用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 不如取消三次呈分試,以公開考試嚟決定學生去邊間學校 ...
go

不如取消三次呈分試,以公開考試嚟決定學生去邊間學校 [複製鏈接]

0    0    0    0

咁又會成為“一試定終身”

恢復小學會考?

b3410 發表於 19-8-2 21:23
咁又會成為“一試定終身”

像港英政府時的小六學能測驗,一次定生死。 壓力很大,因為我是考這個考試,因考得不好(只有一次機會),派了band 5 中學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

無一個制度能夠滿足哂所有人

派咩學校,都仲要睇運氣同有無錯誤估計,點考都係咁派位,唔鍾意派位,咪自己報直資囉... 就好似小一咁,唔滿意嘅人,自己諗辦法

其實依家咁,家長仲有得谷,如果係學能測試年代,家長只有操練習,但臨場一樣可以唔識,本身係有利數感好嗰班
恐龍家

回覆樓主:

一試定生死,一樣有辣有唔辣。

王家爸爸    發表於 19-8-8 16:34

LeoChung_FB 發表於 19-8-1 20:29
每間學校嘅水平唔同,雖然話有pre s1嚟判斷學校嘅水平,但係都唔夠公開試準確,而且你肯定D學生考pre s1唔 ...
學能測驗,既問題係一試定生死。現有制度既問題係,三次壓力,加上運氣成份高,對某啲人可能壓力更大。
個人認為最好既制度係取消校內考試,取消小六TSA同HKAT,統一小六考試(耶誕前,復活節前),將兩次考試最好嗰次乘2,然後將總成績除3。
如果想將壓再減少啲,可以將一成學位留俾復活賽(統一小六期未考試)成績公佈之後,增加叩門收生既機會。

王家爸爸 發表於 19-8-8 16:52
學能測驗,既問題係一試定生死。現有制度既問題係,三次壓力,加上運氣成份高,對某啲人可能壓力更大。
個 ...
提議幾好喎

回覆樓主:

如果人人都知道自己的真實banding, 會否可以減低運氣的成份?  也減少被某些無良學校錯誤引導以至填錯表的可能性?

如果派位的次序再分仔細一些,例如分 band 1a, 1b,1c, 2a,2b..... 會否可以減低能力錯配的情況? 其實以前分5 個 band時, 同 band 的差異無咁大, 唔係咁樣好啲嗎?

回覆樓主:

讚成一試定生死,高分有優先選擇權,同分就抽,甲乙部都可以用成績分數嚟代替隨機號碼

Hippos 發表於 19-8-15 13:33
如果人人都知道自己的真實banding, 會否可以減低運氣的成份?  也減少被某些無良學校錯誤引導以至填錯表的可 ...
可能會擔心標簽化同學,畢竟小朋友還有潛力。

b3410 發表於 19-8-19 20:08
可能會擔心標簽化同學,畢竟小朋友還有潛力。
派左Band 1,2,3學校不只標籤化,更有實際上的學習影響

‹ 上一主題|下一主題