用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田培僑除學費外 ,每月還有其他什費嗎? ...
go

沙田培僑除學費外 ,每月還有其他什費嗎? [複製鏈接]

除左每月學費膳食,會唔會仲有其他什費?如課外活動等等? 有無校車?

5    0    0    0

PKC用校本中文書及校本英文書, 不買坊間書,又有D畫畫圍裙, 簿費等等雜費,  所以會收番錢, 不過都係有限$, 好似都係幾百蚊一年, 無咩野需要收$, 所以成日D人都說PKC好抵讀

課外活動係要收費, 好似係全年千幾蚊, 校隊訓練不收費

校車, 好多條線, 真係四方八面都有, 你上網看看, 佢WEBSITE都看到好多野的

學校係咪無校車?上學校網頁好似無提及

回覆 muidee 的帖子

WEBSITE有校車線看的

唔該曬你

膳食幾錢?

sunflower2000 發表於 19-7-30 16:34
膳食幾錢?
個個月日數都唔同, 大約400-500

2849 發表於 19-7-30 16:56
個個月日數都唔同, 大約400-500
一餐廿零蚊,都係大衆化啫。

直頭抵到爛, 我女好為食, 因為飯公司可以無限次添食, 佢次次食完B餐, 見同學個C餐又好似好正, 就去同EE講要添C餐, 總之EE見佢地飯盒係食完, 小朋友request就一定添比佢地, 每次有4款不同餐選擇, 又有新鮮CANTEEN炒的菜, 唔係出面飯公司早早入定盒果D

會唔會年年要家長捐錢?

sunflower2000 發表於 19-7-31 16:21
會唔會年年要家長捐錢?

無需要捐款呀!

sunflower2000 發表於 19-7-31 16:21
會唔會年年要家長捐錢?
反而有出通告叫家長捐文具比山區小朋友, 每年新年後也會出通告叫小朋友捐下利時$, 幫下D有需要的人

P.S.以上為非指定動作, 捐不捐也隨心

2849 發表於 19-7-31 09:25
直頭抵到爛, 我女好為食, 因為飯公司可以無限次添食, 佢次次食完B餐, 見同學個C餐又好似好正, 就去同EE講要 ...

請問功課多唔多?係咪好多抄寫

bonha 發表於 19-8-6 12:57
請問功課多唔多?係咪好多抄寫

我女小二插班, 今年升小六了, 功課量其實一直都不多.....以下是5年級時的情況:

英文科: 不是每天有, 一個星期可能得一兩日先有功課, 通常都係做兩三版, 十五分鐘內完成

數學科: 每天有, 不是狂操式, 都係做下補充, 課本題目, 工作紙等, 手腳快的小朋友也可15分鐘內完成

中文科:

每天有, 每天做不同的內容, 一時做造句,

一時做詞語(都係得10-15個詞語),

一時做工作紙

常識科:

也不是每天有, 一個星期可能得一兩日先有功課, 通常都係做兩三版作業

另外, 中英數常升左5年班後, 都開始有PROJECT PRESENTATION, 一年每科也有1-2份, 有充足時間比小朋友做的

2849 發表於 19-8-6 14:16
我女小二插班, 今年升小六了, 功課量其實一直都不多.....以下是5年級時的情況:
英文科: 不是每天有, 一個 ...

唔係每日有英文功課?咁每日都有英文堂嗎?初小係全英文教英文堂嗎?

deco99 發表於 19-8-6 15:38
唔係每日有英文功課?咁每日都有英文堂嗎?初小係全英文教英文堂嗎?

每日都有英文課,全英文教學,就算無功課都有Riz kids 網上閱讀可以做, 一二年班有一套series 嘅書會跟據小朋友英語程度安排閱讀,每星期派1-2本。學校成日話閱讀比功課更有效。不過高小功課會明顯比初小增多,但對比其他學校仍然係偏少,不過功課內容重思考,有時需要花較多時間去消化和上網找資料再作分析

2849 發表於 19-8-6 14:16
英文科: 不是每天有, 一個 ...

唔該晒

daddykei 發表於 19-8-6 18:32
每日都有英文課,全英文教學,就算無功課都有Riz kids 網上閱讀可以做, 一二年班有一套series 嘅書會跟據 ...
咁你覺得小朋友學得好唔好? 英文得唔得?

sunflower2000 發表於 19-8-7 15:45
咁你覺得小朋友學得好唔好? 英文得唔得?

每位家長對好唔好同得唔得定義都唔同,就我自己嘅小朋友而言,從小家中只用廣東話嘅情況下,佢嘅英文都係學校教嘅,佢鐘意上英文課,因為校本課程內容比一般津校嘅有趣,課程混入咗科學/生物/天文/歷史等內容入去,就算內容深或許會遇到新生字佢都唔會抗拒。老實說上咗高小後英文科真係深咗好多,我好多時都唔識得教佢,佢會自己上網自己解決,佢到現在為止仍然好喜歡閱讀,會去中學部嘅圖書館借書睇。我想之前幾年嘅閱讀習慣幫助到佢去學習英文,因為初小功課量真係較少,有空閒時間去閱讀。不過如果家長着重 grammar 校本課程就未必合家長心意了。

要求學生在校內或校外學習樂器嗎?
‹ 上一主題|下一主題