用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 !!急!! 英鎊新舊銀紙
go

!!急!! 英鎊新舊銀紙

上星期聽咗個講座,話現時英國唔再收舊銀紙。手上還有,可以點做。

醒目開學勳章

MAMA_dei 發表於 19-7-30 18:53
上星期聽咗個講座,話現時英國唔再收舊銀紙。手上還有,可以點做。

去英國銀行對換新鈔

小朋友試過, 要有英國銀行戶口先可以去銀行換

回覆樓主:

我孩子試過在英國HSBC換,無問題,佢無HSBC英國戶口。

你話上星期個講座係咪Jxx?我都有去喎! 好彩有講下 如果唔係都唔會留意

去英國本地銀行換新

暫時只是 5 鎊和 10 鎊紙鈔停用,以膠鈔取待。20 鎊以上的紙鈔仍然用緊,20 鎊膠鈔好似要 2020 年先推出。

CMH8888 發表於 19-7-30 20:27
你話上星期個講座係咪Jxx?我都有去喎! 好彩有講下 如果唔係都唔會留意
是的。個講座講咗好多野都記不完,同埋個日太多人都問不到問題😭

係咪只可以在銀行換,有沒有其他方法

MAMA_dei 發表於 19-7-31 12:08
係咪只可以在銀行換,有沒有其他方法

把舊版鈔票退還給英國央行
如果你手中有舊版鈔票,可以把它們退還給英格蘭銀行,銀行會按照票面價值給你兌換成新的鈔票。

英格蘭銀行在倫敦市中心Bank地鐵站附近,那裡的櫃檯可以直接兌換舊版鈔票,營業時間是每週一至週五上午9點至下午4點。

兌換鈔票的時候需要提供兩種身分證件,包括一個有照片的證件和一個有地址的證件,不接受複印件。

據說,這個窗口經常有很多人排隊,有時甚至可能需要排隊一個小時,所以你可以把鈔票郵寄給英格蘭銀行,地址是Department NEX, Bank of England, Threadneedle Street, London, EC2R 8AH。但是請務必使用允許郵寄現金的郵遞方式,以免鈔票被人盜走。

使用郵寄的方式兌換鈔票,銀行會在十個工作日內把錢存入你指定的銀行,或者把支票郵寄給你。如果兌換鈔票的價值低於50鎊,銀行可能會直接郵寄現金。

舊版鈔票存入銀行

鑒於英格蘭銀行在倫敦,如果去一趟需要車馬費,而且即使郵寄鈔票也需要不少的郵費,所以最簡單的辦法是拿到普通的商業銀行兌換或者存起來。

英國幾乎所有的大銀行都接受舊版鈔票儲蓄,包括HSBC、Barclays、Bank of Scotland、Lloyds、NatWest、Royal Bank of Scotland和Ulster Bank等。

如果你住在鄉下,附近沒有這些銀行,那麼你可以把錢存入郵局,郵局有接受商業銀行儲蓄存款的業務,英國幾乎所有的銀行都跟郵局有這樣的合作業務。
網上資料來源
https://www.google.com.hk/amp/www.epochtimes.com/b5/18/10/19/n10795574.htm/amp

有戶口, 可以去英國銀行換可以架

katrinafu 發表於 19-7-31 12:50
把舊版鈔票退還給英國央行
如果你手中有舊版鈔票,可以把它們退還給英格蘭銀行,銀行會按照票面價值給你兌 ...
好詳盡 唔該曬

回覆樓主:

我這兩星期在英國,隨便走去當地HSBC,櫃檯就換啦,5.10.20都是舊換新。咩都唔問,咩都無查,非常簡單,一分鐘搞定走人。

MAMA_dei 發表於 19-7-30 18:53

我女依家喺英國佢就咁入去銀行換已經可以了

回覆 MAMA_dei 的帖子

我上星期在那邊的郵局換到。不過唔係間間都得,試左3-4間,最後那間成功

麻煩曬大家 我叫我個仔去郵局試下換先 唔得先再去銀行

shanna852 發表於 19-7-30 22:16
暫時只是 5 鎊和 10 鎊紙鈔停用,以膠鈔取待。20 鎊以上的紙鈔仍然用緊,20 鎊膠鈔好似要 2020 年先推出。
...
冇記錯膠20好似已經收到過5同10一早已經停咗,但係留意平日出街商戶見到你亞洲遊客樣有機會博懵找俾你
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

anitelab 發表於 19-8-10 23:28
冇記錯膠20好似已經收到過5同10一早已經停咗,但係留意平日出街商戶見到你亞洲遊客樣有機會博懵找俾你
...
唔係掛.......

anitelab 發表於 19-8-10 23:28
...

想問20已經系膠鈔?甘20既紙鈔仲用唔用到?手上有堆20既紙鈔數月前起恒生換既,打算月尾比阿仔帶去英國用,謝謝!

yuyueng 發表於 19-8-15 12:15
想問20已經系膠鈔?甘20既紙鈔仲用唔用到?手上有堆20既紙鈔數月前起恒生換既,打算月尾比阿仔帶去英國用 ...
£20膠鈔明年推出。