用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 淨係得10萬磅,夠唔夠英國讀大學?
go

淨係得10萬磅,夠唔夠英國讀大學?

本身有層英國樓仔,有英磅7百磅一個月做生活費,請問如果唱多10萬磅,夠唔夠佢讀大學?

我乜都唔識!   

謝謝各位幫忙!

asd456 發表於 19-7-30 18:50
本身有層英國樓仔,有英磅7百磅一個月做生活費,請問如果唱多10萬磅,夠唔夠佢讀大學?

我乜都唔識! :ado ...

要睇邊科和在那區

poonseelai 發表於 19-7-30 20:43
要睇邊科和在那區

如果曼城,伯明翰?
讀普通科,一定唔係係醫科 勁科。
係香港讀書麻麻地。

asd456 發表於 19-7-30 20:46
如果曼城,伯明翰?
讀普通科,一定唔係係醫科  勁科。
係香港讀書麻麻地。
夠哂

cow 發表於 19-7-30 21:10
夠哂

想請教,大學普通科大約幾多磅一年?
生活費大約又幾多錢左右?
大學三年嗎?

之前如果之前讀兩年diploma,是否整個學位讀五年?

唔該晒你!

普遍 15-23 萬學費,屋租 1 個月 400-600 鎊,食用 150-220 鎊/月左右。

1998Ruby1998 發表於 19-7-30 21:31
普遍 15-23 萬學費,屋租 1 個月 400-600 鎊,食用 150-220 鎊/月左右。

請問15-23萬港紙一年學費對嗎?
即大約15000-23000磅一年對嗎?
x5年 =75,000 - 115,000 磅

400-600磅租屋
150-220磅食用
生活費約550-820磅一個月

是否這樣計?   

回覆 asd456 的帖子

係,學費港幣。攞中位數,學費 20 千一年(應該不變,按入學時價位),屋租 5500 鎊 /年(屋租會再通脹),食用 2000 鎊/年,衣+雜費+機票 2000 鎊/年,四捨五入 30 千鎊/年,5 年需要約莫 150 萬。

1998Ruby1998 發表於 19-7-30 22:36
回覆 asd456 的帖子

係,學費港幣。攞中位數,學費 20 千一年(應該不變,按入學時價位),屋租 5500 鎊 / ...

感謝你詳盡解釋,想問如果讀 diploma 是否同大學差不多使費呀?

asd456 發表於 19-7-30 22:40
感謝你詳盡解釋,想問如果讀 diploma 是否同大學差不多使費呀?
打算讀乜科, 邊種diploma?

cow 發表於 19-7-31 09:59
打算讀乜科, 邊種diploma?

未知應該普通科,因為成績麻麻地

asd456 發表於 19-7-31 10:02
未知應該普通科,因為成績麻麻地
好少人去英國讀2年diploma, 一般係中5/6之後讀一年foundation. 學費同大學差不多.

現在600鎊生活費末必夠,睇你在邊區,近倫敦一定唔夠,我女女三年大學在伯明罕要成800鎊一個月,一年學校內宿舍(47星期約5500鎊)。現在於Bangor讀碩士,每月生活費600鎊樓下,宿舍就比較貴,因有獨立廁所及廚房(57個星期,全部8700鎊)。

waichung1962 發表於 19-7-31 17:57
現在600鎊生活費末必夠,睇你在邊區,近倫敦一定唔夠,我女女三年大學在伯明罕要成800鎊一個月,一年學校內 ...

47星期5500磅?即$55,000
指幾耐?睇唔明白

2014年

一年宿舍47個星期(9月開學至7月)

另外UK碩士最底讀,一年完成(9月開學至下年9月尾,約13個月),小假期(冇暑假放)。

睇你點生活和邊個地方,學校學費又幾多,人人唔同.(我女兒3年總費用唔洗9萬磅)

waichung1962 發表於 19-7-31 19:22
一年宿舍47個星期(9月開學至7月)

生活費,一年(47星期)約$5500磅
大約港幣$55000左右對嗎?

是,剩係宿舍。