用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新開一帖,換英鎊
樓主: sweetsue
go

新開一帖,換英鎊 [複製鏈接]

回覆 Chole 的帖子

係邊度睇到呢個LIMITED架?英國寄左幾份野俾我都未睇...係未要上網睇架?

ydoris 發表於 19-8-1 13:56

係邊度睇到呢個LIMITED架?英國寄左幾份野俾我都未睇...係未要上網睇架? ...
https://www.bbc.com/news/business-34110348

回覆 cow 的帖子

謝謝

YanYan0116 發表於 19-8-1 10:23
請問在英國用DEBIT CARD方便嗎?係咪大部份地方都收

方便,阿女話出街主要都係帶張卡就可,淨係帶少少現金喺身

YanYan0116    發表於 19-8-1 18:24

回覆 ydoris 的帖子

https://www.hsbc.co.uk/help/card-support/using-your-card/

請問現在一般在港開的學生英國戶口是普通戶口還是ADVANCE戶口?阿囡開完英國戶口跟住開左個ADVANCE,仲申請埋ADVANCE個張信用卡.批核埋TIM.咁香港是不是沒有學生戶口的.英國那張是否每日限30鎊?那還需要買那張儲值車票嗎?因為見佢可以買單程車票?

ydoris 發表於 19-8-2 08:41

請問現在一般在港開的學生英國戶口是普通戶口還是ADVANCE戶口?阿囡開完英國戶口跟住開 ...
英國 - 普通戶口
香港 - ADVANCE戶口
英國debit card - 每次嘟card限30鎊, 多過30鎊要簽名

回覆 cow 的帖子

非常清楚,十分謝謝妳...順便想問下,我在東亞買左英鎊放在戶口,有什麼方法把錢轉入英國HSBC戶口最好?

1. 電匯到香港hsbc, 香港hsbc->英國hsbc
2. 匯票入英國hsbc
3. 電匯到英國hsbc

唔知邊個最平?

回覆 cow 的帖子

吾該晒,等我走去銀行問下先.而家分段買入儲起佢先..咁大個人從來都未做過咁覆雜既銀行事務...

cow 發表於 19-8-2 10:39

1. 電匯到香港hsbc, 香港hsbc->英國hsbc

我喺恒生買,ㄧ路螞蟻搬家去HSBC。最近買多咗,於是問恒生,直接電滙去海外銀行收幾錢:
親身去銀行做:單次收HKD220,ㄧ個職員話冇限額但叧ㄧ分行同老公講有限額,唔知邊個啱。或者: 事前到銀行登記海外銀行資料(銀行名稱、地址、户口號碼、户口名_),4-6工作天後,可以自己網上銀行搞,單次HKD65。我哋會網上搞。

etoile 發表於 19-8-2 10:58
我喺恒生買,ㄧ路螞蟻搬家去HSBC。最近買多咗,於是問恒生,直接電滙去海外銀行收幾錢:
親身去銀行做:單次收H ...
香港海外唔同銀行, 香港銀行收手續費, 海外銀行又收.
網上匯錢有限額, 但好似成1,2百萬.

etoile 發表於 19-8-2 10:58
親身去銀行做:單次收H ...

我女開左英國hsbc 戶口,我喺ebanking 登記佢戶口,可以直接轉錢比佢。佢再自己交學費同住宿費。

我轉一次錢就得,唔駛轉比佢又轉比學校

YuYuMother 發表於 19-8-2 11:12
我女開左英國hsbc 戶口,我喺ebanking 登記佢戶口,可以直接轉錢比佢。佢再自己交學費同住宿費。

我轉一 ...

香港恒生HSBC都有,亦有英國HSBC。但係買入英鎊係去恒生買(香港HSBC個rate太差),所以大部份英鎊喺恒生。l我係答返上面電滙英鎊去海外銀行要收幾錢。HSBC premier global transfer當然免費。

YuYuMother    發表於 19-8-2 11:28

cow 發表於 19-8-2 11:04
香港海外唔同銀行, 香港銀行收手續費, 海外銀行又收.
網上匯錢有限額, 但好似成1,2百萬.
...

點check到海外銀行收手績費?

對於主要用開匯豐忠實粉絲,如果覺得近期英鎊匯率值得買多D來作儲備,可以考慮睇下佢哋Deposit Plus; 雖然有些少對睹成分,但風險有限,反正亦要換英鎊。它以市場中間價開盤,不妨了解一下
‹ 上一主題|下一主題