用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家會唔會買二手書用?
樓主: angelhipo
go

大家會唔會買二手書用?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-8-10 08:24
未用過舊書。或許,每個學生既學習模式不一樣,自己小朋友偏好從零開始自己搞過D notes,亦經常用既書從來 ...
你小朋友應該係比較勤力嗰啲。

王家爸爸 發表於 19-8-10 09:11
你小朋友應該係比較勤力嗰啲。

佢個書包係非常之重,連我都覺得好重,同佢講過可否拎少D減吓磅,佢話只有必須帶先帶,無言!

溫書都係要重寫一次,我都問咁咪好晒時間~~~

mcl203 發表於 19-8-10 08:24
未用過舊書。或許,每個學生既學習模式不一樣,自己小朋友偏好從零開始自己搞過D notes,亦經常用既書從來 ...
我仔都未用過,但佢不是勤力,祗是佢個人喜好。

mcl203 發表於 19-8-10 09:22
佢個書包係非常之重,連我都覺得好重,同佢講過可否拎少D減吓磅,佢話只有必須帶先帶,無言!

溫書都係要 ...
當健身

jli008 發表於 19-8-9 10:50
不會,可能我孩子是女兒,不想用他人的書,且不知道會否轉了版改了某些內容, 可能有人會覺得有舊學生留下的資 ...

認同,我都係咁諗,所以買了新書

YmOra 發表於 19-7-29 08:50
孩子最喜歡嘅科目可以考慮買新書,其他買舊書。你的孩子才剛剛升中一,日後有機會接觸高一級師兄師姊,可 ...

我覺得有時同師兄姐買二手有啲伏,自己子女同佢地deal時未必好意思check新舊程度,應承咗話買,如果最後唔合心水又唔敢出聲話唔要。好記得之前有位jm分享個女同師姐買書經歷,真係買咗返嚟都眼寃。

同師兄姐買好處係可能有notes/past paper 醒下師妹。我prefer自己出去買二手,如果早的話,可以各科有幾本揀,又揾到近或至似全新的。

思澄爸爸 發表於 19-8-11 01:08
我覺得有時同師兄姐買二手有啲伏,自己子女同佢地deal時未必好意思check新舊程度,應承咗話買,如果最後唔 ...

應同呀!係有機會"中伏",我哋會教孩子向那些""師姐""係做風紀嘅或學生會成員嘅或合唱團樂團嘅又或者係學校團契嘅學姐們要書,盡量把風險減至最底,有了一次的成功,往後貨源就不成問題了。不過,有些讀書成績麻麻的同學仔,他們的書本亦保管得十分好,內頁無劃花之餘就連書脊的摺痕亦機乎無乜,九成九新可以賣到好價錢,佢哋好錫書的,希望學期尾賣到個好價錢過番過肥仔暑假。

YmOra 發表於 19-8-11 07:31
應同呀!係有機會"中伏",我哋會教孩子向那些""師姐""係做風紀嘅或學生會成員嘅或合唱團樂團嘅又或者係學 ...

暫時我都係prefer趁早自己出去買去揀。so far差不多本本都近或全新咁,不少學校可能用notes多過用書,所以本書全新咁。佢地d師兄姐放出嚟六折多,仲貴過出面,何妨佢地可能都係二手買番嚟。

回覆樓主:

中一買新書,中二向師姐買舊書,女仔keep得好新淨,三折出售,除了兩科轉書,西史連作業我買新書外,新舊書連作業$1600,平好多。中一書放埋出去,慳返好多,又環保

好多香港人將大部分身家用來買二手野呀
幾百萬甚至幾千萬咁買
二手書只花一千幾百,絕對抵玩
我是護書簿

會,慳成半,今年仲喺二手書攤執到本全新嘅作業。

‹ 上一主題|下一主題