用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排申請英國Visa大約要幾多日?
樓主: WoonMan
go

呢排申請英國Visa大約要幾多日?   [複製鏈接]

yoyo123 發表於 19-8-7 15:57
請問upload 什麼format? PDF? Jpg? Upload 完可以review 再upload嗎?

睇返呀女份文件,pdf, jpg 都有,所以應該兩個format都得

allnippon 發表於 19-8-7 17:06
回覆 YuYuMother 的帖子

份申請表documents部分得呢一項

呢part我見到,同一頁上少少有幾條問題: 邊個負擔費用,& “How can you prove they are your parent(s) or legal guardian(s)?

呢到我女寫父母負責,寫左birth certificate,所以佢upload 埋。

會唔會你仔填左用自己account? 所以唔需要交?

回覆 YuYuMother 的帖子

我同你一樣呀,不過我以為checklist個版冇寫birth cert就唔洗upload。宜家唯有等消息了

YuYuMother    發表於 19-8-7 17:33

YuYuMother 發表於 19-8-7 17:25
呢part我見到,同一頁上少少有幾條問題: 邊個負擔費用,& “How can you prove they are your parent(s) o ...

請問有冇記得邊度填BRP collection location? 付錢後?我在付錢前information 看不到

係咪夠18歲就唔洗出世紙

yoyo123 發表於 19-8-7 17:37
請問有冇記得邊度填BRP collection location? 付錢後?我在付錢前information 看不到
...

Application form 第10頁 payment 嗰part, 填 post code for BRP collection嗰到。

之後就係IHS ref no. 同銀碼

yoyo123 發表於 19-8-7 17:37
...
我睇返APPLICATION FORM COPY, 有個位填架 "POST CODE FOR BRP COLLECTION"

回覆 YanYan0116 的帖子

我都係咁諗。但又驚我係阿仔嘅sponsor,所以要出世紙證明關係

YuYuMother 發表於 19-8-7 17:43
Application form 第10頁 payment 嗰part, 填 post code for BRP collection嗰到。

之後就係IHS ref no.  ...

謝謝你們,咁我的估俾完$填

YuYuMother 發表於 19-8-7 17:43

之後就係IHS ref no.  ...

是否付GBP 還是HKD?

yoyo123 發表於 19-8-7 18:03
是否付GBP 還是HKD?

港幣

bero 發表於 19-8-7 17:04
咁都得? 好彩快發回俾你啫, 起碼有足夠時間辦理過.
唔好意思, 想問埋HIS的費用不用再俾吧?!
...
我係1蚊都唔會再比多架.我已經比多左90蚊去申請個運送護照回家既費用,明明我已經比左1次架啦,算,我無再出聲,投訴The Taylor都無人回覆,相信好多人都有投訴,習慣左!  佢地上網重新申請時自己用公司卡幫我比晒錢.正確黎講我唔申請覆核,28日後簽證果邊係會自動退回個IHS費用去我信用卡既.到時我退番比The Taylor.佢地比多左既簽證費3千幾,我係唔會比番架.佢都無叫我比,只係叫我收到退錢就比番佢地.佢唔回覆我既投訴,咁我都唔會主動去搵佢退錢比佢囉.服務太差,到佢搵我退錢,我再問下佢當日我既投訴點解無人回覆既?浪費我時間,精神,唔好意思都無一句

YuYuMother 發表於 19-8-7 18:05
港幣

4 yr 點解13400?是300GBP一年嗎

我無為意exactly幾錢一年,我地三年收左10xxx, 你四年呢個銀碼差不多了

YuYuMother 發表於 19-8-7 18:25
我無為意exactly幾錢一年,我地三年收左10xxx, 你四年呢個銀碼差不多了

咁差不多了,謝謝你,你個囡自己攪點,真叻囡

YanYan0116 發表於 19-8-7 17:41
係咪夠18歲就唔洗出世紙
  係  

yoyo123 發表於 19-8-7 18:10

4 yr 點解13400?是300GBP一年嗎
$3000x4.5 = 13500.

噢,原來4.5yr 真搶錢
另外轉港幣個Rate都非常差,対9.96, 現在連9.6也沒有

YuYuMother 發表於 19-8-7 18:05
港幣

唉呀又要求救
1. Upload passport 去邊個category? “Sponsor evident” ?
2. 第一個category “Consent letter and proof of relationship” 包consent &birthcertificate ,但是upload 兩個file 只有一個file name

剛剛試左upload ,現在預約排到22號
‹ 上一主題|下一主題