用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子剛升中一,有沒有什麼可以提早準備的? ...
go

孩子剛升中一,有沒有什麼可以提早準備的? [複製鏈接]

1    0    0    1

want1012 發表於 19-7-26 00:13
孩子剛升中一,有沒有什麼可以提早準備的?
之前是讀中文小學,
現在將要就讀英文中學,

原本英文好嗎? 如果唔係真係要佢睇左先, 我地小學數學同科學已係英文, 有時同佢溫佢用中文講全部都識, 但一到用番英文問答d字就唔知唔識唔記得! 最好查下字典, 因英中有好多科英文d字都幾深!

我覺得最主要系做好心理建設,小學已經過去,就算之前全級好top都已經過去左~中學系新的考試,要重新接受中學的生活~就算初初無所適從都好,慢慢會好起來~最主要是好好享受新的中學生活~

家長既準備係諗下點防止小朋友從此變HEA。

我只是提早準備中文,報咗暑假班
我覺得早少少認識英數名詞,會容易適應

簽名被屏蔽

回覆樓主:

英文和數學我唔多擔心,因為應該來來去去都係那些terms,反而中文就驚驚地,以前小學無咩接觸文言文,現在我在書局見到好多中學文言文練習題,坦白我都唔多識

回覆樓主:

我女暑假只有手機同小說,升中ㄧ已知要做中文20,英文10本圖書,於是睇得就睇,升中二又是小說,手機,但是已經無再睇英文小說,點叫點傾都無法.......,但唯一好佢自己喜歡的科目會研究一下,佢這科成績不錯,但高中放棄修讀。我想話小朋友五時花六時变,沒有什麼好預備,睇多些有興趣書,自然有益的。

我仔升左一間無暑期作業的中學
放榜以來就係去之前安排的康文署運動班
有時搵下小學同學出街
但發現原來唔少中學都有暑期作業
有個個誇張到註冊完的周末就已開始上適應班
我真係嚇呆,辛苦曬年青人
我是護書簿

回覆 losoco 的帖子

我女上年升中, bridging course 由考完pre-s1, 第二日就開始上, 上足1.5月, 要睇40本英文書做report

妹妹頭 發表於 19-8-13 09:05
回覆 losoco 的帖子

我女上年升中, bridging course 由考完pre-s1, 第二日就開始上, 上足1.5月, 要睇40本 ...
40本我女睇5本已鬼咬禁声……

回覆 Yanamami 的帖子

唔太多頁的, 大約都只係得40-50頁, 字唔算多, 阿女如果乖乖地, 一日都可以睇到4-5本, 學校指定的e-book, bridging course一開始就比晒d QR code 佢地慢慢睇

回覆樓主:

在心理上一定要有改變,如果在小學係一位名列前茅嘅學生,就更加要去改變,因為上到中學真係兩個世界,簡單來說,天外有天!

孩子升中一,我覺得心理上準備都緊要,同埋喺暑假裏邊盡量多啲培訓建立一個良好嘅親子關係,因為一上中學朋友大過天,而家就係儲關係嘅時間
‹ 上一主題|下一主題