用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教如何安排小學生既暑假時間
go

請教如何安排小學生既暑假時間 [複製鏈接]

家中有一位長者幫手照顧小朋友日常, 我兩公婆要返工. 若製定每天起身, 做功課, 玩, 食飯時間, 長者未必搞得掂, 小朋友亦未必會聽話跟時間表.
各位係如何安排呢?
謝.

1    0    0    0

暑假託管班幫到你~我同你情況一樣,小朋友根本不會聽長者的話~

0030 發表於 19-7-24 12:38
暑假託管班幫到你~我同你情況一樣,小朋友根本不會聽長者的話~
暑假託管班 - 不失為一個好方法!

暑期託管, 有功課輔導時段, 又有導師安排活動 (運動、集體遊戲、drama、魔術、手工藝、cooking...)仲有外出參觀, 有玩有學習又識到好多朋友仔, 唔怕悶。

一開始放假已經失晒控, 所以暑假托管班真係幫到手.

回覆樓主:

我仔嗰托管班仲教埋煑飯,正!

回覆樓主:

邊到有暑假託管班?

社服機構的青少年中心,但通常系5月左右要報名,而且好搶手

補習社都有託管班,但無青少年中心的活動甘全面,無出外活動,主要系做功課,預習,閱讀時間,最多系玩下board games,做下手工,叫做有人睇住班細路

社服機構的青少年中心,但通常系5月左右要報名,而且好搶手

補習社都有託管班,但無青少年中心的活動甘全面,無出外活動,主要系做功課,預習,閱讀時間,最多系玩下board games,做下手工,叫做有人睇住班細路

我做兼職,一個女女都係叫老爺來我屋企睇住,日日睇電視卡通片。我7月都有諗住報託管,但女女又唔肯,係屋企我一話佢,佢又駁嘴,好頭痕現代細路好難教。
‹ 上一主題|下一主題