用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 綱上學英文
go

綱上學英文

你們試過買綱上有Native English teacher 教子女英文嗎?吾知怎樣的

Rich5 發表於 19-7-31 08:59
你們試過買綱上有Native English teacher 教子女英文嗎?吾知怎樣的
其實好睇小朋友既程度,如果連聽都唔太惦既話,呢啲網上平台一定無用。如果完全聽得掂,只係想練習講既話,可能有用。

王家爸爸 發表於 19-7-31 09:48
其實好睇小朋友既程度,如果連聽都唔太惦既話,呢啲網上平台一定無用。如果完全聽得掂,只係想練習講既話, ...

thanks

如果想練習聽,其實可以用下啲志願者提供既免費有聲書服務。首先,根據小朋友既程度,去書局買幾本經典既書,然後去 LibriVox 下載相應既有聲書(由 Alice in Wonderland 之類既兒童書到沙翁既 Hamlet、Macbeth 之類既文學作品都有),照住睇同讀。

王家爸爸 發表於 19-7-31 10:15
如果想練習聽,其實可以用下啲志願者提供既免費有聲書服務。首先,根據小朋友既程度,去書局買幾本經典既書 ...

想train oral

Rich5 發表於 19-7-31 10:15
想train oral
香港學口語既機會其實好多,例如參加啲 Volunteer Tour Guide 服務,或者參加啲講英文故事既義工團體(佢哋會先提供訓練),同啲國際學校學生一齊講故事俾公屋小朋友聽。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問有沒有機構名稱,可以提供?  謝謝您!

kenchtam 發表於 19-7-31 15:58
回覆 王家爸爸 的帖子

請問有沒有機構名稱,可以提供?  謝謝您!
呢間揾緊義工,我小朋友幾年前參加過:
http://kids4kids.org.hk/en/recruiting-now
因為大部分義工唔多識中文,所以侷住用英文溝通。

wongtw    發表於 19-8-1 18:44