用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND 2 將軍澳學生
go

BAND 2 將軍澳學生 [複製鏈接]

小兒就讀將軍澳天主教聖安XX小學,第一次呈分試中英數為A-,B+,A-,請問這成績多會是BAND 2A的學生嗎?(學校沒有告知班級排名,亦從未提及學生升中的BANDING,因此本人不知如何選擇中學。

由於小兒成績一般,沒有任何課外活動奬項,如屬BAND 2A的學生,本人心儀將軍澳王華湘中學。請問第二及第三位可以選擇那間? 保良局甲子何玉清中學可行嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]

另外,由於將軍澳區的BAND 2 學校實在十分難選擇(除了王華湘中學),如誇區去觀塘,有那些英中適合小兒? 雖然小兒英文平均分B+,但本人仍想去英中,是否太免強?

4    0    0    0

回覆 lokyeemom 的帖子

考直資優才或播道書院有冇機會?

lokyeemom 發表於 19-7-26 16:04
小兒就讀將軍澳天主教聖安XX小學,第一次呈分試中英數為A-,B+,A-,請問這成績多會是BAND 2A的學生嗎?(學校 ...

甘A,B,C點黎,85+=A? 90+=A?,最重要同同學比較,少少風都收唔到?呈分前都唔知名次?只睇ABC唔可以肯定Banding, 要睇在校名次,同升中往績。

即好似我地,出面成日話4A先好考1A學校,但根本我地冇咩人會4A, 有既可能全級得幾個, 冇4A咪一樣10幾人入1A學校。

連大約排名都沒有,約20-30或者20-35都沒有提供,咁不如問下老師,這成績可以選那間中學,起嗎都有機會估下B幾,再唔係優才,真道,播道,羅氏都報下,睇下有沒有面試機會。

小兒就讀將軍澳天主教聖安XX小學,第一次呈分試中英數為A-,B+,A-,請問這成績多會是BAND 2A的學生嗎?(學校 ...
我和你同區,今年有B2A生,叩王華湘同將官中兩間都收,但下年學生人數應該多過今年。

wongtw 發表於 19-7-27 14:30
我和你同區,今年有B2A生,叩王華湘同將官中兩間都收,但下年學生人數應該多過今年。 ...

在六年級的二呈和三呈,英文科努力,盡量提升A grade. 我囝的同學,她一呈除了英文B,中數常都A。她也想讀英中,但討厭英文。 她母親現在幫她找英文專科補習,希望在二/三呈取得A 級。如果盡力,英文也不能有A級,她母親也無辦法,只好為她選中中。

我囝反而中文B, 其他A。都在暑假補習,希望他盡力便可。

希望你加油。

我都識樓主間小學的小朋友, 感覺程度類似官塘區的秀天, AB 的多少較難代表banding  可能難作準,

今年識個官塘區的2線小學 ABAA生, 自行區內B1, 抽完放榜才知抽去冇填過的, 即自行都冇收,  檢討可能是因為根本不是b1 生, 但因為學校不提供名次, 而佢自己一向AB開, 又是精英班, 數學校隊, 就全填區內外B1去抽, 學校當時都冇反對...., 所以他很氣學校的支援.  我覺得樓主要多要求學校提供資料才好行事.  

如果都冇資料, 自行可如樓主計劃,  "2A 黃"同"1C 將官"似乎是區內較合的, 官塘區可試蒙民偉 之類, 如想讀EMI, 直資 (播道, 羅氏, 福建... )  可報多點,   幸好下年自行會早知結果, 如果自行已收左就好彩, 如不收抽時可能要保守些, 考慮再次熱門的如何玉清放前一點.     

你看完呈二先決定自行選甚麼學校,今年很多人估錯band, 如Band2 可選王華湘,慕德,呂潤財,甲子年也是不錯的,而直資優才要見家長的,福中也不是很易入,你自己先去了解學校及兒子能力合不合適,我今年玩完此遊戲,祝好運

多謝各位的意見。

回覆 PandaVV 的帖子

我同你朋友的情況一樣

回覆 lamtw2011 的帖子

請問除了親身參觀學校或上學校網頁睇,你們還有咩途徑知道更多學校資料,見每間學校的網頁介紹自己都差唔多,我自己本身都住此區,但唔熟此區中學,都想了解多些學校資料。

PurinBB 發表於 19-7-30 12:56

請問除了親身參觀學校或上學校網頁睇,你們還有咩途徑知道更多學校資料,見每間學 ...

我也不太熟,只是在這一兩年親身去過十幾間中學開放日了解一下,加上幸運地有朋友仔女讀王華湘,慕德及呂潤財,所以可以問多幾句。

PurinBB 發表於 19-7-30 12:56

請問除了親身參觀學校或上學校網頁睇,你們還有咩途徑知道更多學校資料,見每間學 ...

校網好難睇,要親身聽簡介會(學校理念、方向、老師、學生表現⋯⋯),再幚仔女報埋體驗堂,佢地對學校的感覺好重要。九月開始留意心儀中學網頁報名,直資會早啲,津校一般10月後公布。

請問王華湘,慕德及呂潤財邊兩間比較易收D?

TiffanyLing 發表於 19-9-2 13:34

請問王華湘,慕德及呂潤財邊兩間比較易收D?

應該慕德同呂潤財易收d

TiffanyLing    發表於 19-9-29 15:42

kirstyau 發表於 19-7-27 01:20

甘A,B,C點黎,85+=A? 90+=A?,最重要同同學比較,少少風都 ...
暑假持意問過住東區的朋友,佢幾個子女都是讀同一間二線津校,結果真係好似你咁講,佢好淡定同我講,邊有咁容易4條A呀,成間學校不超過10個4條A,因為通常梗有一科拖後腳,而且還有機會AAAA個位全部剛過85分,總分是34X,而AAAB個位總分可以係37X,相差20幾分,佢細仔就係這類AAAB總分36X,常84分,是級10,想自行入到張記最少要級5左右。我諗去到呈分中英數其中一科是B(X9)條數應該唔係咁計,而且就算是常A同B始終是差一級啊,點都會拖低總分。

wongtw 發表於 19-9-3 15:20
暑假持意問過住東區的朋友,佢幾個子女都是讀同一間二線津校,結果真係好似你咁講,佢好淡定同我講,邊有 ...

我地小學一早已經3321計成績,所以呈分999632,變數既差距係有,但唔會太大, 當然呈分實有平時唔見既人跑出。

kirstyau 發表於 19-7-27 01:20

甘A,B,C點黎,85+=A? 90+=A?,最重要同同學比較,少少風都 ...

同意,如果評分嚴謹D,4條A直情有D夢想成分。當年果間95先係A~~~

mcl203 發表於 19-9-4 11:04
同意,如果評分嚴謹D,4條A直情有D夢想成分。當年果間95先係A~~~
...

95先有,甘我個D應該發夢先見到。
‹ 上一主題|下一主題