用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教:觀塘B1尾女仔如果轉九龍城會跌BANDING嗎? ...
go

真心請教:觀塘B1尾女仔如果轉九龍城會跌BANDING嗎? [複製鏈接]

真心請教:小女目前小學在觀塘,目前差不多B1尾,如果轉九龍城(有住址)會跌BANDING嗎?謝謝!
   0    0    0    0

我係你就唔會轉。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 jiang_rabbit 的帖子

其實band尾有時連學校都未必百分百肯定,好似你以為自己band1尾,學校又話差唔多,再好似呢到好多叫人band1就揀晒band1學校先,但結果係band2 咁好容易飛左去唔知乜學校!轉區老師更加答唔到!

王家爸爸    發表於 19-8-9 09:16

jiang_rabbit 發表於 19-8-1 21:51
真心請教:小女目前小學在觀塘,目前差不多B1尾,如果轉九龍城(有住址)會跌BANDING嗎?謝謝! ...

九龍城咁多直私小,好危險,唔好轉。

真心請教:小女目前小學在觀塘,目前差不多B1尾,如果轉九龍城(有住址)會跌BANDING嗎?謝謝! ...

要轉入強區如九龍城區務必要有B1a或B1b成績才敢肯定唔跌Banding,B1c成績風險實在很大。你話"目前差不多B1尾",言則是僅僅上到B1c嘅話,即屬(B1c-B2a)成績就更大風險了。還有時間追,努力吧!

非常感謝大家中肯的意見和建議。

回覆 jiang_rabbit 的帖子

留觀塘區自行同大抽獎揀梁式芝德愛
1c成績入機會大

在KL5抽獎,乙一至乙三選返KL3的他區位,入到的機會極大。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

差不多B1尾,係差唔多升到,定係差唔多跌到?趨勢如何?

王家爸爸 發表於 19-8-9 09:15

有時邊緣人係最慘唔上唔落, 除未1C 一開始選定2A學校, 如果唔係就算學校老師都唔可信!

In2c68 發表於 19-8-9 10:36
有時邊緣人係最慘唔上唔落, 除未1C 一開始選定2A學校, 如果唔係就算學校老師都唔可信!
...
講得啱,邊緣人係最慘既。如果唔係邊緣人,九龍城一定好過觀塘。

王家爸爸 發表於 19-8-9 10:40
講得啱,邊緣人係最慘既。如果唔係邊緣人,九龍城一定好過觀塘。

佢係女就算band2 係九龍城女校全部好同前, 反而band1C 得丘佐榮, 但如果仔就慘了選擇唔多

In2c68 發表於 19-8-9 10:45
佢係女就算band2 係九龍城女校全部好同前, 反而band1C 得丘佐榮, 但如果仔就慘了選擇唔多
...
如果唔係邊緣人,肯定係B2,當然選擇容易好多。邊緣人最慘係不確定性,可能係觀塘B1,但係轉咗去九龍城變B2,變咗係觀塘B1,同九龍城B1~B2既選擇。

王家爸爸 發表於 19-8-9 09:15

趨勢?股市咩!

In2c68 發表於 19-8-9 10:36
...

其實呢D真係睇運氣。我哋兩個同學仔,名稱差唔多,一個定B2頭,估差一名入B1,一個係B1尾。最後,B2頭家長係勇武派,自行乙一都揀B1A學校,入咗!證明佢查實仲係B1。另一個名次高佢少少,家長謹慎派,甲三填B2頭聯中,入咗
雖然表面好似入B1A既好好彩,但我已經可以睇到入B2頭個女仔有好精彩既中學生活,對比另一個既地獄生活

little_yolky 發表於 19-8-10 14:23
其實呢D真係睇運氣。我哋兩個同學仔,名稱差唔多,一個定B2頭,估差一名入B1,一個係B1尾。最後,B2頭家長 ...

完全認同! 如果小學係谷開或較深都可能好d, 如果係中間果d成績再中間, 咁入B1A 好辛苦重要全英文! 入得1A好多小學已神校有某d科已英文, 再加上競爭性又大, 呢d情況阿媽呢個暑假慶祝, 署假後小朋友就大碌! 另外果個頭幾年一定有個美好中學生活! 但係呢到好多家長係有B1A 唔通唔讀咩, 小朋友讀讀下就得㗎啦!

In2c68 發表於 19-8-10 14:38
完全認同! 如果小學係谷開或較深都可能好d, 如果係中間果d成績再中間, 咁入B1A 好辛苦重要全英文! 入得1A ...

都唔係話讀讀下就得,佢真係要好努力,因為佢中、數好,但英文差。不過好彩呢間中學通識係中文,而且唔係神級,所以學校都有補底,做得唔錯。至於另一個,我只擔心佢科英文,因為果間學校文史最強,但英文偏弱,數理勁唔掂。
‹ 上一主題|下一主題