用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
樓主: Girl2014
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

hfnyd 發表於 19-7-24 11:06
非常明白德望好難抗拒,不過培僑係好學校,重點佢讀得開心,真的有需要轉嗎?更何況是留級?
...

我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友都有好多大b⋯⋯見德望有收咗又心思思,但又有好多規限連我自己都有保留,兩間都有優缺點,又矛盾,唉。。

宮二 發表於 19-7-24 08:46
樓主,培僑德育如何?

其實我眼見啲老師都好有心,小朋友做岩做錯都賞罰分明。。

本人都是德望家長,暫時未覺學校好谷,功課量也不算多,我不覺得學校有教深(三私一直應該比我們更深)。不過學校教法真的很傳統,又大班教學,樓主你真的要慎重考慮女兒的學習傾向,我女有時都覺得學校課程悶的,如果樓主女兒是自理能力高,認真專心,會自動做好功課型,在德望應該無問題,因為老師真的沒有空循循善誘慢慢教的。但如果要REPEAT小一讀德望,升中又不是100%,我未必會轉校了,有100% 升中的神校/津校就會轉既

Girl2014 發表於 19-7-25 00:55
你講得啱呀>.

德望真的不是個個適合.. 又早起,又大班教學,都見到有朋友讀一年轉校。

我覺得一動不如一靜 。
除非收的是 DG ,或名津

Girl2014 發表於 19-7-23 06:50
。。。

之前有個post 港島一線女津repeat  P1讀SPCC, 我就會轉。
但呢個case我覺得唔值得repeat, GH又不是一條龍,仲要由活動轉去傳統模式,適唔適應到都是大考驗。
小朋友太乖又會驚佢吽吽地冇創意,家長有效管教才是最重要。
BTW剛想覆你見你delete了post, 樓主巳有決定?

Girl2014 發表於 19-7-25 00:43
我知小朋友仲細仲未識同親切,但有時聽到我囡話邊女同學錫男同學,男同學bu口水呀⋯⋯我明白度度都可能會 ...

不如你問下你學校的老師,以我所知有PKC老師的小朋友也是讀PKC小學部亦正準備轉校的,其中一些原因也是和discipline有關,不過人地唔係重讀咁轉,而且也是轉去新式直資,同你情況有別。如果你是主要關注discipline方面,我覺得你可以直接向老師提出多多了解。

twhkleung    發表於 19-7-25 11:33
twhkleung    發表於 19-7-25 11:32
twhkleung    發表於 19-7-25 11:32

Girl2014 發表於 19-7-25 01:02
我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友 ...
不如讀多一年培僑 明年插德望P 3

Girl2014 發表於 19-7-25 01:02
我眼見培僑的確都好開心快樂,多假期去玩,但有時又見佢喺學校返嚟嬲話啲男仔bu 口水落佢度,同埋啲小朋友 ...

ic, 其實你驚你個女活躍到變成甘,所以要轉學,其實你有冇同學校反影同埋了解過? 同埋你都已經比左錢留位費,心意都已決, 唔怕講喎,如果係欺凌事件更加要講出黎,因為小一生重細好多時都玩到樂極忘形,及時改正會幫助到大家。

ceresves 發表於 19-7-25 07:23
不如你問下你學校的老師,以我所知有PKC老師的小朋友也是讀PKC小學部亦正準備轉校的,其中一些原因也是和d ...

想八卦下老師小朋友轉邊間?新派直資好似都無咩好過培僑好多?

deco99 發表於 19-7-25 10:07

港同,優才,東九,福建, 香島, NPL, ...

twhkleung 發表於 19-7-25 11:28

WKF近年表现也很不錯

twhkleung 發表於 19-7-25 11:28
論DSE成績,衹有港同。

deco99 發表於 19-7-25 10:07

不開名了,不過老師朋友是為了discipline而轉的,她也強調不是PKC discipline 差,而是她的小朋友適合strict番少少的學校,始終適合小朋友才能讓小朋友各方面也發揮得更好。怕朋友介意我quote了她的case,剛才立即戴頭盔向她報案,好在她說我都寫得中立

sunflower2000 發表於 19-7-25 12:35

係呀,今年培僑dse成績都同港同差唔多,前幾年就港同好d,呢兩間我會睇屋企位置揀。另外幾間,我都覺得無乜轉校需要,可能家長有其它concern。

ceresves 發表於 19-7-25 15:43
不開名了,不過老師朋友是為了discipline而轉的,她也強調不是PKC discipline 差,而是她的小朋友適合stri ...

OK,我明每個小朋友需求好唔同,所以有人鍾意德望有人鍾意培僑

repeat 一年轉好似唔係好值得。除非心急轉校。

aprilapril123 發表於 19-7-25 07:48
不如讀多一年培僑 明年插德望P 3

插班同考小一既要求好唔同,插班一定係睇成績,樓主女女唔係top果批,有難度!

由p1-p5,GH的學生不乏中途轉走者,你真係咁鍾意?轉咗去,第時會唔會覺得唔適合又走,會好煩喎!你而家仲要係repeat,其實PKC都好多人好想去的。

醒目開學勳章 王國長老

ceresves 發表於 19-7-25 15:43
不開名了,不過老師朋友是為了discipline而轉的,她也強調不是PKC discipline 差,而是她的小朋友適合stri ...

如果要求「strict」,港同似乎唔太適合,因港同在品德方面,用化多過用教,小學係,中學都係

sunflower2000 發表於 19-7-25 12:35
匯基東九和優才DSE成績都較培僑好

不過呢兩間係走傳統路線

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題