Danielhk
go

中學特殊生活記錄   [複製鏈接]

Danielhk 發表於 19-10-2 23:02
不是童軍鞋。是小學的返學皮鞋。幼童軍無特別要求。升童軍後有過渡期,可以暫時穿非綁鞋帶的返學皮鞋。我 ...

綁鞋帶嘅結容易,但綁得夠緊之餘又令自己舒服係靠每一次的嘗試和自我調整。你繼續幫佢綁,只會推遲佢自己搵啱力度幫自己綁鞋帶.......

IloveJJ 發表於 19-10-31 14:08
錢太多才會不懂合理用錢。
是否合理使用,有時未必和金錢多寡有關。因爲使用八達通,估計兒子目前無法建立全面衡量的習慣。
另外備有緊急時才可使用的100元現金。即使刷爆八達通,仍然可以回家。這也是我每次只敢增值200元的原因。

有時想取消緊急備用金,讓他自己算計。又不放心,他是否可以應付。

兒子有點肥(主要是肚子),開學首個月,每次小息都去去小賣部買十几元一個的餅。

他自己有帶水,有時剩餘很多,詢問得知,是自動售賣機買飲料。運動飲料也會增肥。

中午外出就餐,比如大家樂有學生餐,他從來不考慮價格點餐,只按自己喜好。

他目前使用鋼筆,是換墨囊的那種。六個墨囊將用盡,只需購買新的墨囊即可。但兒子要求鋼筆也新買。

開學剛買了Nike波鞋,五百多元,最近兒子要求再新買釘鞋。并且告訴我,他現在的鞋,同學話是最低一檔的。

我希望他知道,他無任何收入,三五百的波鞋,應該感恩,而不是去攀比價格和品牌。

每日兒子離開,都是所有門大開,揚長而去。

今早,他慢吞吞找眼鏡,找襪子,我故意先離開。留下他最後離開。然後悄悄返回檢查。

果然氣得我七竅生煙,兒子所有門大開而去。

他全然不顧家庭安全,難道就真這麼自私自利?

依D日常野你細個有無教佢?
似乎佢未能透過觀察而學習,咁做家長就要辛苦D逐樣講解!遇一件事解釋一樣,慢慢就有獨立生活能力。加油呀!

Danielhk 發表於 19-11-1 07:39

今早,他慢吞吞找眼鏡,找襪子,我故意先離開。留下他最後離開 ...
你仔是特殊需要的小朋友,要不斷重覆教佢,提佢,直至佢將關門成為習慣。

持之以恆 發表於 19-11-1 11:18
你仔是特殊需要的小朋友,要不斷重覆教佢,提佢,直至佢將關門成為習慣。 ...
很多時候,我都覺著他很正常。甚至覺著是因為科學研究的深入與細分,label了一些不同行為。
可時不時,兒子一些日常行為,又把我拉回現實。

Danielhk 發表於 19-11-1 11:57
很多時候,我都覺著他很正常。甚至覺著是因為科學研究的深入與細分,label了一些不同行為。
可時不時,兒子 ...
我仔學習上我不用煩,但生活上就不斷要我重覆教,
你是好有耐性的爸爸。

Danielhk 發表於 19-10-31 16:00
是否合理使用,有時未必和金錢多寡有關。因爲使用八達通,估計兒子目前無法建立全面衡量的習慣。
另外備有 ...
agree w ilovejj, 錢太多,自找麻煩

MrBeast 發表於 19-11-1 14:12
agree w ilovejj, 錢太多,自找麻煩

昨日初步和兒子協商,每周五天200元餐費。包含飲料,零食和零用錢。
如果每餐花30元,剩餘的就是零用錢。如果花50元,自己調節。

我兒子說以後每日中午,在學校小賣部,花14元買葱油餅,每天就有26元零用了。

又說每日去麥當勞吃25元的套餐,每日有15元零用。

我又擔心他節儉過度。我要求他,如果吃麥當勞,必須薯片換玉米。

按這個計劃,他想怎麽使用,我實在無法控制到。

Danielhk 發表於 19-11-1 15:55
昨日初步和兒子協商,每周五天200元餐費。包含飲料,零食和零用錢。
如果每餐花30元,剩餘的就是零用錢。 ...
明白,咁我都覺得個數目合理,或者你可以係execution 做d fine tuning,eg 每日比50 cash,等佢知道money diesnt grow inside octopus
至於點使,小學常識都有教,青春期的少年很重視同輩的認同,我會比多d空間和包容,striking the balance isnt easy

[size={"x":65,"y":23,"w":193,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}][size={"x":65,"y":23,"w":176,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}]Danielhk 發表於 19-11-1 07:39

今早,他慢吞吞找眼鏡,找襪子,我故意先離開。留下他最後離開 ...

你平時有養成兒子鎖門的習慣嗎?斷估平日一家大細去街,都是大人殿後鎖門,所以細路冇鎖門意識吧?我仔係全家第一個返屋企既人,曾經有幾次佢人入咗屋,但大門冇關上,好在屋宛保安唔錯,我哋認為佢係大頭蝦,提點咗佢幾次,後尾有改善。
你仔或者冇意識、或者忘記要鎖門,大人不時提點下佢,你又唔使將佢上升到自私自利咁嚴重。

做戲做全套ma, 佢囘家前打番開度門,攞走佢一些物件等佢以前被人偷左

Danielhk 發表於 19-10-31 16:00
另外備有 ...
另外中一返學日子應急$夠答車返家就得

October. 發表於 19-11-1 22:21
自私自利,可能是我昨天惱他。而兒子也全以自我為中心。
今早,兒子終於講了“事實”:他故意不關門。

原因是我左早,沒有六點鐘叫他起床長跑。

我沒叫他起床,是因為他大約晚上12點才上床睡覺。兒子睡眠時間實在太少,不足六小時。而他長跑次數完全可以達標。

兒子說,沒有早起,他昨天仍然在課堂睡著了。這至少是第三次課堂睡著。

兒子入睡晚是因為他堅持每日清所有功課。如果清掉功課,他又用App記憶單詞。所以總是日日很晚睡。並且全然不顧第二日是否需要早起。第二天早起跑步,不允許變動。

我改變了他的跑步計劃,他就不關門報復。(不知我會返回檢查)

小六是他堅持買陀螺,不惜偷取我數千元。

兒子認定的事情,堅持起來,往往不顧後果。

[size={"x":65,"y":23,"w":193,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}][size={"x":65,"y":23,"w":176,"h":14,"abs_x":466,"abs_y":509}][size={"x":338,"y":19,"w":190,"h":16,"abs_x":739,"abs_y":515}][size={"x":346,"y":36,"w":190,"h":16,"abs_x":747,"abs_y":532}][size={"x":346,"y":52,"w":190,"h":16,"abs_x":747,"abs_y":548}][size={"x":346,"y":69,"w":190,"h":16,"abs_x":747,"abs_y":565}][size={"x":346,"y":86,"w":190,"h":16,"abs_x":747,"abs_y":582}][size={"x":346,"y":103,"w":190,"h":16,"abs_x":747,"abs_y":599}]Danielhk 發表於 19-11-2 10:12

佢唔鎖門既行為做為報复係有啲不顧後果(冇安全意識), 但事出有因, 係你唔叫佢起身又冇事前同佢商量好而引起的,好似我囡咁,試過幾次,我一早講左今晚晚飯會有咩餸食,但又臨時改左菜單,佢返來見到餸菜同預期不一樣,會好失望及不滿。所以,我理解你仔呢d行為,我會解釋成件事俾佢聽,再提點佢唔鎖門會有咩後果。

偷錢係好錯,呢個行為千萬不要成習慣,要嚴禁。另一方面,物欲都係人性一種,我會俾適當零用錢,唔理佢點用,我聽過幾單,小朋友偷大人錢買野。

你話你仔認定的事情,堅持起來,往往不顧後果。佢呢類有啲偏執性情天生帶來,佢都唔想,父母想辦法幫佢,同埋有啲野,又唔使放大來睇,我仔有啲行為都同旁人唔同,例如:佢上床睡覺,一定要將對拖鞋擺到整整齊齊放係床前,有時我地行過郁到佢對拖鞋都唔得,佢一定起身再擺過。

Danielhk 發表於 19-11-2 10:12
he doesnt have an alarm clock?

Danielhk 發表於 19-11-2 10:12

我接受阿仔做事甩漏,自我中心,但無論幾不滿都好,我接受唔到佢對父母丶對家庭懷有報復心理,而且仲要唔係無關痛癢的惡作劇。我覺得你要義正詞嚴丶認真地同佢傾下。

popochiny 發表於 19-11-2 20:58
我接受阿仔做事甩漏,自我中心,但無論幾不滿都好,我接受唔到佢對父母丶對家庭懷有報復心理,而且仲要唔 ...
by definition, 反叛期就是反叛
‹ 上一主題|下一主題