用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師教鋼琴一次用幾多本琴書
go

老師教鋼琴一次用幾多本琴書 [複製鏈接]

請問各位鋼琴老師,你們一般會要求學生買幾多本琴書彈?
   1    0    0    0

我小朋友3本

唔同級都用書的數目都不同

印象中,仔學了幾個月,已經唔只3本,Thompson, a  dozen a day, 輕鬆學鋼琴,scale

仔3~4級左右,都同時用6~7本
scale,考試歌書,a dozen a day, bach,czerny, hanon, children  pieces, sonatina album ,burgmuller, Schumann,每次上堂個書包都好重

LeeCC 發表於 19-7-29 22:57
唔同級都用書的數目都不同

印象中,仔學了幾個月,已經唔只3本,Thompson, a  dozen a day, 輕鬆學鋼琴,s ...

但每堂得幾十分鐘,就算每本教一首歌,請指教下老師教到咁多首歌嗎?

你d書有些都厚,應該真係機重下

shoulder 發表於 19-7-30 08:16
但每堂得幾十分鐘,就算每本教一首歌,請指教下老師教到咁多首歌嗎?

你d書有些都厚,應該真係機重下
只係3本考試書加幾本指法書,系每堂必帶,再加2~3本歌書

shoulder 發表於 19-7-29 21:29

我仔學左大半年,而家彈3本書。

學了 幾個月. 有Thompson, adozen a day, 輕鬆學鋼琴 同 everybody .. 我都覺很多, 正常嗎?

大雯bb 發表於 19-7-31 11:24
學了 幾個月. 有Thompson, adozen a day, 輕鬆學鋼琴 同 everybody .. 我都覺很多, 正常嗎?
...

小朋友跟到,返到屋企練到,就無問題啦

我小朋友細個都系甘上下

LeeCC 發表於 19-7-31 12:05
小朋友跟到,返到屋企練到,就無問題啦

我小朋友細個都系甘上下

原來如此! 謝謝你

shoulder 發表於 19-7-29 21:29

視乎學生進度,學生練得到的話,我通常會開多啲,有啲初級時已經5-6本,因為每本書練嘅重點都唔同,有啲練指法,有啲練和弦,有啲彈歌仔 etc., 未必可以每堂都教得哂咁多本,我會梅花間竹咁教,今堂呢幾本,下堂另外幾本,冇教到嘅書我會建議學生照練習上堂教嘅嘢,咁樣就可以cover哂我想佢練嘅嘢喇,尤其係指法。
‹ 上一主題|下一主題