用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門冇任何消息
go

叩門冇任何消息

16tea 發表於 19-7-23 08:28

去原本果間番一年再叩囉!

叩邊幾間?校方有沒有定叩門資格?

回覆樓主:

我叩左8間都冇聲氣,只係講左喺waiting lists中

煩惱巴巴 發表於 19-7-23 09:03
我叩左8間都冇聲氣,只係講左喺waiting lists中

Waitg 都好
有d 直頭講都吾講
其實現階段係米冇就冇架喇

回覆樓主:

如果喺waiting list就要睇有幾多人放棄。唔喺waiting就應該冇啦。

回覆樓主:

其實都要開始比d正能量小朋友。發掘下間學校嘅好,等佢第日上堂都開心d。如果你同佢都抗拒間學校,日後點讀落去?

醒目開學勳章

我都有幾個朋友未叩到,佢地話度日如年,電話一響就好緊張(emoji)

pauljr 發表於 19-7-23 09:14
我都有幾個朋友未叩到,佢地話度日如年,電話一響就好緊張(emoji)
今年人多要等等,可能要等到開學

唉,一係認命讀好中一證明自己的實力,絕地求生中二再叩。
派佐邊間?

回覆樓主

我都等緊,副校同家長講想收,但冇人退,收唔到。F1考唔到top 10都幾難考插班。

dearmm 發表於 19-7-23 12:22
我都等緊,副校同家長講想收,但冇人退,收唔到。F1考唔到top 10都幾難考插班。
...

更難

首先需要理解,叩門唔會比自行階段容易(因為位更少),對學校嚟講,每個位都係珍貴既。
因為每個位都咁珍貴,學校一定係收啲程度上比自己現有學生既中上游勁既學生。

我一直諗緊一樣野,就係官津學校學位數目有上限,但如果家長肯用自資方式交學費,不用政府資助學額,可否向學校提出用自資形式叩門報讀呢?咁學校收生就無需跟從政府每班的收生上限,而家長亦可以叩到心儀學校但一年學費可能都要10幾萬。方法係家長向學校提出,然後經學校向教育局申請豁免。剔除該學生本應屬於官津學校接受免費教育的資助額。由家長向學校繳交學費代替。

se6b03 發表於 19-7-23 13:34
我一直諗緊一樣野,就係官津學校學位數目有上限,但如果家長肯用自資方式交學費,不用政府資助學額,可否向 ...
學校係有教育理念既,學額唔係用錢買,而係用成績「買」既。

王家爸爸 發表於 19-7-23 16:11
學校係有教育理念既,學額唔係用錢買,而係用成績「買」既。

成績夠’買‘,但冇貨,等緊有冇人退貨。

dearmm 發表於 19-7-23 16:53
成績夠’買‘,但冇貨,等緊有冇人退貨。
有無貨,睇你成績夠唔夠好,其實又有幾多間學校,收足上限人數(每班36人)?
如果間直資話行小班既話,為「保証教育質素」,每班只收廿幾、卅人。如果你既成績真係叻既,要塞仲有大把位可以塞。只係叩門學生成績未「有誠意」到可以感動校長破例收你啫。

se6b03 發表於 19-7-23 13:34
我一直諗緊一樣野,就係官津學校學位數目有上限,但如果家長肯用自資方式交學費,不用政府資助學額,可否向 ...

政府對官津學校嘅資助係續班計,直資先至係續個計。

回覆樓主

知道心儀學校已經收得八八九九,知佢近年都無收足哂中一學額,近年每年也剩5個位左右,唔知點解學校唔收足人,其實好多人等緊,但我都無「成績+特異能力」令學校俾位我

仲可以點?

回覆樓主

大家今天叩得門,到7月尾仍日日希望電話响,估計也是派不到b1,跌入b2校

升中二想插班,係b2 級10可能都插唔入b1,級1-3才掂。  今天無成績+特異功能令學校收,唔通一年後就會有咩。