用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培榛 幼稚園直升培僑嗎?
go

培榛 幼稚園直升培僑嗎? [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

嘩, 咪傻LA, 又有弟妹要收, 又有學校老師子女要收, 又要留D位比某幼稚園(不開名)的學生, 我從無聽過培榛在入PKC有任何優勢, 也沒聽校長/老師提過, 只不過係前校長辨學, 也在沙田區, 校服也同PKC差唔多色, 幼稚園又有個"培"字, 所以比左D家長咁既幻想, PKC網頁提都無提過呢間野

2849 發表於 19-7-29 10:42
嘩, 咪傻LA, 又有弟妹要收, 又有學校老師子女要收, 又要留D位比某幼稚園(不開名)的學生, 我從無聽過培榛在 ...

我就係覺得奇怪先睇吓有冇家長有聽過去簡介會 我聽朋友話個校長話今年有八成上喎⋯⋯雖然仍然要考 即係好似講到個校長暗地俾D學生加分咁 我都覺得牽強

回覆樓主:

培僑教育機構接辦培榛

培榛改名為「培僑國際幼稚園」「有優先是肯定的,但不是直升,都要參加書院的小一面試,按照優先政策去取錄。」

https://www.hk01.com/親子/485651/幼稚園面試-培僑接辦培榛國際幼稚園-面試要識聽粵英普三語指示

優先既意思都係頂籠比個SECOND INTERVIEW的機會比你, 其實同有兄姊在入面讀一樣, 就算你FIRST IN 幾差都好, 都比個SEC IN 機會你咁囉, 果D唔係叫"優先", 我個女個同班朋友, 大家姐和二家姐在PKC讀, 成績叫唔錯, 但係細妹一樣唔收, 所以SECOND IN 都大把人爭住入

書院今年校長簡介片有講
培幼必有2nd-in
有加分
培幼收生今年是書院副校長有份揀
書院校長有專for培幼網上講座
而理解過後,是等於確實有優勢,而決定權在校方
‹ 上一主題|下一主題