用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 順德聯誼總會譚伯羽中學 19/20 交流區
go

順德聯誼總會譚伯羽中學 19/20 交流區

大家好(emoji)

有無今年升中一的家長 ,可以交流一下

回覆樓主:

hi,我仔仔今年9月升中一

bb121 發表於 19-8-11 00:53
hi,我仔仔今年9月升中一

你好,我囡囡 1D 班,你呢?

回覆 KoB媽 的帖子

大家好
想問下今年升上中一的同學仔
平均花幾個鐘做完功課呀?

poposuet 發表於 19-9-27 18:13
回覆 KoB媽 的帖子

大家好

功課量暫時一般,但如有作文功課,就會用多好多時間,一般2-3小時完成

你小朋友今年小六?

KoB媽 發表於 19-10-28 01:25
功課量暫時一般,但如有作文功課,就會用多好多時間,一般2-3小時完成

你小朋友今年小六?
如不是順記小 在自行階段是否入譚伯羽機會很微? 抽獎放ㄧ位派的機會大嗎? Band1生另外問你孩子讀得開心嗎?

dreambutterfly 發表於 19-11-2 09:04
如不是順記小 在自行階段是否入譚伯羽機會很微? 抽獎放ㄧ位派的機會大嗎? Band1生另外問你孩子讀得開心嗎? ...

呀囡都唔係順記,譚中佢自己揀的,好彩自行收生入咗,但譚中好睇成績,如小朋友名次級5 內就會安全d,機會就會大好多。

其實去到大抽獎時,已經所淨無幾,除非lucky 有靚 No.

呀囡讀得勁開心,熱愛返學。

回覆 KoB媽 的帖子

謝謝KoB媽你回覆!!請問只是屯門普通小學 但亦不是寶校 前級5可嗎?
面試會否很難? 尤其英文??  面試内容包括什麼?
據你了解多不多非順小生升讀中ㄧ呢?
不好意思太多問題向你請教了:happy:

回覆 KoB媽 的帖子

你意思是否大抽獎就算放第ㄧ志願也需no.靚才會有少少機會入到呢?

KoB媽 發表於 19-12-1 01:39
呀囡都唔係順記,譚中佢自己揀的,好彩自行收生入咗,但譚中好睇成績,如小朋友名次級5 內就會安全d,機會 ...

讀胡少, 要考幾多是必入?

dreambutterfly 發表於 19-12-2 09:52
回覆 KoB媽 的帖子

謝謝KoB媽你回覆!!請問只是屯門普通小學 但亦不是寶校 前級5可嗎?

我小校前級三,兩位小朋友自行已收了,一個就大抽獎入的。

上年譚中只約見120位學生,你都要衡量有冇機會面試,如果唔係就浪費了自一、二。

當日,我見個個小朋友出嚟都好輕鬆笑住出嚟,呀囡都話唔難,好輕鬆,譚中主要係愛閱讀。

放心,考之前會比一張問題紙你睇咗先,中文就問你睇過咩書,叫你介紹一下。英文讀一編文章,再跟據問題紙,叫你睇圖比你揀,再解釋點解會揀佢咁囉。都有時事題目呀。

你小兒讀邊間?

bananaGi 發表於 19-12-2 11:31
讀胡少, 要考幾多是必入?

胡少上年入咗好多個喎,其實都要睇吓多唔多人揀,如考得後者,但又少人揀機會都會大咗

dreambutterfly 發表於 19-12-2 10:21
回覆 KoB媽 的帖子

你意思是否大抽獎就算放第ㄧ志願也需no.靚才會有少少機會入到呢?

當然,人人都揀時,位又少過人,機會自然會少,其實揀得有直屬學校,就有咁嘅 擔憂

回覆 KoB媽 的帖子

即是説你們學校有2個自行入了,同是級3内, 另ㄧ就抽獎入了, 對嗎?有120人約見, 即不是人人可in? 那真是級五才考慮報了, 不然浪費了可面試機會。

回覆 KoB媽 的帖子

見往年冇咩師兄師姊入讀譚中, 所以能從小學得到的資訊有限。幸好得你幫忙解答疑問, 你提供的資料對我們來説十分有用呢!

回覆 KoB媽 的帖子

Band1生 中中的選擇不多...譚中外 屯門/元朗 你認為有哪所好的選擇呢?

dreambutterfly 發表於 19-12-3 14:01
回覆 KoB媽 的帖子

即是説你們學校有2個自行入了,同是級3内, 另ㄧ就抽獎入了, 對嗎?有120人約見, 即不是人 ...

對呀,3位同學仔入讀,如沒有錯的話,上年好似有成400份申請表,我地都有好多同學仔入申請表,最終浪費了面試機會(emoji)

dreambutterfly 發表於 19-12-3 14:08
回覆 KoB媽 的帖子

見往年冇咩師兄師姊入讀譚中, 所以能從小學得到的資訊有限。幸好得你幫忙解答疑問, 你 ...

我都想找一些師兄師姐指教一下我(emoji)

dreambutterfly 發表於 19-12-3 14:12
回覆 KoB媽 的帖子

Band1生 中中的選擇不多...譚中外 屯門/元朗 你認為有哪所好的選擇呢?

其實band 1 生有些人會 介意中中,其實譚中好幾年前教育局以出了可以轉英文,但校長有自己一套,堅持行中中。

屯門4大,當然人人都想入,雖然有能力跟得上,但我又覺得真係要啱小朋友,同比佢自己揀,先會讀得開心。我囡初初都係揀4大之一,但最後入咗譚中後,就知道自己原來冇揀錯,好啱自己。